Chlazená polévka z kukuřice, paprik a rajčat

Chlazená polévka z kukuřice, paprik a rajčat

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1038 kcal
Bílkoviny 7 g
Cukr 42 g
Tuky 86 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Téhle polévce na způsob španělského gazpacha dodává jemnost cukrová kukuřice a také žluté či oranžové papriky, které mají ze všech paprik nejjemnější chuť.

Suroviny

3
cukrová kukuřice ořezaná zrna, tupou stranou nože vytlačené zbytky klasku, lze použít i 350g mražené-polité horkou vodou, okapané
paprika žlutá 3 ks
velká, nebo víc menších cca 500g, nebo směs žlutých a oranžových
250 g
třešňová rajčátka žlutá / oranžová, lze použít i jiné - důležitá je barva
cibule 1 ks
malá, na kostičky
olivový olej 4 PL
panenský, kvalitní + k podávání
jablečný ocet 1 PL
dobrý, lze nahradit vinným octem
sůl mořská 0.5 ČL
nebo podle chuti
pepř 0.25 ČL
čerstvě mletý, nebo podle chuti
Na okurkovou posypku
okurka 0.5 ks
na drobné kostičky
cibule červená 0.5 ks
malá, na drobné kostičky
petrželka 2 hrst
nadrobno
olivový olej 2 PL
panenský
citron 1 ks
šťáva
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

1 V míse promíchejte všechny suroviny na polévku, osolte a opepřete. Zakryjte a nechte stát asi 30 minut.

Pak rozmixujte dohladka (nemáte-li vysoce výkonný mixér, pracujte po dávkách). Poté polévku protřete přes jemné síto a uložte na 4 hodiny do chladničky.

3 Před podáváním polévky smíchejte všechny přísady na okurkovou posypku.

4 Vychlazenou polévku rozdělte do misek či talířů a podávejte s okurkovou posypkou, dalším olivovým olejem a pepřem podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Pokud netrváte na extra jemné a hladké polévce, nemusíte ji protírat přes síto, stačí jen rozmixovat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...

Obchod Apetit