Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Celozrnný chlebík s ovocem & semínky

Skvělá snídaňová záležitost, s máslem a domácí marmeládou nemá chybu!

Vydání: 2015/9
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 bochník
Doba přípravy: Do 10 minut
PT1H
Pečení 1:00
Chléb a pečivo

Ingredience

    • 60ml rostlinného oleje + na vymazání formy
    • 280g světlé chlebové mouky
    • 280g tmavé chlebové mouky
    • 30g pšeničných otrub
    • 250ml míchaných semínek + na posypání (např. slunečnicová, dýňová, maková, sezamová)
    • 150g sušených brusinek, propláchnutých
    • 100g rozinek, propláchnutých
    • 10g sušeného droždí
    • 60ml medu
    • 1 lžička soli

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Kulatou formu o průměru 30cm vymažte olejem.

2 Všechny přísady dejte do mísy, přilijte 500ml vody a dobře promíchejte. Přesuňte těsto do formy a posypte dalšími semínky.

3 Pečte 1 hodinu, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Vyjměte a nechte 10 minut chladnout ve formě.

NĚCO NAVÍC

Chleba lze upéct i ve dvou formách na sladký chlebíček o rozměru 8x18cm. Pokud vás v chuti ruší nasládlé ovoce, můžete ho vynechat. 

ABY SE TĚSTO PĚKNĚ DMULO... 

  • Jaký je rozdíl mezi sušeným aktivním a instantním droždím? Aktivní jsou hrubé granule a proces kynutí je třeba nastartovat jejich rozmícháním v teplé vodě. Pak je nutné počkat pár minut, až vzejde kvásek. Instantní sušené droždí kyne velmi rychle a rovnou se vmíchá do těsta (je vhodné do domácích pekáren).
  • Lze nahradit sušené droždí čerstvým? Teoreticky ano, ale nedoporučujeme to. Jistota je připravit těsto s tím droždím, které je uvedeno v receptu. Kdo to chce přesto zkusit: 7g sáček instantního droždí zhruba odpovídá 2,5 lžičky aktivního sušeného droždí nebo 15g čerstvého. Díky obojímu nakyne těsto z 0,5kg mouky.
  • Jaká má být teplota vody na kvásek? Kvasinky se aktivují při teplotě o trochu vyšší, než je teplota lidského těla. Vyběhnutí pomůže i špetka cukru.
  • Hníst ručně, nebo v robotu? Většina chlebů vyžaduje důkladné hnětení. Hladké konzistence dosáhnete cca za 10 minut. Ruční hnětení přináší lepší výsledky než to v robotu, kde se lepek vyplaví moc rychle a výsledkem je těžký chleba. Řešením je hnětač vypnout po 3 minutách a pokračovat ručně.
  • Kynutí na peci, či v lednici? Zakrytí těsta zajistí, že během kynutí neoschne. Nejlepší je pro kynutí teplo (ale ne horko!) a vlhko. Pro prohloubení chuti se někdy dává těsto na noc do chladničky a znovu se nechá nakynout až na druhý den.
  • Už? Do těsta píchněte prstem, a když důlek vyskočí zpátky, znamená to, že lepek stále pracuje a můžete nechat ještě kynout. Když důlek zůstane, je vykynuto. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pivní chleba

Parmazánové uzly

Plochý chléb s rokfórem a ořechy

Neodolatelné domácí pečivo

REKLAMA

Přidat komentář