Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4590 kcal
Bílkoviny 73 g
Cukr 327 g
Tuky 330 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Cukrárnu Moka najdete v nedaleko Českého Krumlova. Na jejich zákusky, a hlavně na dokonalý větrník se vyplatí zajet!

Suroviny

Na odpalované těsto
máslo 80 g
sůl špetka
mouka pšeničná hladká 200 g
vejce 260 g
olej
na vymazání plechu
Na vanilkový krém
700 ml
plnotučné mléko
1 ks
vanilkový lusk
80 g
vanilkový pudinkový prášek
moučkový cukr 80 g
1 PL
rum tuzemák, vanilková brandy nebo vaječný likér na dochucení
smetana ke šlehání 300 g
ušlehaná
Na karamelovou náplň
smetana ke šlehání 400 g
plus 100 g na karamel
krupicový cukr 100 g
Na karamelový fondán
500 g
fondán
karamel 10 g
připravený

1 Nejprve připravte karamel, aby zchladl. V rendlíku zahřívejte 100g krupicového cukru, až zezlátne na karamelovoubarvu. Pozor, snadno se připálí! Pak přilijte 100g smetany, provařte dohladka a odstavte. Troubu předehřejte na 200°C.

2 Na odpalované těsto přiveďte 270ml vody, máslo a sůl k bodu varu. Přisypte prosátou mouku a míchejte tak dlouho, dokud se hmota nepřestane lepit ke stěnám a dnu hrnce. Trvá to asi 5 minut a těsto bude mít teplotu zhruba 80°C. Hmotu přemístěte do mísy a postupně – po jednom – do ní zašlehejte vejce, nyní by mělo mít těsto teplotu zhruba 35–40°C. Přidávání vajec si rozdělte na zhruba 12 minut. Hotové těsto bude světle žluté, bude mít pěknou konzistenci a bude pomalu stékat z vařečky. Přendejte ho do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Na plech vyložený pečicím papírem stříkejte spirály o průměru zhruba 10cm se zakončením ve středu. Pečte dozlatova 20–25 minut.

3 Na vanilkový krém dejte do mléka krátce povařit rozříznutý vanilkový lusk a vyškrábnutou dřeň z něj. Po provaření lusk vyjměte. Z ochuceného mléka uvařte pudink podle návodu na obalu, ale v jiném poměru: na 700g ochuceného mléka přidejte 80g pudinkového prášku a 80g moučkového cukru. Dejte vychladit. Pak krém dochuťte alkoholem a ručně do něj metlou zašlehejte ušlehanou smetanu.

4 Na karamelovou náplň nejprve vyšlehejte 400g smetany dotuha. Poté do ní zašlehejte metličkou zhruba 60g připraveného karamelu (podle chuti).

5 Větrníky vodorovně rozřízněte, na jejich spodní části nastříkejte řezanou trubičkou vanilkový krém. Na něj nastříkejte řezanou trubičkou karamelovou náplň.

6 Horní části větrníků přelijte nahřátým fondánem: do rendlíku si na kusy nalámejte fondán, zakápněte studenou vodou a přidejte 10g připraveného karamelu. Fondán mírně nahřejte a rozmíchejte – hmota nesmí pálit, jenom hřát. Konzistence rozehřátého fondánu musí být taková,aby se netrhala a nestékala z větrníku Když je konzistence hustší, přidejte ještě kapku vody, pokud je naopak řídká, přidejte fondán. Potahování větrníků fondánem musí být rychlé, jelikož fondán rychle tuhne. Když se vám to předčasně stane, je třeba ho znovu rozehřívat. Horní části po zatuhnutí přiklopte na větrníky. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit