Lehký oběd, který pro větší vydatnost můžete doplnit bagetkou. Práci usnadní i kupované pesto.
Suroviny
Postup
V hrnci rozehřejte olivový olej a pozvolna na něm opékejte cibuli a řapíkatý celer, až zavoní a začnou zlátnout. Pak vlijte vývar a přidejte skrojek sýra, pokud máte. Přiveďte vývar k varu a stáhněte plamen, aby jemně probublával. Cuketu nakrájejte na silnější kolečka, ta překrojte na čtvrtky, přidejte do hrnce a vařte asi 3 minuty, aby cuketa začala měknout.
Z kukuřičných klasů okrájejte shora nožem v dlouhých pruzích zrnka a rozdělte je na menší kousky, které se budou pohodlně jíst. Kukuřici přisypte do polévky spolu s hráškem a cizrnou, přidejte i 100 ml nálevu z cizrny (polévku zabarví a také mírně zahustí) a povařte pár minut, aby hrášek změkl a kukuřice s cizrnou se prohřály. Osolte a opepřete.
Připravte pesto. Do food processoru nebo jiného vhodného přístroje vložte bazalku bez tuhých stonků, nastrouhaný sýr, slunečnicová semínka, česnek a začněte mixovat. Postupně přilévejte olivový olej, až vznikne pesto. Podle chuti a potřeby pesto dosolte.
Polévku rozdělte do talířů, do každého dejte lžíci pesta a lístky bazalky na ozdobení.
NĚCO NAVÍC
Namísto slunečnicových semínek můžete do pesta použít piniové oříšky. Zbylé pesto zalijte panenským olivovým olejem a uložte do chladničky. Hodí se k těstovinám, do salátu (hlavně s rajčaty), ale i k bílému masu či k rybám.