Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pokrokové kuře

Pokrokové kuře

4.4/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2451 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 398 g
Tuky 55 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Karolína Leitnerová, která pro Apetit tvoří styling jídla, tvrdí, že ač je klasicky pečené kuře snadné, vůbec nemusí být obyčejné... Pokrokové kuře voní česnekem a bylinkami. 

Související recepty

Suroviny

kuře 1 ks
celá palička
česnek 2 stroužky
zvlášť od paličky
bylinky 1 svazek
doporučujeme čerstvý tymián, rozmarýn, petrželku a majoránku
změklé
velké
studené
olivový olej
sůl

Postup

1

Omyté a osušené kuře dobře osolte. Kůži na prsou prsty odhrňte – mezi ní a masem tak vzniknou jakési kapsy. Oloupejte a prolisujte 2 stroužky česneku, nastrouhejte kůru z citronu a přidejte máslo. Vše dobře promíchejte. Vzniklou směsí naplňte kapsy na prsou kuřete a kůži natáhněte zpět. Polovinou bylinek a rozčtvrceným citro- nem kuře naplňte.

2

Pomocí kuchyňského provázku kuře svažte. Zabráníte tak vypadávání náplně a také zbytečnému úniku šťávy. Provázek veďte kolem nohou, znovu ho překřižte pod hřbetem a uchyťte jím stehýnka. Utáhněte ho pevně, kuře se pečením stáhne. (Kuchyňský provázek prodávají oddělení domácích potřeb obchodních domů.) Troubu předehřejte na 220 stupňů.

3

Ostrým nožem několikrát nařízněte maso na stehýnkách až ke kosti. Tak se bude péci stejnoměrně a prsíčka se nevysuší dřív, než budou upečená stehýnka. Trochu olivového oleje si nalijte do dlaní a celé kuře důkladně namažte asi jako sebe před opalováním. Kuře dobře osolte a opepřete, položte je na pekáč prsíčky nahoru a dejte do trouby. Pečte asi 20 minut.

4

Paličky česneku překrojte napříč. Oloupané brambory nakrájejte na čtvrtky, zalijte studenou vodou a 5 minut vařte. Vodu sceďte, brambory osušte a pokapejte olivovým olejem. Pekáč vyndejte, kuře obraťte prsíčky dolů, vsypte brambory a česneky. Teplotu snižte asi o 20 °C. Pečte dalších 30 minut, opět obraťte, posypte zbylými bylinkami a 30 minut dopékejte.

5

Pečící se kuře i brambory občas přestříkejte slanou vodou z rozprašovače (podle našeho TIPu). Teď oceníte máslové vycpávky i pečicí mřížku – kůžička bude krásně křupavá a nevysušená, díky mřížce se kuře zbytečně nevymáčí a nenasákne vypečeným tukem: za ten bude naopak vděčné přízemí s bramborami a česnekem. Na mřížce se kuře také snáze obrací.

6

Dokončete omáčku Zmáčknutím slupky uvolněte stroužky pečených česneků a ve výpeku je vidličkou rozmačkejte. Do omáčky vmíchejte na kousky nakrájené studené máslo, které ji jemně zahustí, opepřete ji a ochutnejte. Je-li třeba, přisolte. Kuře rozvažte, vyjměte z něj citron a bylinky, rozdělte na porce a podávejte přelité omáčkou.

Tip Apetitu:
Chcete-li získat křupavou kůžičku, v poslední fázi pečení kuře občas postříkejte slanou studenou vodou. Do čistého rozprašovače, jaký se používá na rosení květin, dejte 2 lžičky soli a asi 1 dl vody a nechte dobře rozpustit. Nebojte se, kuře nebude přesolené. Množství soli není velké a kuře se tak osolí rovnoměrně.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

01.03.2009 17:37
opravdu famózní recept, zatím všichni, kdo ho jedli, byli naprosto uneseni. *****
28.10.2007 10:31
Moc dobrý recept, já jsem jej ještě troch vylepšila, na brambory jsem dala 5 minut před koncem pečení nakrájenou mozarellu. Hezky se do brambor rozpustila a byla to bašta!
19.04.2007 09:11
Musím pochválit, manžel mi celý den děkoval, jak mu to chutnalo.Bylinky jsem bohužel dala sušené, ale už se těším až budou čerstvé, vyzkouším zase.
07.04.2007 18:17
Naprosto fantastické - zvlášť ta chuť citrónu kuřeti ohromně přidá. Doporučuji zkusit.
22.02.2007 15:17
No musim říct, že je to fakt výborný. akorát já si to trochu pozměnila, jelikož sem to pekla v normální pečící míse a ne celé kuře, ale jen stehna. ale i tak se po tom olizujem ještě dnes?:-)
04.12.2006 10:18
Toto kura je fakt pokrokové! Aj zemiaky a výpek s roztlačeným cesnakom - mňam !

Apetit magazín