Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.6/5 Počet hodnocení: 7
Do 10 minut Velmi snadné Na 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4409 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 525 g
Tuky 160 g
Vláknina 100 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělá snídaňová záležitost, s máslem a domácí marmeládou nemá chybu!

Suroviny

rostlinný olej 60 ml
plus na vymazání formy
30 g
pšeničné otruby
semínka 250 ml
míchaná plus na posypání např. slunečnicová, dýňová, maková, sezamová
sušené, propláchnuté
rozinky 100 g
propláchnuté
sušené
med 60 ml
sůl 1 ČL

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Kulatou formu o průměru 30cm vymažte olejem.

2

Všechny přísady dejte do mísy, přilijte 500ml vody a dobře promíchejte. Přesuňte těsto do formy a posypte dalšími semínky.

3

Pečte 1 hodinu, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Vyjměte a nechte 10 minut chladnout ve formě.

NĚCO NAVÍC

Chleba lze upéct i ve dvou formách na sladký chlebíček o rozměru 8x18cm. Pokud vás v chuti ruší nasládlé ovoce, můžete ho vynechat.

ABY SE TĚSTO PĚKNĚ DMULO...

Jaký je rozdíl mezi sušeným aktivním a instantním droždím? Aktivní jsou hrubé granule a proces kynutí je třeba nastartovat jejich rozmícháním v teplé vodě. Pak je nutné počkat pár minut, až vzejde kvásek. Instantní sušené droždí kyne velmi rychle a rovnou se vmíchá do těsta (je vhodné do domácích pekáren).Lze nahradit sušené droždí čerstvým? Teoreticky ano, ale nedoporučujeme to. Jistota je připravit těsto s tím droždím, které je uvedeno v receptu. Kdo to chce přesto zkusit: 7g sáček instantního droždí zhruba odpovídá 2,5 lžičky aktivního sušeného droždí nebo 15g čerstvého. Díky obojímu nakyne těsto z 0,5kg mouky.Jaká má být teplota vody na kvásek? Kvasinky se aktivují při teplotě o trochu vyšší, než je teplota lidského těla. Vyběhnutí pomůže i špetka cukru.Hníst ručně, nebo v robotu? Většina chlebů vyžaduje důkladné hnětení. Hladké konzistence dosáhnete cca za 10 minut. Ruční hnětení přináší lepší výsledky než to v robotu, kde se lepek vyplaví moc rychle a výsledkem je těžký chleba. Řešením je hnětač vypnout po 3 minutách a pokračovat ručně.Kynutí na peci, či v lednici? Zakrytí těsta zajistí, že během kynutí neoschne. Nejlepší je pro kynutí teplo (ale ne horko!) a vlhko. Pro prohloubení chuti se někdy dává těsto na noc do chladničky a znovu se nechá nakynout až na druhý den.Už? Do těsta píchněte prstem, a když důlek vyskočí zpátky, znamená to, že lepek stále pracuje a můžete nechat ještě kynout. Když důlek zůstane, je vykynuto.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...