Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pivní chleba

Nejlepší je ještě teplý. A nejvíc mu to sluší v doprovodu pikantních klobásek a oroseného půllitru vychlazeného piva!

Vydání: 2015/9
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 bochník
Doba přípravy: Do 20 minut
+ kynutí
PT45M
Pečení 0:45
Chléb a pečivo

Ingredience

    • 375g světlé chlebové mouky (nebo podle potřeby) + na podsypání
    • 10g sušeného instantního droždí
    • 375ml světlého piva
    • 1 lžička soli
    • 1 lžička krupicového cukru
    • olej na potření plechu
    • hrubozrnná mořská sůl (nemusí být)

Příprava jídla

1 Dejte mouku, droždí a pivo do robotu s hnětacím hákem. Míchejte 2 minuty na vysoké otáčky. Potom přidejte sůl a cukr. Míchejte dalších 10 minut, až se těsto zformuje do koule uprostřed nádoby robotu. Těsto přesuňte do mísy, překryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 30 minut, až zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 220°C.

2 Plech potřete tenkou vrstvou oleje. Pracovní plochu poprašte moukou, položte na ni vykynuté těsto a poprašte ho moukou i shora. Zformujte podlouhlý bochník. Opatrně ho přeneste na plech, posypte hrubou solí, chcete-li, a pečte 45 minut dozlatova. 

ABY SE TĚSTO PĚKNĚ DMULO... 

  • Jaký je rozdíl mezi sušeným aktivním a instantním droždím? Aktivní jsou hrubé granule a proces kynutí je třeba nastartovat jejich rozmícháním v teplé vodě. Pak je nutné počkat pár minut, až vzejde kvásek. Instantní sušené droždí kyne velmi rychle a rovnou se vmíchá do těsta (je vhodné do domácích pekáren).
  • Lze nahradit sušené droždí čerstvým? Teoreticky ano, ale nedoporučujeme to. Jistota je připravit těsto s tím droždím, které je uvedeno v receptu. Kdo to chce přesto zkusit: 7g sáček instantního droždí zhruba odpovídá 2,5 lžičky aktivního sušeného droždí nebo 15g čerstvého. Díky obojímu nakyne těsto z 0,5kg mouky.
  • Jaká má být teplota vody na kvásek? Kvasinky se aktivují při teplotě o trochu vyšší, než je teplota lidského těla. Vyběhnutí pomůže i špetka cukru.
  • Hníst ručně, nebo v robotu? Většina chlebů vyžaduje důkladné hnětení. Hladké konzistence dosáhnete cca za 10 minut. Ruční hnětení přináší lepší výsledky než to v robotu, kde se lepek vyplaví moc rychle a výsledkem je těžký chleba. Řešením je hnětač vypnout po 3 minutách a pokračovat ručně.
  • Kynutí na peci, či v lednici? Zakrytí těsta zajistí, že během kynutí neoschne. Nejlepší je pro kynutí teplo (ale ne horko!) a vlhko. Pro prohloubení chuti se někdy dává těsto na noc do chladničky a znovu se nechá nakynout až na druhý den.
  • Už? Do těsta píchněte prstem, a když důlek vyskočí zpátky, znamená to, že lepek stále pracuje a můžete nechat ještě kynout. Když důlek zůstane, je vykynuto. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Parmazánové uzly

Plochý chléb s rokfórem a ořechy

Celozrnný chlebík s ovocem & semínky

Neodolatelné domácí pečivo

REKLAMA

Přidat komentář