Neprůstřelný recept na punčové řezy nám dala naše food stylistka Milka Volfová. Hlavní trik spočívá v tom, že barví rovnou piškot, nikoli nálev, takže se žlutá s červenou na řezu neslévají. Punčák patří retro dezerty, na které zkrátka nelze zapomenout. A s tímto receptem vám garantujeme, že se vám to rozhodně nestane.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C.
Na světlé těsto vyšlehejte žloutky s 9 lžícemi vlažné vody a cukrem do husté pěny. Bílky vyšlehejte na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem.
Vzniklé těsto rozetřete na plech o velikosti 30 x 40 cm s vyšším okrajem vyložený pečicím papírem. Pečte asi 10–15 minut dorůžova, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Po upečení korpus opatrně sejměte z plechu a nechte vychladnout.
Barevné těsto připravte stejným způsobem jako světlé, do žloutků přidejte navíc 6 lžic vlažné vody. Hotové těsto rozdělte napůl. Jednu obarvěte nažluto a druhou načerveno podle potřeby (pozor – každá barva barví jinak!). Z kratší strany vlijte na plech vyložený pečicím papírem žluté těsto, z druhé strany červené těsto a rozetřete je tak, aby se uprostřed setkala. Nebojte, nesmíchají se. Pečte asi 8–10 minut, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Pak sejměte z plechu a nechte vychladnout.
Světlé těsto rozkrojte vodorovně napolovic – nejlépe to jde nití. Spodní polovinu položte zpátky na plech a potřete džemem.
Na nálev rozpusťte moučkový cukr ve 150 ml vody. Vmíchejte rum nebo punč či jejich směs a podle chuti ještě přislaďte.
Barevný korpus nakrájejte rovnoběžně s kratší stranou na pruhy 4 cm široké. Pokropte je nálevem a střídavě (žlutá, červená, žlutá...) je skládejte na spodní díl světlého korpusu. Horní díl světlého piškotu ze spodní strany potřete džemem a touto stranou položte na barevnou vrstvu. Zakryjte pečicím papírem, zatižte dalším plechem, na něj vyskládejte třeba konzervy a nechte v chladu odležet do druhého dne.
Na dokončení z prosátého moučkového cukru, citronové šťávy, oleje a asi 5 lžic horké vody utřete hladkou lesklou polevu. Moučník jí potřete a dejte do lednice. Po ztuhnutí polevy nakrájejte na řezy.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Řezy de luxe aneb koláče na plech, co mají šmrnc. Upečte si nadýchané rychlé dezerty(12 receptů )
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů )
- Socialistické dezerty, které si svou slávu udržely dodnes(18 receptů )
- Retro dezerty: 18 nejlepších receptů od obližprstu po žloutkové řezy(19 receptů )