0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Celozrnný chlebík s ovocem & semínky

Celozrnný chlebík s ovocem & semínky

3.3 / 5. Počet hodnocení: 4
Do 10 minut Velmi snadné Na 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4409 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 525 g
Tuky 160 g
Vláknina 100 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělá snídaňová záležitost, s máslem a domácí marmeládou nemá chybu!

Suroviny

rostlinný olej 60 ml
plus na vymazání formy
mouka pšeničná hladká 280 g
světlá
mouka pšeničná hladká 280 g
tmavá
30 g
pšeničné otruby
semínka 250 ml
míchaná plus na posypání např. slunečnicová, dýňová, maková, sezamová
brusinky 150 g
sušené, propláchnuté
rozinky 100 g
propláchnuté
droždí 10 g
sušené
med 60 ml
sůl 1 ČL

1 Troubu předehřejte na 180°C. Kulatou formu o průměru 30cm vymažte olejem.

2 Všechny přísady dejte do mísy, přilijte 500ml vody a dobře promíchejte. Přesuňte těsto do formy a posypte dalšími semínky.

3 Pečte 1 hodinu, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Vyjměte a nechte 10 minut chladnout ve formě.

NĚCO NAVÍC

Chleba lze upéct i ve dvou formách na sladký chlebíček o rozměru 8x18cm. Pokud vás v chuti ruší nasládlé ovoce, můžete ho vynechat. 

ABY SE TĚSTO PĚKNĚ DMULO... 

  • Jaký je rozdíl mezi sušeným aktivním a instantním droždím? Aktivní jsou hrubé granule a proces kynutí je třeba nastartovat jejich rozmícháním v teplé vodě. Pak je nutné počkat pár minut, až vzejde kvásek. Instantní sušené droždí kyne velmi rychle a rovnou se vmíchá do těsta (je vhodné do domácích pekáren).
  • Lze nahradit sušené droždí čerstvým? Teoreticky ano, ale nedoporučujeme to. Jistota je připravit těsto s tím droždím, které je uvedeno v receptu. Kdo to chce přesto zkusit: 7g sáček instantního droždí zhruba odpovídá 2,5 lžičky aktivního sušeného droždí nebo 15g čerstvého. Díky obojímu nakyne těsto z 0,5kg mouky.
  • Jaká má být teplota vody na kvásek? Kvasinky se aktivují při teplotě o trochu vyšší, než je teplota lidského těla. Vyběhnutí pomůže i špetka cukru.
  • Hníst ručně, nebo v robotu? Většina chlebů vyžaduje důkladné hnětení. Hladké konzistence dosáhnete cca za 10 minut. Ruční hnětení přináší lepší výsledky než to v robotu, kde se lepek vyplaví moc rychle a výsledkem je těžký chleba. Řešením je hnětač vypnout po 3 minutách a pokračovat ručně.
  • Kynutí na peci, či v lednici? Zakrytí těsta zajistí, že během kynutí neoschne. Nejlepší je pro kynutí teplo (ale ne horko!) a vlhko. Pro prohloubení chuti se někdy dává těsto na noc do chladničky a znovu se nechá nakynout až na druhý den.
  • Už? Do těsta píchněte prstem, a když důlek vyskočí zpátky, znamená to, že lepek stále pracuje a můžete nechat ještě kynout. Když důlek zůstane, je vykynuto. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Apetit magazín

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč