Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 ()
Do 20 minut Velmi snadné Na 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1487 kcal
Bílkoviny 53 g
Cukr 256 g
Tuky 8 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší je ještě teplý. A nejvíc mu to sluší v doprovodu pikantních klobásek a oroseného půllitru vychlazeného piva!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 375 g
světlá, plus na podsypání
10 g
instantní droždí sušené
pivo světlé 375 ml
sůl 1 ČL
krupicový cukr 1 ČL
olej
na potření plechu
sůl mořská
hrubozrnná

1 Dejte mouku, droždí a pivo do robotu s hnětacím hákem. Míchejte 2 minuty na vysoké otáčky. Potom přidejte sůl a cukr. Míchejte dalších 10 minut, až se těsto zformuje do koule uprostřed nádoby robotu. Těsto přesuňte do mísy, překryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 30 minut, až zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 220°C.

2 Plech potřete tenkou vrstvou oleje. Pracovní plochu poprašte moukou, položte na ni vykynuté těsto a poprašte ho moukou i shora. Zformujte podlouhlý bochník. Opatrně ho přeneste na plech, posypte hrubou solí, chcete-li, a pečte 45 minut dozlatova. 

ABY SE TĚSTO PĚKNĚ DMULO... 

  • Jaký je rozdíl mezi sušeným aktivním a instantním droždím? Aktivní jsou hrubé granule a proces kynutí je třeba nastartovat jejich rozmícháním v teplé vodě. Pak je nutné počkat pár minut, až vzejde kvásek. Instantní sušené droždí kyne velmi rychle a rovnou se vmíchá do těsta (je vhodné do domácích pekáren).
  • Lze nahradit sušené droždí čerstvým? Teoreticky ano, ale nedoporučujeme to. Jistota je připravit těsto s tím droždím, které je uvedeno v receptu. Kdo to chce přesto zkusit: 7g sáček instantního droždí zhruba odpovídá 2,5 lžičky aktivního sušeného droždí nebo 15g čerstvého. Díky obojímu nakyne těsto z 0,5kg mouky.
  • Jaká má být teplota vody na kvásek? Kvasinky se aktivují při teplotě o trochu vyšší, než je teplota lidského těla. Vyběhnutí pomůže i špetka cukru.
  • Hníst ručně, nebo v robotu? Většina chlebů vyžaduje důkladné hnětení. Hladké konzistence dosáhnete cca za 10 minut. Ruční hnětení přináší lepší výsledky než to v robotu, kde se lepek vyplaví moc rychle a výsledkem je těžký chleba. Řešením je hnětač vypnout po 3 minutách a pokračovat ručně.
  • Kynutí na peci, či v lednici? Zakrytí těsta zajistí, že během kynutí neoschne. Nejlepší je pro kynutí teplo (ale ne horko!) a vlhko. Pro prohloubení chuti se někdy dává těsto na noc do chladničky a znovu se nechá nakynout až na druhý den.
  • Už? Do těsta píchněte prstem, a když důlek vyskočí zpátky, znamená to, že lepek stále pracuje a můžete nechat ještě kynout. Když důlek zůstane, je vykynuto. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit