Guláš budem dělat buď v papiňáku (rychlejší 50min) nebo v klasickém hrnci s pokličkou (2,30 až 3hod, než změkne maso, záleží na krávě).
Suroviny
Postup
1kg cibule klasik osmažíme do hněda.
Pak přidáme hovězí maso (nakrájené na hrubé větší kousky) a restujeme 20min, než nám maso vytvoří hodně šťávy, vše občas mícháme a děláme na průměrném ohni. Pokud se maso přichytí, nevadí, přídáme 3dl vody a mícháme dál.
Po 20ti minutách nalijeme 2litry vody, dáme pokličku a vaříme.
Po uvaření nalyjeme vodu a záleží na tom, kolik guláše chcete a jak ho chcete mít hustý. Když vaříte v hrnci, přidáváte vodu během vaření, jelikož se rychleji vypařuje, ale jen v malém množstí, aby se vám maso nechytalo na dno hrnce. U papiňáku toto nemusíte dělat.
Po uvaření masa nalijeme 2litry vody (můžete i litr,záleží na vás) dáme 2x masox, 2x mezi 3prsty sůl, 3x mezi prsty drcený kmín a zelí z pytliku a necháme ještě 10min vařit a mícháme.
Pak zahustíme, podle vašeho uvážení, čím míň dáte vody, tím méně solamylu nebo tmavé jíšky.
Podáváme s knedlíkem houskovým. Dobrou chuť.
Foto: Wikimedia Commons