Skvělá snídaňová záležitost, s máslem a domácí marmeládou nemá chybu!
Suroviny
rostlinný olej
60
ml
plus na vymazání formy
mouka pšeničná hladká
280
g
světlá
mouka pšeničná hladká
280
g
tmavá
30
g
pšeničné otruby
semínka
250
ml
míchaná plus na posypání např. slunečnicová, dýňová, maková, sezamová
brusinky
150
g
sušené, propláchnuté
rozinky
100
g
propláchnuté
droždí
10
g
sušené
med
60
ml
sůl
1
ČL
1 Troubu předehřejte na 180°C. Kulatou formu o průměru 30cm vymažte olejem.
2 Všechny přísady dejte do mísy, přilijte 500ml vody a dobře promíchejte. Přesuňte těsto do formy a posypte dalšími semínky.
3 Pečte 1 hodinu, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Vyjměte a nechte 10 minut chladnout ve formě.
NĚCO NAVÍC
Chleba lze upéct i ve dvou formách na sladký chlebíček o rozměru 8x18cm. Pokud vás v chuti ruší nasládlé ovoce, můžete ho vynechat.
ABY SE TĚSTO PĚKNĚ DMULO...
- Jaký je rozdíl mezi sušeným aktivním a instantním droždím? Aktivní jsou hrubé granule a proces kynutí je třeba nastartovat jejich rozmícháním v teplé vodě. Pak je nutné počkat pár minut, až vzejde kvásek. Instantní sušené droždí kyne velmi rychle a rovnou se vmíchá do těsta (je vhodné do domácích pekáren).
- Lze nahradit sušené droždí čerstvým? Teoreticky ano, ale nedoporučujeme to. Jistota je připravit těsto s tím droždím, které je uvedeno v receptu. Kdo to chce přesto zkusit: 7g sáček instantního droždí zhruba odpovídá 2,5 lžičky aktivního sušeného droždí nebo 15g čerstvého. Díky obojímu nakyne těsto z 0,5kg mouky.
- Jaká má být teplota vody na kvásek? Kvasinky se aktivují při teplotě o trochu vyšší, než je teplota lidského těla. Vyběhnutí pomůže i špetka cukru.
- Hníst ručně, nebo v robotu? Většina chlebů vyžaduje důkladné hnětení. Hladké konzistence dosáhnete cca za 10 minut. Ruční hnětení přináší lepší výsledky než to v robotu, kde se lepek vyplaví moc rychle a výsledkem je těžký chleba. Řešením je hnětač vypnout po 3 minutách a pokračovat ručně.
- Kynutí na peci, či v lednici? Zakrytí těsta zajistí, že během kynutí neoschne. Nejlepší je pro kynutí teplo (ale ne horko!) a vlhko. Pro prohloubení chuti se někdy dává těsto na noc do chladničky a znovu se nechá nakynout až na druhý den.
- Už? Do těsta píchněte prstem, a když důlek vyskočí zpátky, znamená to, že lepek stále pracuje a můžete nechat ještě kynout. Když důlek zůstane, je vykynuto.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Neodolatelné domácí pečivo: 35 ověřených receptů(35 receptů)