0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Parmazánové uzly

Parmazánové uzly

3.9 / 5. Počet hodnocení: 12
Do 30 minut Snadné Na 12-15 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3054 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 363 g
Tuky 104 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ruční hnětení stojí síly a kynutí zabere čas, ale až tyhle božské domácí houstičky ochutnáte, nebudete litovat ani času, ani námahy!

Suroviny

olivový olej 50 ml
plus na vymazání
5 g
instantní droždí sušené
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 500 g
světlá
sůl 1 ČL
krupicový cukr 5 ČL
vejce 1 ks
prošlehané
parmazán 100 g
strouhaný

1 Vymažte plech olejem. V míse promíchejte droždí, 300 ml vlažné vody, olej a vejce. Přidejte mouku, sůl a cukr a vypracujte těsto.

2 Na pomoučněné pracovní ploše hněťte, až bude těsto pěkně hladké, pružné a nebude lepit – trvá to asi 10 minut. Přesuňte ho do olejem vymazané mísy, překryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 30 minut, až těsto zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 220°C.

3 Vykynuté těsto pěstí zploštěte. Rozdělte na kousky o hmotnosti cca 50 g a rozválejte v dlaních na válečky velikosti párku. Udělejte na každém uzel, jak vidíte na obrázku, a rozložte na plech.

4 Potřete uzly rozšlehaným vejcem a posypte sýrem. Nechte 5 minut kynout, až zdvojnásobí objem, a potom pečte zhruba 10 minut dozlatova. 

ABY SE TĚSTO PĚKNĚ DMULO... 

  • Jaký je rozdíl mezi sušeným aktivním a instantním droždím? Aktivní jsou hrubé granule a proces kynutí je třeba nastartovat jejich rozmícháním v teplé vodě. Pak je nutné počkat pár minut, až vzejde kvásek. Instantní sušené droždí kyne velmi rychle a rovnou se vmíchá do těsta (je vhodné do domácích pekáren).
  • Lze nahradit sušené droždí čerstvým? Teoreticky ano, ale nedoporučujeme to. Jistota je připravit těsto s tím droždím, které je uvedeno v receptu. Kdo to chce přesto zkusit: 7 g sáček instantního droždí zhruba odpovídá 2,5 lžičky aktivního sušeného droždí nebo 15g čerstvého. Díky obojímu nakyne těsto z 0,5 kg mouky.
  • Jaká má být teplota vody na kvásek? Kvasinky se aktivují při teplotě o trochu vyšší, než je teplota lidského těla. Vyběhnutí pomůže i špetka cukru.
  • Hníst ručně, nebo v robotu? Většina chlebů vyžaduje důkladné hnětení. Hladké konzistence dosáhnete cca za 10 minut. Ruční hnětení přináší lepší výsledky než to v robotu, kde se lepek vyplaví moc rychle a výsledkem je těžký chleba. Řešením je hnětač vypnout po 3 minutách a pokračovat ručně.
  • Kynutí na peci, či v lednici? Zakrytí těsta zajistí, že během kynutí neoschne. Nejlepší je pro kynutí teplo (ale ne horko!) a vlhko. Pro prohloubení chuti se někdy dává těsto na noc do chladničky a znovu se nechá nakynout až na druhý den.
  • Už? Do těsta píchněte prstem, a když důlek vyskočí zpátky, znamená to, že lepek stále pracuje a můžete nechat ještě kynout. Když důlek zůstane, je vykynuto. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Apetit magazín

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč