0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Německá kuchyně je rozmanitá jako jednotlivé německé země: Jaké kulinářské poklady nabízí?

Vídeňský telecí řízek s bramborovým salátem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pokud se vám při pomyšlení na kuchyni našich německých sousedů vybaví pouze řízek neboli schnitzel, rozhodně čtěte dál. Díky rozmanitosti jednotlivých spolkových zemí nám Německo nabízí celou řadu kulinářských skvostů. Pojďte se s nimi seznámit.

Do Bavorska na preclíky

Bavorská kuchyně je skladbou svých jídel velmi podobná té české a rakouské. Převažují zde pokrmy plné masa, brambor a mouky.

  • V Bavorsku jsou velmi oblíbené velké louhované preclíky hojně posypané velkými krystaly soli.
  • Preclíky se často jí s klobásou – ta nejznámější se jmenuje bratwurst a většinou se griluje.
  • Dále se v Bavorsku setkáte s eintopfem, jídlem z jednoho hrnce a sekanou zvanou leberkäse.
  • Ze sladkých jídel vás jistě potěší i u nás oblíbený štrůdl a spousta druhů knedlíků, například germknödel – nadýchaný knedlík s povidly uvnitř, politý máslem a posypaný mákem a cukrem.

Lehčí kuchyně na jihozápadě

Sársko, Bádensko a Falcko silně ovlivnila francouzská gastronomie. A které speciality tu můžete ochutnat?

  • Začněme sladkým. Schwarzwälder Kirschtorte neboli schwarzwaldský dort pochází právě odtud. Skládá se z kakaového korpusu, třešňové náplně a šlehačky, a je až nadpozemsky lahodný.
  • Flammkuchen pochází z Alsaska, kde mu říkají tarte flambée. Jde o slaný křupavý koláč se slaninou, cibulí a smetanou. Ideální pochoutka k suchému bílému vínu.

Rustikální pochoutky ze Švábska

Stejně jako jsou u nás ceněné domácí knedlíky, ve Švábsku si takto váží po domácku připravovaných špeclí.

  • Špecle neboli spätzle jsou tlusté vaječné nudle, které se vaří v osolené vodě a jakmile vyplavou, jsou hotové. Podávají se jako samostatné jídlo na slano s osmaženou cibulkou či na sladko s povidly, ale jsou i typickou přílohou.
  • Dalším zajímavým jídlem jsou plněné taštičky zvané maultaschen. Můžete si je představit jako větší italské ravioli s různými druhy náplní včetně masové, zeleninové nebo houbové a polité omáčkou či osmažené v oleji.

Objevte frankfurtskou zelenou omáčku

V oblasti Hesenska je populární smetanová omáčka Grüne Soße, která se pyšní jasně zelenou barvou díky velkému množství použitých bylinek jako je petržel, pažitka, kerblík, šťovík a řeřicha.

  • Tradičně se připravuje na Zelený čtvrtek a jí se studená s vařenými vejci a bramborami.
  • Známým masitým pokrmem Hesenska jsou frankfurtská vepřová žebírka s dušeným zelím.

Nebe a země na severozápadě

Nebe a země, to je doslovný překlad pokrmu Himmel und Erde, který se kromě Německa jedl také u nás ve Slezsku.

  • Jde o přílohu k masu a uzeninám ze společně uvařených brambor a jablek, která se dochucuje octem, solí a cukrem.
  • A proč ten poetický název? Má symbolizovat spojení nebe se zemí, neboť jablka rostou na stromech a brambory v zemi.
  • V této oblasti se hodně jí i ryby, typicky uzený úhoř.

I kosmopolitní Berlín má své tradiční speciality

Na ulicích Berlína potkáte spoustu pouličních stánků s rychlým občerstvením, kde určitě ochutnejte Currywurst – grilovanou klobásu politou kečupem a kořením kari s hranolkami či pečivem.

  • V restauracích pak na vás čekají podobná jídla jako v Čechách, tedy řízky, karbanátky nebo sekaná.
  • Tradičním pokrmem jsou masové knedlíčky, zvané královecké klopsny s kyselou omáčkou připravenou z vývaru, bílého vína, smetany, citronové šťávy, kaparů a žloutků.
  • A nesmíme zapomenout ani na Berliner Eisbein, vařené vepřové koleno s kysaným zelím a hrachovou kaší.
  • V Berlíně si také dáte ten nejlepší döner kebab.

A na čem si pochutnáte v Sasku?

Sasko je kapitola sama o sobě, protože se v různých částech odlisuje stejně tak, jako se liší celá německá gastronomie. Ale tyhle tři dobroty by vám rozhodně uniknout neměly.

  • Teichelmauke, to je bramborová kaše, v jejímž středu je ponechán důlek, který má symbolizovat rybníček neboli ‚teichl‘ v názvu pokrmu. Důlek je vyplněný vývarem, hovězím masem a zelím.
  • Vynikající Eierschecke, vaječný koláč, který obsahuje vrstvu kynutého těsta, tvarohovo-pudinkového a žloutkového krému.
  • A asi nejslavnějším dezertem je drážďanská vánoční štola, která dokonce získala chráněnou známku Dresdner Christstollen®, takže tu pravou ochutnáte jen a pouze v Drážďanech. A stojí to za to, protože nadýchané máslové těsto s rozinkami, kandovanou citrusovou kůrou a mandlemi, obalené silnou vrstvou moučkového cukru, je prostě božské.

Zdroj info: Apetit

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč