Málem bychom zapomněli, jak jsou štafetky úžasné. Naštěstí jsme si tradiční zákusek připomněli na Apetit pikniku u stánku Oslaď si život. Hned jsme od Jitu a Maru vyprosili recept a tak chuti oříškových dortíků s kávovým krémem můžete propadnout i vy.
Suroviny
Postup
Bílky vyšlehejte do pevného sněhu, přidejte cukr a jemně vmíchejte prosetou mouku s oříšky. Těsto rozetřete rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 180 °C na horkovzduch, dokud nezačnou jemně zlátnout okraje plátu. Po upečení bývají pláty tvrdé, abyste je mohli stočit do rolády, je potřeba je trochu provlhčit. Obraťte si plát pečicím papírem vzhůru a položte na něj navlhčenou utěrku. Počkejte, dokud plát nezměkne. Může trvat i půl dne. Ze změklého plátu následně odstraňte pečicí papír a po šířce jej rozkrojte napůl.
Do misky dejte mascarpone, smetanu, cukr a rozpustnou kávu. Šlehačem šlehejte, dokud nevznikne hladký a pevný krém. Část (cca polovinu) rozetřete v tenké vrstvě na oba pláty a každý smotejte z delší strany do minirolády. Dejte je do lednice chladit (alespoň na hodinku).
Zbylý krém přesuňte do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou. Dejte do lednice.
Připravte si prkénko, ostrý nůž a pravítko. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem. Minirolády nařežte na kousky po 3 cm. Každý kousek namočte z jedné strany do čokolády a dejte okapat na mřížku. Zbylým krémem ozdobte vršek štafetek.
NĚCO NAVÍC
Štafetky zdobte lineckými srdíčky nebo hoblinkami čokolády.