Hodnocení receptu
Průměr: 3 ()
Do hodiny Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6979 kcal
Bílkoviny 219 g
Cukr 1088 g
Tuky 184 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Neprůstřelný recept na punčové řezy nám dala naše food stylistka Milka Volfová. Hlavní trik spočívá v tom, že barví rovnou piškot, nikoli nálev, takže se žlutá s červenou na řezu neslévají. 

Suroviny

Na světlé těsto
vejce 9 ks
žloutky a bílky oddělené
krupicový cukr 270 g
mouka pšeničná polohrubá 240 g
Na barevné těsto
vejce 6 ks
krupicový cukr 180 g
mouka pšeničná polohrubá 150 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
žluté.a červené potravinářské barvivo
Na punčový nálev
krupicový cukr 50 g
150 ml
rum tuzemák nebo nebo punč
Na dokončení
250 g
jahodový nebo rybízový džem
moučkový cukr 300 g
citronová štáva 2 PL
slunečnicový olej 1 PL

1 Troubu předehřejte na 180°C.

2 Na světlé těsto vyšlehejte žloutky s 9 lžícemi vlažné vody a cukrem do husté pěny. Bílky vyšlehejte na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem. 

3 Vzniklé těsto rozetřete na plech o velikosti 30x40cm s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem. Pečte asi 10–15 minut dorůžova, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Po upečení korpus opatrně sejměte z plechu a nechte vychladnout.

4 Barevné těsto připravte stejným způsobem jako světlé, do žloutků přidejte navíc 6 lžic vlažné vody. Hotové těsto rozdělte napůl. Jednu obarvěte nažluto a druhou načerveno podle potřeby (pozor – každá barva barví jinak!). Z kratší strany vlijte na plech vyložený pečicím papírem žluté těsto, z druhé strany červené těsto a rozetřete je tak, aby se uprostřed setkala. Nebojte, nesmíchají se. Pečte asi 8–10 minut, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Pak sejměte z plechu a nechte vychladnout.

5 Světlé těsto rozkrojte vodorovně napolovic – nejlépe to jde nití. Spodní polovinu položte zpátky na plech a potřete džemem.

6 Na nálev rozpusťte moučkový cukr ve 150 ml vody. Vmíchejte rum nebo punč či jejich směs a podle chuti ještě přislaďte.

7 Barevný korpus nakrájejte rovnoběžně s kratší stranou na pruhy 4cm široké. Pokropte je nálevem a střídavě (žlutá, červená, žlutá...) je skládejte na spodní díl světlého korpusu. Horní díl světlého piškotu ze spodní strany potřete džemem a touto stranou položte na barevnou vrstvu. Zakryjte pečicím papírem, zatižte dalším plechem, na něj vyskládejte třeba konzervy a nechte v chladu odležet do druhého dne.

8 Na dokončení z prosátého moučkového cukru, citronové šťávy, oleje a asi 5 lžic horké vody utřete hladkou lesklou polevu. Moučník jí potřete a dejte do lednice. Po ztuhnutí polevy nakrájejte na řezy. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit