Setonův hrnec aneb Kuře z jámy

Setonův hrnec aneb Kuře z jámy

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 894 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 148 g
Tuky 13 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kuře v jámě popisuje E. T. Seton v dobrodružné knize Dva divoši. Výsledkem má být nejen chutné jídlo, ale především zábava pro celou rodinu.

Suroviny

kuře 1 ks
cca 1,2 kg
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
bylinky 1 svazek
tymián, rozmarýn, oregáno
bobkový list 2 ks
citron 1 ks
bio, přepůlený
kopřivy na obalení kuřete


1 OCHUŤTE

Kuře omyjte, zevnitř i zvenku osolte, případně opepřete. Prstem uvolněte kůži na prsou a do vzniklé kapsy dejte bylinky. Do břišní dutiny vložte dva bobkové listy, přepůlený citron a dvě snítky rozmarýnu. Nohy připevněte k sobě – buď provázkem, nebo přetaženou kůží.


2 OBALTE
Kuře pak po vzoru zálesáků obalte kopřivami. Šetřit s nimi nemusíte – maso krásně ovoní a uchrání ho před popelem. Čím delší kopřivy natrháte, tím snadněji se vám bude maso omotávat. Část z nich můžete kuřeti protáhnout mezi stehny nebo strčit do břišní dutiny.


3 NAŽHAVTE
Do pečicího papíru zabalte kuře a odložte ho do lednice. V blízkosti jámy rozdělejte oheň a topte tak, abyste získali co nejvíc žhavého popela. Můžete také rozpálit na grilu dřevěné uhlí a připravit popel z něj. V horkém popelu pak dvě hodiny nahřívejte ploché kameny.



4 KOPEJTE
Mezitím udělejte jámu o průměru asi půl metru, hlubokou zhruba 60–80 cm; nejlépe to jde rýčem. Ke straně jámy, do dna, zapíchněte kůl o průměru 5–8 cm. Když jámu zasypete hlínou a kůl vytáhnete, měla by po něm zůstat díra. Tou pak ke kuřeti nalijete vodu.



5 VRSTVĚTE
Na dno jámy naházejte trošku trávy, na ni dejte vrstvu žhavého popela a na něj položte přibližně polovinu rozžhavených kamenů. Pracujte rychle, aby kameny ani popel zbytečně neztrácely teplotu. Zároveň však dávejte pozor, abyste se nespálili.


6 ULOŽTE
Na kameny položte zabalené maso, přidat můžete i brambory ve slupce a/nebo v pečicím papíru zabalené očištěné houby. Navrch opět dejte trávu, další vrstvu popela a další kameny. Nakonec zahrňte pořádnou vrstvou hlíny a udusejte. Kolík stále zůstává zapíchnutý v jámě!


7 VYTÁHNĚTE
Po zhruba 10 minutách opatrně vytáhněte kolík – snažte se, aby dovnitř nepadala hlína. Vzniklým komínem nalijte do jámy zhruba dva litry vody. Díru po kolíku pak rychle zacpěte a udusejte. Nastává krásná část vaření – dvě hodiny si můžete dělat, co chcete.


8 POCHUTNÁVEJTE SI
Po dvou hodinách dušení maso opatrně vyhrabejte; dávejte pozor, abyste se nespálili, horký je i pečicí papír. Balíček položte do pekáčku, rozbalte, odstraňte kopřivy a kuře naporcujte klasickým způsobem. Podávejte s bramborami.

 

 

 

 

 

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit