Kousek zavařeného léta! Na podzim a v zimě je voňavý pečený čaj náš nejoblíbenější teplý nápoj. Je lepší než horká čokoláda.
Další oblíbené horké nápoje:
Suroviny
Postup
Libovolné ovoce podle vlastní chuti a koření vsypeme na pekáč, zasypeme krupicovým cukrem a pečeme v royehřáté troubě zhruba 30 minut na 200 stupňů. Průběžně kontrolujeme, aby se karamelizovaný cukr nespálil.
Ovoce počas pečení změkne, pustí šťávu a společně s cukrem vytvoří sladkou tekutou směs. Pozor na příliš dlouhé pečení a připálení!
Hotovou čajovou směs rozdělíme do skleniček, uyavřeme víčkem a zavaříme. Sterilizovanou čajovou směs necháme vychladnout. Po otevření uchováváme v lednici.
Pečený čaj lze použít na přípravu horkých nápojů, ale také limonád a koktejlů.
Skladujeme v chladu a tmě. Trvanlivost můžeme případně prodloužit tím, že před zavařením směs ve sklenici zakápnete rumem.
Foto: Unsplash