Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Na 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3868 kcal
Bílkoviny 144 g
Sacharidy 475 g
Tuky 139 g
Vláknina 87 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirovali jsme se italskou focacciou, ale netradičně jsme ji doplnili modrým sýrem a ořechy. Nespornou výhodou tohoto pečiva je, že zůstane dlouho vláčné.

Suroviny

droždí sušené 10 g
olivový olej 20 ml
plus na vymazání formy
sůl 1 ČL
tučný, rokfór, gorgonzola
nasekané nahrubo

Postup

1

Pečicí nádobu o rozměrech 30x20cm vymažte olejem. Mouku, droždí, 350ml vlažné vody a olej dejte do robotu s hnětacím hákem a míchejte 2 minuty na vysoké otáčky. Pak přidejte sůl a cukr. Míchejte dalších 10 minut, až se těsto zformuje do koule uprostřed nádoby robotu. Pak je přesuňte do mísy, překryjte potravinářskou fólií a nechte
na teplém místě kynout asi 30 minut, až těsto zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 220 °C.

2

Těsto posypte rozdrobeným sýrem a ořechy a vmíchejte obojí dovnitř.

3

Ruce si potřete olivovým olejem a vykynuté těsto roztlačte do připravené pečicí formy. Prstem udělejte do těsta důlky typické pro focacciu a pečte 35–40 minut dozlatova.

ABY SE TĚSTO PĚKNĚ DMULO...

Jaký je rozdíl mezi sušeným aktivním a instantním droždím? Aktivní jsou hrubé granule a proces kynutí je třeba nastartovat jejich rozmícháním v teplé vodě. Pak je nutné počkat pár minut, až vzejde kvásek. Instantní sušené droždí kyne velmi rychle a rovnou se vmíchá do těsta (je vhodné do domácích pekáren). Lze nahradit sušené droždí čerstvým? Teoreticky ano, ale nedoporučujeme to. Jistota je připravit těsto s tím droždím, které je uvedeno v receptu. Kdo to chce přesto zkusit: 7g sáček instantního droždí zhruba odpovídá 2,5 lžičky aktivního sušeného droždí nebo 15g čerstvého. Díky obojímu nakyne těsto z 0,5kg mouky. Jaká má být teplota vody na kvásek? Kvasinky se aktivují při teplotě o trochu vyšší, než je teplota lidského těla. Vyběhnutí pomůže i špetka cukru. Hníst ručně, nebo v robotu? Většina chlebů vyžaduje důkladné hnětení. Hladké konzistence dosáhnete cca za 10 minut. Ruční hnětení přináší lepší výsledky než to v robotu, kde se lepek vyplaví moc rychle a výsledkem je těžký chleba. Řešením je hnětač vypnout po 3 minutách a pokračovat ručně. Kynutí na peci, či v lednici? Zakrytí těsta zajistí, že během kynutí neoschne. Nejlepší je pro kynutí teplo (ale ne horko!) a vlhko. Pro prohloubení chuti se někdy dává těsto na noc do chladničky a znovu se nechá nakynout až na druhý den. Už? Do těsta píchněte prstem, a když důlek vyskočí zpátky, znamená to, že lepek stále pracuje a můžete nechat ještě kynout. Když důlek zůstane, je vykynuto.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...