Dokonale krémová polévka pyšnící se krásnou barvou a opojně vonící kari kořením si vysloveně říká o další element v podobě krevet opečených na másle. Nezapomeňte na bylinky, dodají polevce svěžest a šmrnc. Pokud vás zajímají další obměny, inspirujte se videem Pavla Berkyho, který polévku podle našeho receptu uvařil, a přidal pár svých tipů.
Suroviny
Postup
Připravte vývar. Z klasů okrájejte ostrým nožem zrna a dejte je stranou.
Okrájené klasy vložte do hrnce a zalijte vodou, aby byly ponořené. Přidejte polovinu cibule. Z koriandru otrhejte lístky. Stonky vložte do hrnce (můžete i s dobře očištěnými kořínky, máte-li). Nechte přijít k varu a vařte 20 minut. Pak sceďte a vývar uchovejte.
Rozpusťte v hrnci 1 lžíci másla. Druhou polovinu cibule nakrájejte najemno a vsypte do horkého másla. Opékejte dosklovita, pak zasypte kořením a asi minutu opékejte a míchejte. Pak vlijte kokosové mléko a asi 1,5 hrnku připraveného vývaru z klasů. Vsypte kukuřičná zrnka, osolte, opepřete a vařte zhruba 10–15 minut.
Část polévky odeberte a rozmixujte, pokud je polévka moc hustá, dolijte trochu vývaru a promíchejte. Zbylé máslo rozpalte na pánvi a rychle na něm opečte krevety. Rozdělte
na talíře, do každého dejte krevety. Pokapejte limetovou šťávou, posypte uchovanými lístky koriandru a opepřete. Podávejte s klínky limety.
NĚCO NAVÍC
Nemáte-li rádi koriandr, vyměňte jej za hladkolistou petrželku. Na mixování použijte výkonný mixér, který zvládne rozmělnit i jemné slupičky, nebo polévku propasírujte. Zvlášť delikátní řešení je polévku rozmixovat, propasírovat a následně v ní prohřát sterilovanou kukuřici.