Recepty na krémové polévky
Zatímco spousta lidí se nad krémovými polévkami ušklíbá, jiní je milují. Jejich devizou je chuť zjemněná smetanou a hladká konzistence často v doprovodu křupavých krutonů. Krémové polévky se rozhodně neostýchají podávat i v luxusních restauracích. Kdo by odolal hráškovému nebo dýňovému krému nebo krémové květákové polévce?
...
V hlavní roli zelenina
Krémová polévka poskytuje ideální příležitost nechat vyniknout chuť jedné konkrétní zeleniny.
- Hráškový, dýňový, mrkvový, celerový nebo brokolicový krém stojí na chuti jedné suroviny.
- Stačí je jen malinko dosolit nebo naopak přisladit či okyselit, aby se chuť zeleniny podrtrhla.
- Někdy se hodí podpořit chuť česnekem, chilli nebo třeba zázvorem. Nic víc není potřeba.
- Vyzkoušejte si to třeba na našem chřestovém krému. Chřest je natolik delikátní, že nesnese v podstatě žádné velké dochucování, jinak se jeho kouzlo rozplyne.
Co se týče teploty, teplé krémové polévky vždy podávejte „tak akorát“. Pokud jsou moc horké, nevynikne tolik jejich chuť. Stejně tak ale můžete připravit studené krémové polévky.
- Legendární studenou krémovou polévkou je španělská krémová polévka gazpacho, připravovaná z vyzrálých španělských rajčat, okurek a paprik.
- Neméně zajímavá je třeba i francouzská polévka vichysoisse z pórku a brambor. Tato polévka se může podávat jak zatepla, tak zastudena, případně i úplně ledová.
- Hitem léta bývají samozřejmě krémové polévky ovocné. Neláká vás vyzkoušet náš recept na melounovou polévku s jahodami?
S vývarem nebo bez?
Vývar působí v krémové polévce jako zvýrazňovač chuti. Pokud ho máte, určitě ho využijte a alespoň částečně jím polévku nařeďte. Nemáte-li vývar zrovna po ruce nebo potřebujete-li uvařit pokrm bezmasý, zaměřte se o to víc na zpracování samotné zeleniny. Důkladným orestováním z ní dostanete to nejlepší.
- V případě třeba rajčatového krému použijte kromě čerstvých rajčat (nebo konzervovaných rajčat) třeba i rajský protlak, který krátce zarestujete. I to při absenci vývaru chuťově polévce pomůže.
Jak na dokonalou krémovou konzistenci?
Výhodou krémových polévek je, že nepotřebují zahušťovat moukou nebo jíškou. Zahustí se totiž samy rozmixováním použitých ingrediencí. Polévku vždy zalijte jen nutně potřebným množstvím vody nebo vývaru a vařte doměkka. Poté rozmixujte tyčovým mixérem a postupně přidávejte vodu či vývar až docílíte hladké konzistence a požadované hustoty. Zjemnit je můžete kapkou smetany nebo lžicí zakysané smetany či jogurtu. Můžete je vmíchat na závěr do horké polévky, nebo jimi hotové jídlo zdobit až na talíři. Vaříte-li pro vegany, můžete použít některou z rostlinných alternativ smetany. Mandlová či kokosová smetana dodají krémové polévce další chuťový rozměr.
Celý popis