0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Plochý chléb s rokfórem a ořechy

Plochý chléb s rokfórem a ořechy

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Na 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3868 kcal
Bílkoviny 144 g
Sacharidy 475 g
Tuky 139 g
Vláknina 87 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirovali jsme se italskou focacciou, ale netradičně jsme ji doplnili modrým sýrem a ořechy. Nespornou výhodou tohoto pečiva je, že zůstane dlouho vláčné.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 650 g
droždí sušené 10 g
olivový olej 20 ml
plus na vymazání formy
sůl 1 ČL
krupicový cukr 5 ČL
sýr s modrou plísní 150 g
tučný, rokfór, gorgonzola
vlašské ořechy 100 g
nasekané nahrubo

1Pečicí nádobu o rozměrech 30x20cm vymažte olejem. Mouku, droždí, 350ml vlažné vody a olej dejte do robotu s hnětacím hákem a míchejte 2 minuty na vysoké otáčky. Pak přidejte sůl a cukr. Míchejte dalších 10 minut, až se těsto zformuje do koule uprostřed nádoby robotu. Pak je přesuňte do mísy, překryjte potravinářskou fólií a nechte
na teplém místě kynout asi 30 minut, až těsto zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 220 °C.

2Těsto posypte rozdrobeným sýrem a ořechy a vmíchejte obojí dovnitř. 

3Ruce si potřete olivovým olejem a vykynuté těsto roztlačte do připravené pečicí formy. Prstem udělejte do těsta důlky typické pro focacciu a pečte 35–40 minut dozlatova. 

ABY SE TĚSTO PĚKNĚ DMULO... 

  • Jaký je rozdíl mezi sušeným aktivním a instantním droždím? Aktivní jsou hrubé granule a proces kynutí je třeba nastartovat jejich rozmícháním v teplé vodě. Pak je nutné počkat pár minut, až vzejde kvásek. Instantní sušené droždí kyne velmi rychle a rovnou se vmíchá do těsta (je vhodné do domácích pekáren).
  • Lze nahradit sušené droždí čerstvým? Teoreticky ano, ale nedoporučujeme to. Jistota je připravit těsto s tím droždím, které je uvedeno v receptu. Kdo to chce přesto zkusit: 7g sáček instantního droždí zhruba odpovídá 2,5 lžičky aktivního sušeného droždí nebo 15g čerstvého. Díky obojímu nakyne těsto z 0,5kg mouky.
  • Jaká má být teplota vody na kvásek? Kvasinky se aktivují při teplotě o trochu vyšší, než je teplota lidského těla. Vyběhnutí pomůže i špetka cukru.
  • Hníst ručně, nebo v robotu? Většina chlebů vyžaduje důkladné hnětení. Hladké konzistence dosáhnete cca za 10 minut. Ruční hnětení přináší lepší výsledky než to v robotu, kde se lepek vyplaví moc rychle a výsledkem je těžký chleba. Řešením je hnětač vypnout po 3 minutách a pokračovat ručně.
  • Kynutí na peci, či v lednici? Zakrytí těsta zajistí, že během kynutí neoschne. Nejlepší je pro kynutí teplo (ale ne horko!) a vlhko. Pro prohloubení chuti se někdy dává těsto na noc do chladničky a znovu se nechá nakynout až na druhý den.
  • Už? Do těsta píchněte prstem, a když důlek vyskočí zpátky, znamená to, že lepek stále pracuje a můžete nechat ještě kynout. Když důlek zůstane, je vykynuto. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
  • Tipy a triky

12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

Rostou vám na zahrádce cukety jako z vody nebo jste si snad domů přinesli plný košík úrody z farmářského trhu a nevíte co s nimi? Upečte si je nasladko. Pečení se zeleninou se nemusíte bát, cítit ji v dezertech téměř nebudete, přesto v...

Obchod Apetit