Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 (51)
Do hodiny Pro zkušené Na 1 plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6979 kcal
Bílkoviny 219 g
Sacharidy 1088 g
Tuky 184 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Neprůstřelný recept na punčové řezy nám dala naše food stylistka Milka Volfová. Hlavní trik spočívá v tom, že barví rovnou piškot, nikoli nálev, takže se žlutá s červenou na řezu neslévají. 

Související recepty

Dort míša

Míša řezy jsou evegreenem mnoha domácností, d...

Kremrole

Ty nejlepší kremrole v Praze jsme ochu...

Větrník

Cukrárnu Moka najdete v nedaleko Českého Krumlo...

Suroviny

Na světlé těsto
vejce 9 ks
žloutky a bílky oddělené
krupicový cukr 270 g
mouka pšeničná polohrubá 240 g
Na barevné těsto
vejce 6 ks
krupicový cukr 180 g
mouka pšeničná polohrubá 150 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
žluté.a červené potravinářské barvivo
Na punčový nálev
krupicový cukr 50 g
150 ml
rum tuzemák nebo nebo punč
Na dokončení
250 g
jahodový nebo rybízový džem
moučkový cukr 300 g
citronová štáva 2 PL
slunečnicový olej 1 PL

1 Troubu předehřejte na 180°C.

2 Na světlé těsto vyšlehejte žloutky s 9 lžícemi vlažné vody a cukrem do husté pěny. Bílky vyšlehejte na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem. 

3 Vzniklé těsto rozetřete na plech o velikosti 30x40cm s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem. Pečte asi 10–15 minut dorůžova, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Po upečení korpus opatrně sejměte z plechu a nechte vychladnout.

4 Barevné těsto připravte stejným způsobem jako světlé, do žloutků přidejte navíc 6 lžic vlažné vody. Hotové těsto rozdělte napůl. Jednu obarvěte nažluto a druhou načerveno podle potřeby (pozor – každá barva barví jinak!). Z kratší strany vlijte na plech vyložený pečicím papírem žluté těsto, z druhé strany červené těsto a rozetřete je tak, aby se uprostřed setkala. Nebojte, nesmíchají se. Pečte asi 8–10 minut, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Pak sejměte z plechu a nechte vychladnout.

5 Světlé těsto rozkrojte vodorovně napolovic – nejlépe to jde nití. Spodní polovinu položte zpátky na plech a potřete džemem.

6 Na nálev rozpusťte moučkový cukr ve 150 ml vody. Vmíchejte rum nebo punč či jejich směs a podle chuti ještě přislaďte.

7 Barevný korpus nakrájejte rovnoběžně s kratší stranou na pruhy 4cm široké. Pokropte je nálevem a střídavě (žlutá, červená, žlutá...) je skládejte na spodní díl světlého korpusu. Horní díl světlého piškotu ze spodní strany potřete džemem a touto stranou položte na barevnou vrstvu. Zakryjte pečicím papírem, zatižte dalším plechem, na něj vyskládejte třeba konzervy a nechte v chladu odležet do druhého dne.

8 Na dokončení z prosátého moučkového cukru, citronové šťávy, oleje a asi 5 lžic horké vody utřete hladkou lesklou polevu. Moučník jí potřete a dejte do lednice. Po ztuhnutí polevy nakrájejte na řezy. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/4

Apetit magazín

Chutné rizoto na oběd i na večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto na oběd i na večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit