My se zahříváme ,svařákem‘, Švédové pijí glögg. Běžný je červený, s rozinkami a mandlemi na dně. Za zkoušku stojí i méně obvyklý bílý, oslazený bezovým sirupem.
Postup
Bezový sirup nalijte do rendlíčku, přidejte koření, zázvor a citronovou kůru a společně zahřejte. Pak sundejte z ohně a nechte vychladnout, přiklopte a uložte přes noc do chladu (připravenou směs můžete mít v lednici 2–3 dny).
Vytáhněte ze sirupu zázvor, kůru a koření – pokud chcete, můžete část ponechat (my jsme se rozhodli pro pár tobolek kardamomu). Vlijte do většího hrnce, přidejte víno a společně zahřejte, nenechte však vařit, abyste nepřišli o alkohol. Rozdělte do sklenic, podle chuti přidejte i svitky skořice na ozdobu. Podávejte horké.
NĚCO NAVÍC
Místo tichého vína můžete vyzkoušet i prosecco a dochutit kolečky limety. V létě drink oceníte i vychlazený na ledu.
Recept i fotografie převzaty z Image Professionals.