Typická ukázka toho, jak si Bavoři představují pikantní chuťovku k pivu
Suroviny
camembert
250
g
či jiný sýr s bílou plísní, pokojové teploty
máslo
50
g
změklé
cibule
1
ks
nadrobno
paprika mletá sladká
1
ČL
kmín
1
špetka
drcený
sůl
pepř
čerstvě mletý
pivo světlé
2
PL
nejlépe kvasnicové
jarní cibulka
na ozdobu
preclík či chléb k podávání
Postup
1
Sýr v misce rozmačkejte vidličkou a promíchejte s máslem.
2
Když je směs kompaktní, přidejte cibuli, osolte, ochuťte kořením a přilijte tolik piva, abyste získali pomazánku.
3
Ozdobte sekanou jarní cibulkou a poprašte mletou paprikou. Obatzda se tradičně podává s preclíky, ale chutnat vám bude i na tmavém chlebu.
NĚCO NAVÍC
Výraznější variantu připravíte z nějakého zrajícího sýra – doporučujeme třeba sýr Rytíř Žumbera, Jihočeský zrající nebo Romadur. Naopak jemnější bude, když třetinu camembertu nahradíte tvarohem nebo žervé.