0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Grilovaný tuňák se zeleninou a bazalkovým pestem

Grilovaný tuňák se zeleninou a bazalkovým pestem

3.9 / 5. Počet hodnocení: 11
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3688 kcal
Bílkoviny 250 g
Sacharidy 43 g
Tuky 265 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuňák, stejně jako ostatní makrelovité ryby, je na grilování asi nejvhodnější alternativou. Tuňáka si navíc vychutnají i ti, kteří tvrdí, že ryby nejedí. Někteří ani možná nepoznají, že maso, které jedli, byla ryba – pokud jim to neprozradíte.

Suroviny

tuňák 800 g
filety
olivový olej
na potření
sůl mořská
pepř
tymián
Na zeleninu
šalotka 1 ks
paprika červená 1 ks
paprika žlutá 1 ks
cuketa 1 ks
olivový olej
sůl
pepř
tymián
čerstvý
Na grilovaná rajčata
rajče 2 ks
zralá, ale pevná, rozkrojená napůl
sůl
pepř
parmazán 2 PL
strouhaný
Na pesto
bazalka 100 g
lístky
parmazán 100 g
strouhaný
piniové oříšky 50 g
olivový olej 170 g

1 Filet tuňáka rozdělte na čtyři porce, osolte a opepřete. Rozehřejte dřevěné uhlí v grilu a tuňáka nad ním opečte (mřížku předtím můžete potřít slaninou nebo štětcem s kapkou oleje, aby se maso nepřichytilo); stačit by měly dvě minuty po každé straně. Hotový steak pokapejte olivovým olejem a posypte čerstvým tymiánem.

2 Zeleninu pokrájejte na větší kusy a opečte nasucho na grilu. Stejně jako tuňáka pokapejte zeleninu olejem a dochuťte solí, pepřem a bylinkami.

3 Poloviny rajčat osolte, opepřete a ogrilujte nejdřív řeznou stranou dolů. Pak otočte, posypte opečenou plochu parmazánem a nechte ho rozpustit.

4 Všechny suroviny na pesto vychlaďte a pak krátce a zprudka promixujte. Vychlazení a rychlost jsou důležité, aby se pesto při mixování, kdy se suroviny zahřívají, nesrazilo. Pokud se tak i přesto stane, nechte pesto vychladit a pak ho znovu prošlehejte metlou.

5 Na talíř dejte vždy porci ryby, grilovanou zeleninu a rajčata s parmazánem, ozdobená trochou pesta.

Chytré rady navíc
Tuňák žlutoploutvý a modroploutvý chutnají ze všech druhů nejlíp. Maso má mít světle až tmavě červenou barvu. Je důležité, aby bylo lesklé a bez tmavých skvrn. Ideální propečení je takzvaný stupeň medium rare, kdy by vnitřní teplota masa měla mít 45 °C, na medium je to 50–52 °C. Pokud byste maso propekli příliš, bylo by suché. Teplotu nejjednodušeji změříte vpichovacím teploměrem.

Recept je převzatý z kuchařky Jiří Štift: Šéfkuchařův rok

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/6

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit