Dort Harlekýn

Dort Harlekýn

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu Snadné na formu 24cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4743 kcal
Bílkoviny 101 g
Cukr 385 g
Tuky 304 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Malý harlekýn se zdobí jen na povrchu, my doporučujeme plněný i uvnitř.

Suroviny

krupicový cukr 120 g
vanilkový cukr 1
kakao 30 g
holnadský typ
vejce 5 ks
mouka pšeničná polohrubá 130 g
olej 4 PL
máslo
a hrubá mouka na formu
Na pařížskou šlehačku
smetana 350 ml
min. 33%
krupicový cukr 30 g
kakao 45 g
holandský typ
smetana ke šlehání 200 ml
min. 33%
tmavá čokoláda 25 g
nahrubo

1 Den předem svařte 350 ml smetany s 30 g cukru a 45 g kakaa na pařížskou šlehačku. Po vychladnutí uložte v chladničce.

2 Předehřejte troubu na 160 °C. Vymažte a vysypte dortovou formu (my jsme použili o průměru 20 cm). Vejce rozklepněte do mísy, přidejte krupicový a vanilkový cukr a vyšlehejte do husté bílé pěny. Vmíchejte olej a nakonec prosátou mouku s kakaem. Těsto vlijte do formy a uhlaďte stěrkou do roviny.

3 Pečte asi 45 minut tak, aby se těsto nelepilo na špejli. Nechte chvíli chladnout ve formě, pak odstraňte boky. Vychladlý dort překlopte na pečicí papír a rozkrojte na půl.

4 Vyšlehejte pařížskou šlehačku a zhruba třetinou potřete vršek spodního korpusu. Přiklopte druhým plátem a celý povrch i boky pomažte tmavou šlehačkou (část si nechte na zdobení) a uhlaďte. Zbylou ušlehanou bílou smetanou postříkejte vršek dortu a dozdobte pařížskou šlehačkou a čokoládou.

TIPY & TRIKY

  • Když korpus na harlekýn upečete raději den předem, půjde lépe rozkrojit. Nenaplněný se dá zmrazit a skladovat až 4 měsíce. Aby zůstal vláčný, zabalte ho ještě vlahý do alobalu a zamrazte. Do smetany můžete přidat ztužovač, ale samotná je lepší a ta 40% se bez něj hravě obejde.
  • Pařížskou šlehačku můžete připravit i zcela bez cukru, popřípadě ho dát méně podle chuti.

 

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...

Obchod Apetit