Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Letní polévka s cuketou a bazalkovým pestem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3780 kcal
Bílkoviny 159 g
Sacharidy 355 g
Tuky 182 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehký oběd, který pro větší vydatnost můžete doplnit bagetkou. Práci usnadní i kupované pesto.

Suroviny

olivový olej 2 PL
nakrájená nadrobno
řapíkatý celer 2 ks
nakrájená nadrobno
vývar zeleninový 1,5 l
skrojek parmazánu nebo pecorina do vývaru (nemusí být)
cuketa 250 g
zelená
menší předvařené klasy
hrášek 140 g
může být mražený
cizrna 400 g
1 konzerva – scezená, ale nálev uchovaný
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na pesto
bazalka 1 svazek
+ lístky na ozdobení
najemno nastrouhaný, nebo pecorino, najemno nastrouhané
slunečnicová semínka 3 PL
česnek 2 stroužky
nakrájené nahrubo
olivový olej panenský 100 ml
sůl

Postup

1

V hrnci rozehřejte olivový olej a pozvolna na něm opékejte cibuli a řapíkatý celer, až zavoní a začnou zlátnout. Pak vlijte vývar a přidejte skrojek sýra, pokud máte. Přiveďte vývar k varu a stáhněte plamen, aby jemně probublával. Cuketu nakrájejte na silnější kolečka, ta překrojte na čtvrtky, přidejte do hrnce a vařte asi 3 minuty, aby cuketa začala měknout. 

2

Z kukuřičných klasů okrájejte shora nožem v dlouhých pruzích zrnka a rozdělte je na menší kousky, které se budou pohodlně jíst. Kukuřici přisypte do polévky spolu s hráškem a cizrnou, přidejte i 100 ml nálevu z cizrny (polévku zabarví a také mírně zahustí) a povařte pár minut, aby hrášek změkl a kukuřice s cizrnou se prohřály. Osolte a opepřete. 

3

Připravte pesto. Do food processoru nebo jiného vhodného přístroje vložte bazalku bez tuhých stonků, nastrouhaný sýr, slunečnicová semínka, česnek a začněte mixovat. Postupně přilévejte olivový olej, až vznikne pesto. Podle chuti a potřeby pesto dosolte. 

4

Polévku rozdělte do talířů, do každého dejte lžíci pesta a lístky bazalky na ozdobení.

NĚCO NAVÍC
Namísto slunečnicových semínek můžete do pesta použít piniové oříšky. Zbylé pesto zalijte panenským olivovým olejem a uložte do chladničky. Hodí se k těstovinám, do salátu (hlavně s rajčaty), ale i k bílému masu či k rybám.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín