Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kukuřičná polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kukuřičná polévka

5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1213 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 136 g
Tuky 39 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonale krémová polévka pyšnící se krásnou barvou a opojně vonící kari kořením si vysloveně říká o další element v podobě krevet opečených na másle. Nezapomeňte na bylinky, dodají polevce svěžest a šmrnc. Pokud vás zajímají další obměny, inspirujte se videem Pavla Berkyho, který polévku podle našeho receptu uvařil, a přidal pár svých tipů.

Související recepty

Suroviny

4 klasy mladé cukrové kukuřice
rozkrojená napůl
koriandr čerstvý ½ svazku
kari koření 2 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
krevety 400 g
loupané a bez střívka (mohou být mražené a nasledně rozmrzlé)
limetová šťáva
na dochucení
klínky k podávání

Postup

1

Připravte vývar. Z klasů okrájejte ostrým nožem zrna a dejte je stranou. 

2

Okrájené klasy vložte do hrnce a zalijte vodou, aby byly ponořené. Přidejte polovinu cibule. Z koriandru otrhejte lístky. Stonky vložte do hrnce (můžete i s dobře očištěnými kořínky, máte-li). Nechte přijít k varu a vařte 20 minut. Pak sceďte a vývar uchovejte.

3

Rozpusťte v hrnci 1 lžíci másla. Druhou polovinu cibule nakrájejte najemno a vsypte do horkého másla. Opékejte dosklovita, pak zasypte kořením a asi minutu opékejte a míchejte. Pak vlijte kokosové mléko a asi 1,5 hrnku připraveného vývaru z klasů. Vsypte kukuřičná zrnka, osolte, opepřete a vařte zhruba 10–15 minut.

4

Část polévky odeberte a rozmixujte, pokud je polévka moc hustá, dolijte trochu vývaru a promíchejte. Zbylé máslo rozpalte na pánvi a rychle na něm opečte krevety. Rozdělte
na talíře, do každého dejte krevety. Pokapejte limetovou šťávou, posypte uchovanými lístky koriandru a opepřete. Podávejte s klínky limety.

NĚCO NAVÍC
Nemáte-li rádi koriandr, vyměňte jej za hladkolistou petrželku. Na mixování použijte výkonný mixér, který zvládne rozmělnit i jemné slupičky, nebo polévku propasírujte. Zvlášť delikátní řešení je polévku rozmixovat, propasírovat a následně v ní prohřát sterilovanou kukuřici.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/9

Apetit magazín

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům
  • Tipy a triky

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům

Škvarky, které křupnou při každém soustu, a sádlo, které dodá poctivou chuť každému receptu, zvládnete připravit i vy doma. Stačí jen dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem a výsledek vás určitě nadchne – ať už je namažete na chleba,...