Parmazánové uzly

Parmazánové uzly

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 30 minut Snadné Na 12-15 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3054 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 363 g
Tuky 104 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ruční hnětení stojí síly a kynutí zabere čas, ale až tyhle božské domácí houstičky ochutnáte, nebudete litovat ani času, ani námahy!

Související recepty

Suroviny

olivový olej 50 ml
plus na vymazání
5 g
instantní droždí sušené
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 500 g
světlá
sůl 1 ČL
krupicový cukr 5 ČL
vejce 1 ks
prošlehané
parmazán 100 g
strouhaný

1 Vymažte plech olejem. V míse promíchejte droždí, 300 ml vlažné vody, olej a vejce. Přidejte mouku, sůl a cukr a vypracujte těsto.

2 Na pomoučněné pracovní ploše hněťte, až bude těsto pěkně hladké, pružné a nebude lepit – trvá to asi 10 minut. Přesuňte ho do olejem vymazané mísy, překryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 30 minut, až těsto zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 220°C.

3 Vykynuté těsto pěstí zploštěte. Rozdělte na kousky o hmotnosti cca 50 g a rozválejte v dlaních na válečky velikosti párku. Udělejte na každém uzel, jak vidíte na obrázku, a rozložte na plech.

4 Potřete uzly rozšlehaným vejcem a posypte sýrem. Nechte 5 minut kynout, až zdvojnásobí objem, a potom pečte zhruba 10 minut dozlatova. 

ABY SE TĚSTO PĚKNĚ DMULO... 

  • Jaký je rozdíl mezi sušeným aktivním a instantním droždím? Aktivní jsou hrubé granule a proces kynutí je třeba nastartovat jejich rozmícháním v teplé vodě. Pak je nutné počkat pár minut, až vzejde kvásek. Instantní sušené droždí kyne velmi rychle a rovnou se vmíchá do těsta (je vhodné do domácích pekáren).
  • Lze nahradit sušené droždí čerstvým? Teoreticky ano, ale nedoporučujeme to. Jistota je připravit těsto s tím droždím, které je uvedeno v receptu. Kdo to chce přesto zkusit: 7 g sáček instantního droždí zhruba odpovídá 2,5 lžičky aktivního sušeného droždí nebo 15g čerstvého. Díky obojímu nakyne těsto z 0,5 kg mouky.
  • Jaká má být teplota vody na kvásek? Kvasinky se aktivují při teplotě o trochu vyšší, než je teplota lidského těla. Vyběhnutí pomůže i špetka cukru.
  • Hníst ručně, nebo v robotu? Většina chlebů vyžaduje důkladné hnětení. Hladké konzistence dosáhnete cca za 10 minut. Ruční hnětení přináší lepší výsledky než to v robotu, kde se lepek vyplaví moc rychle a výsledkem je těžký chleba. Řešením je hnětač vypnout po 3 minutách a pokračovat ručně.
  • Kynutí na peci, či v lednici? Zakrytí těsta zajistí, že během kynutí neoschne. Nejlepší je pro kynutí teplo (ale ne horko!) a vlhko. Pro prohloubení chuti se někdy dává těsto na noc do chladničky a znovu se nechá nakynout až na druhý den.
  • Už? Do těsta píchněte prstem, a když důlek vyskočí zpátky, znamená to, že lepek stále pracuje a můžete nechat ještě kynout. Když důlek zůstane, je vykynuto. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit