0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Setonův hrnec aneb Kuře z jámy

Setonův hrnec aneb Kuře z jámy

4.5 / 5. Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 894 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 148 g
Tuky 13 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kuře v jámě popisuje E. T. Seton v dobrodružné knize Dva divoši. Výsledkem má být nejen chutné jídlo, ale především zábava pro celou rodinu.

Suroviny

kuře 1 ks
cca 1,2 kg
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
bylinky 1 svazek
tymián, rozmarýn, oregáno
bobkový list 2 ks
citron 1 ks
bio, přepůlený
kopřivy na obalení kuřete

Postup

1

OCHUŤTE
Kuře omyjte, zevnitř i zvenku osolte, případně opepřete. Prstem uvolněte kůži na prsou a do vzniklé kapsy dejte bylinky. Do břišní dutiny vložte dva bobkové listy, přepůlený citron a dvě snítky rozmarýnu. Nohy připevněte k sobě – buď provázkem, nebo přetaženou kůží.

ochucení kuřete bylinkami

2

OBALTE
Kuře pak po vzoru zálesáků obalte kopřivami. Šetřit s nimi nemusíte – maso krásně ovoní a uchrání ho před popelem. Čím delší kopřivy natrháte, tím snadněji se vám bude maso omotávat. Část z nich můžete kuřeti protáhnout mezi stehny nebo strčit do břišní dutiny.

obalení kuřere do listů

3

NAŽHAVTE
Do pečicího papíru zabalte kuře a odložte ho do lednice. V blízkosti jámy rozdělejte oheň a topte tak, abyste získali co nejvíc žhavého popela. Můžete také rozpálit na grilu dřevěné uhlí a připravit popel z něj. V horkém popelu pak dvě hodiny nahřívejte ploché kameny.

zabalení do pečísího papíru

4

KOPEJTE
Mezitím udělejte jámu o průměru asi půl metru, hlubokou zhruba 60–80 cm; nejlépe to jde rýčem. Ke straně jámy, do dna, zapíchněte kůl o průměru 5–8 cm. Když jámu zasypete hlínou a kůl vytáhnete, měla by po něm zůstat díra. Tou pak ke kuřeti nalijete vodu.

vykopání jámy na pečení

5

VRSTVĚTE
Na dno jámy naházejte trošku trávy, na ni dejte vrstvu žhavého popela a na něj položte přibližně polovinu rozžhavených kamenů. Pracujte rychle, aby kameny ani popel zbytečně neztrácely teplotu. Zároveň však dávejte pozor, abyste se nespálili.

příprava ohniště

6

ULOŽTE
Na kameny položte zabalené maso, přidat můžete i brambory ve slupce a/nebo v pečicím papíru zabalené očištěné houby. Navrch opět dejte trávu, další vrstvu popela a další kameny. Nakonec zahrňte pořádnou vrstvou hlíny a udusejte. Kolík stále zůstává zapíchnutý v jámě!

uložení kuřete do pečící jámy

7

VYTÁHNĚTE
Po zhruba 10 minutách opatrně vytáhněte kolík – snažte se, aby dovnitř nepadala hlína. Vzniklým komínem nalijte do jámy zhruba dva litry vody. Díru po kolíku pak rychle zacpěte a udusejte. Nastává krásná část vaření – dvě hodiny si můžete dělat, co chcete.

zakopání kuřete

8

POCHUTNÁVEJTE SI
Po dvou hodinách dušení maso opatrně vyhrabejte; dávejte pozor, abyste se nespálili, horký je i pečicí papír. Balíček položte do pekáčku, rozbalte, odstraňte kopřivy a kuře naporcujte klasickým způsobem. Podávejte s bramborami.

upečené kuře z jámy

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit