Plochý chléb s rokfórem a ořechy

Plochý chléb s rokfórem a ořechy

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Na 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3868 kcal
Bílkoviny 144 g
Sacharidy 475 g
Tuky 139 g
Vláknina 87 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirovali jsme se italskou focacciou, ale netradičně jsme ji doplnili modrým sýrem a ořechy. Nespornou výhodou tohoto pečiva je, že zůstane dlouho vláčné.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 650 g
droždí sušené 10 g
olivový olej 20 ml
plus na vymazání formy
sůl 1 ČL
krupicový cukr 5 ČL
sýr s modrou plísní 150 g
tučný, rokfór, gorgonzola
vlašské ořechy 100 g
nasekané nahrubo

1Pečicí nádobu o rozměrech 30x20cm vymažte olejem. Mouku, droždí, 350ml vlažné vody a olej dejte do robotu s hnětacím hákem a míchejte 2 minuty na vysoké otáčky. Pak přidejte sůl a cukr. Míchejte dalších 10 minut, až se těsto zformuje do koule uprostřed nádoby robotu. Pak je přesuňte do mísy, překryjte potravinářskou fólií a nechte
na teplém místě kynout asi 30 minut, až těsto zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 220 °C.

2Těsto posypte rozdrobeným sýrem a ořechy a vmíchejte obojí dovnitř. 

3Ruce si potřete olivovým olejem a vykynuté těsto roztlačte do připravené pečicí formy. Prstem udělejte do těsta důlky typické pro focacciu a pečte 35–40 minut dozlatova. 

ABY SE TĚSTO PĚKNĚ DMULO... 

  • Jaký je rozdíl mezi sušeným aktivním a instantním droždím? Aktivní jsou hrubé granule a proces kynutí je třeba nastartovat jejich rozmícháním v teplé vodě. Pak je nutné počkat pár minut, až vzejde kvásek. Instantní sušené droždí kyne velmi rychle a rovnou se vmíchá do těsta (je vhodné do domácích pekáren).
  • Lze nahradit sušené droždí čerstvým? Teoreticky ano, ale nedoporučujeme to. Jistota je připravit těsto s tím droždím, které je uvedeno v receptu. Kdo to chce přesto zkusit: 7g sáček instantního droždí zhruba odpovídá 2,5 lžičky aktivního sušeného droždí nebo 15g čerstvého. Díky obojímu nakyne těsto z 0,5kg mouky.
  • Jaká má být teplota vody na kvásek? Kvasinky se aktivují při teplotě o trochu vyšší, než je teplota lidského těla. Vyběhnutí pomůže i špetka cukru.
  • Hníst ručně, nebo v robotu? Většina chlebů vyžaduje důkladné hnětení. Hladké konzistence dosáhnete cca za 10 minut. Ruční hnětení přináší lepší výsledky než to v robotu, kde se lepek vyplaví moc rychle a výsledkem je těžký chleba. Řešením je hnětač vypnout po 3 minutách a pokračovat ručně.
  • Kynutí na peci, či v lednici? Zakrytí těsta zajistí, že během kynutí neoschne. Nejlepší je pro kynutí teplo (ale ne horko!) a vlhko. Pro prohloubení chuti se někdy dává těsto na noc do chladničky a znovu se nechá nakynout až na druhý den.
  • Už? Do těsta píchněte prstem, a když důlek vyskočí zpátky, znamená to, že lepek stále pracuje a můžete nechat ještě kynout. Když důlek zůstane, je vykynuto. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit