0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Letní polévka s cuketou a bazalkovým pestem

Letní polévka s cuketou a bazalkovým pestem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Letní polévka s cuketou a bazalkovým pestem

4.5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3780 kcal
Bílkoviny 159 g
Sacharidy 355 g
Tuky 182 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehký oběd, který pro větší vydatnost můžete doplnit bagetkou. Práci usnadní i kupované pesto.

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
řapíkatý celer 2 ks
nakrájená nadrobno
vývar zeleninový 1,5 l
parmazán
skrojek parmazánu nebo pecorina do vývaru (nemusí být)
cuketa 250 g
zelená
kukuřice 2 ks
menší předvařené klasy
hrášek 140 g
může být mražený
cizrna 400 g
1 konzerva – scezená, ale nálev uchovaný
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na pesto
bazalka 1 svazek
+ lístky na ozdobení
parmazán 50 g
najemno nastrouhaný, nebo pecorino, najemno nastrouhané
slunečnicová semínka 3 PL
česnek 2 stroužky
nakrájené nahrubo
olivový olej panenský 100 ml
sůl

Postup

1

V hrnci rozehřejte olivový olej a pozvolna na něm opékejte cibuli a řapíkatý celer, až zavoní a začnou zlátnout. Pak vlijte vývar a přidejte skrojek sýra, pokud máte. Přiveďte vývar k varu a stáhněte plamen, aby jemně probublával. Cuketu nakrájejte na silnější kolečka, ta překrojte na čtvrtky, přidejte do hrnce a vařte asi 3 minuty, aby cuketa začala měknout. 

2

Z kukuřičných klasů okrájejte shora nožem v dlouhých pruzích zrnka a rozdělte je na menší kousky, které se budou pohodlně jíst. Kukuřici přisypte do polévky spolu s hráškem a cizrnou, přidejte i 100 ml nálevu z cizrny (polévku zabarví a také mírně zahustí) a povařte pár minut, aby hrášek změkl a kukuřice s cizrnou se prohřály. Osolte a opepřete. 

3

Připravte pesto. Do food processoru nebo jiného vhodného přístroje vložte bazalku bez tuhých stonků, nastrouhaný sýr, slunečnicová semínka, česnek a začněte mixovat. Postupně přilévejte olivový olej, až vznikne pesto. Podle chuti a potřeby pesto dosolte. 

4

Polévku rozdělte do talířů, do každého dejte lžíci pesta a lístky bazalky na ozdobení.

NĚCO NAVÍC
Namísto slunečnicových semínek můžete do pesta použít piniové oříšky. Zbylé pesto zalijte panenským olivovým olejem a uložte do chladničky. Hodí se k těstovinám, do salátu (hlavně s rajčaty), ale i k bílému masu či k rybám.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč