Celozrnný chlebík s ovocem & semínky

Celozrnný chlebík s ovocem & semínky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 (4)
Do 10 minut Velmi snadné Na 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4409 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 525 g
Tuky 160 g
Vláknina 100 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělá snídaňová záležitost, s máslem a domácí marmeládou nemá chybu!

Související recepty

Suroviny

rostlinný olej 60 ml
plus na vymazání formy
mouka pšeničná hladká 280 g
světlá
mouka pšeničná hladká 280 g
tmavá
30 g
pšeničné otruby
semínka 250 ml
míchaná plus na posypání např. slunečnicová, dýňová, maková, sezamová
brusinky 150 g
sušené, propláchnuté
rozinky 100 g
propláchnuté
droždí 10 g
sušené
med 60 ml
sůl 1 ČL

1 Troubu předehřejte na 180°C. Kulatou formu o průměru 30cm vymažte olejem.

2 Všechny přísady dejte do mísy, přilijte 500ml vody a dobře promíchejte. Přesuňte těsto do formy a posypte dalšími semínky.

3 Pečte 1 hodinu, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Vyjměte a nechte 10 minut chladnout ve formě.

NĚCO NAVÍC

Chleba lze upéct i ve dvou formách na sladký chlebíček o rozměru 8x18cm. Pokud vás v chuti ruší nasládlé ovoce, můžete ho vynechat. 

ABY SE TĚSTO PĚKNĚ DMULO... 

  • Jaký je rozdíl mezi sušeným aktivním a instantním droždím? Aktivní jsou hrubé granule a proces kynutí je třeba nastartovat jejich rozmícháním v teplé vodě. Pak je nutné počkat pár minut, až vzejde kvásek. Instantní sušené droždí kyne velmi rychle a rovnou se vmíchá do těsta (je vhodné do domácích pekáren).
  • Lze nahradit sušené droždí čerstvým? Teoreticky ano, ale nedoporučujeme to. Jistota je připravit těsto s tím droždím, které je uvedeno v receptu. Kdo to chce přesto zkusit: 7g sáček instantního droždí zhruba odpovídá 2,5 lžičky aktivního sušeného droždí nebo 15g čerstvého. Díky obojímu nakyne těsto z 0,5kg mouky.
  • Jaká má být teplota vody na kvásek? Kvasinky se aktivují při teplotě o trochu vyšší, než je teplota lidského těla. Vyběhnutí pomůže i špetka cukru.
  • Hníst ručně, nebo v robotu? Většina chlebů vyžaduje důkladné hnětení. Hladké konzistence dosáhnete cca za 10 minut. Ruční hnětení přináší lepší výsledky než to v robotu, kde se lepek vyplaví moc rychle a výsledkem je těžký chleba. Řešením je hnětač vypnout po 3 minutách a pokračovat ručně.
  • Kynutí na peci, či v lednici? Zakrytí těsta zajistí, že během kynutí neoschne. Nejlepší je pro kynutí teplo (ale ne horko!) a vlhko. Pro prohloubení chuti se někdy dává těsto na noc do chladničky a znovu se nechá nakynout až na druhý den.
  • Už? Do těsta píchněte prstem, a když důlek vyskočí zpátky, znamená to, že lepek stále pracuje a můžete nechat ještě kynout. Když důlek zůstane, je vykynuto. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit