Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dort Harlekýn

Dort Harlekýn
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dort Harlekýn

4.1/5 Počet hodnocení: 254
Více než hodinu Snadné Na formu o průměru 24 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4798 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 381 g
Tuky 314 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Malý harlekýn dort se zdobí jen na povrchu, my ale doporučujeme plněný i uvnitř.

Suroviny

krupicový cukr 120 g
vanilkový cukr 1 bal
kakao holandského typu 30 g
vejce 5 ks
mouka pšeničná polohrubá 130 g
(+ případně smíchaná s 1 lžičkou kypřicího prášku do pečiva)
olej 4 PL
máslo
na formu
mouka pšeničná hrubá
na formu
Na pařížskou šlehačku
min. 33%
krupicový cukr 30 g
kakao holandského typu 45 g
Na dokončení
min. 33%
tmavá čokoláda 25 g
nahrubo

Postup

1

Den předem svařte 350 ml smetany s 30 g cukru a 45 g kakaa na pařížskou šlehačku. Po vychladnutí uložte v chladničce.

    2

    Předehřejte troubu na 160 °C. Vymažte a vysypte dortovou formu (my jsme použili o průměru 20 cm). Vejce rozklepněte do mísy, přidejte krupicový a vanilkový cukr a vyšlehejte do husté bílé pěny. Vmíchejte olej a nakonec prosátou mouku s kakaem. Těsto vlijte do formy a uhlaďte stěrkou do roviny.

      3

      Pečte asi 45 minut tak, aby se těsto nelepilo na špejli. Nechte chvíli chladnout ve formě, pak odstraňte boky. Vychladlý dort překlopte na pečicí papír a rozkrojte na půl.

        4

        Vyšlehejte pařížskou šlehačku a zhruba třetinou potřete vršek spodního korpusu. Přiklopte druhým plátem a celý povrch i boky pomažte tmavou šlehačkou (část si nechte na zdobení) a uhlaďte. Zbylou ušlehanou bílou smetanou postříkejte vršek dortu a dozdobte pařížskou šlehačkou a čokoládou.

          TIPY & TRIKY

          • Když korpus na harlekýn upečete raději den předem, půjde lépe rozkrojit. Nenaplněný se dá zmrazit a skladovat až 4 měsíce. Aby zůstal vláčný, zabalte ho ještě vlahý do alobalu a zamrazte. Do smetany můžete přidat ztužovač, ale samotná je lepší a ta 40% se bez něj hravě obejde.
             
          • Pařížskou šlehačku můžete připravit i zcela bez cukru, popřípadě ho dát méně podle chuti.

          Související články

          Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

          Autor: redakce Apetitu

          Apetit 2010/10

          Komentáře

          Renata
          Kočová

          Nevím co dělám špatně ale po upečení je korpus hrozně nizký, vůbec nevyběhl, nemá se tam dávat prášek do pečiva? Tady v receptu psaný není.

          Jana
          Kopřivová

          Dobrý den, dort by měl vyběhnout i bez kypřidla, jen díky pěně z cukru a vajec, které je nutné šlehat dostatečně dlouho, aby byla krásně pevná a nadýchaná. Recept jsme upravili, aby byl lépe srozumitelný a nepletlo se množství kakaa použitého do pařížské šlehačky a do korpusu.

          Kamila
          Holaskova

          Dobrý den, já jsem pro jistotu přidala lžičku prášku do pečiva, ale i tak je to jen hutná placka :-(

          Jana
          Kopřivová

          Dobrý den Kamilo, tak to už opravdu nevíme. Nám se dort povedl, jak vidíte na obrázku. Při nejbližší příležitosti ho pro jistotu upečeme znovu a uvidíme.

          Jana
          Kopřivová

          Čerstvé novinky z redakce: Dort jsme přepekli. Vyzkoušeli jsme několik variant přípravy korpusu a nejvíce se nám osvědčilo vyšlehat vejce s cukrem, přidat olej a nakonec mouku s kakaem. Kypřicí prášek není potřeba, korpus krásně vyběhne. Postup jsem tady v receptu upravila. Za tímto už si vážně stojíme a povede se každému. Harlekýn je mňam!

          Martina
          Bendová

          Dobrý den, recept jsem vyzkoušela ahned dvakrát - poprvé jsem si ho špatně přečetla a mouku s kakaem jsem přidala k vajíčkům do robota a všechen vzduch se vyšlehal pryč.. ale i tak jsem to upekla, vyšla mi z toho tuhá placka, ale s višňovou marmoškou to byla dobrota - no nicméně to neměnilo nic na tom, že potřebuji dort na oslavu a tak jsem se do toho pustila znovu - a do vaječné hmoty mouku s kakaem jen lehce zamíchala...a povedl se na jedničku!

          Martina
          Zajícová

          Super! Jsme moc rádi, že jste to po prvním neúspěchu nevzdala... To by byla škoda! Doufáme, že se oslava vydařila a oslavenec měl radost.

          Mějte se moc krásně, Martina

          Recept není dobře napsán,ne pro začátečníky.Je třeba zdůraznit že do ušlehané hmoty se mouka s kakaem vmíchává lehce opatrně vařečkou a je lepší olej vmíchat až nakonec.

          Janka
          Šimáčková

          Dobrý den - asi se ptám úplně natvrdle, ale co přesně znamená "svařit smetanu na šlehačku"? Že v kastolku ohřeju dané množství šlehačky, cukru a kakaa a po dokonalém spojení nechám odstát a šoupnu do ledničky? Druhý den mi půjde šlehačka bez problému vyšlehat jako ta klasická bílá? Děkuji za odpověď.

          Martina
          Zajícová

          Ano, přesně jak píšete. Znamená to, že všechny tři uvedené věci společně smícháte v rendlíku, lehce povaříte, necháte vychladnout, dáte do ledničky a druhý den vyšleháte.
          Držíme palce, ať se dort podaří!
          Apetit

          Apetit magazín

          Obchod Apetit

          Dostupný
          399 Kč
          279 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          319 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          279 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          319 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          279 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          279 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          339 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          319 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          279 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          319 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          319 Kč
          Dostupný
          399 Kč
          319 Kč