Pokrokové kuře

Pokrokové kuře

Hodnocení receptu
Průměr: 4.6 ()
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2451 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 398 g
Tuky 55 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Karolína Leitnerová, která pro Apetit tvoří styling jídla, tvrdí, že ač je klasicky pečené kuře snadné, vůbec nemusí být obyčejné...

Suroviny

kuře 1 ks
česnek 1 ks
celá palička
česnek 2 stroužky
zvlášť od paličky
citron 1 ks
bylinky 1 svazek
doporučujeme čerstvý tymián, rozmarýn, petrželku a majoránku
bobkový list 3 ks
máslo 2 PL
změklé
brambory 8 ks
velké
máslo 1 PL
studené
olivový olej
sůl

Postup

1

Omyté a osušené kuře dobře osolte. Kůži na prsou prsty odhrňte – mezi ní a masem tak vzniknou jakési kapsy. Oloupejte a prolisujte 2 stroužky česneku, nastrouhejte kůru z citronu a přidejte máslo. Vše dobře promíchejte. Vzniklou směsí naplňte kapsy na prsou kuřete a kůži natáhněte zpět. Polovinou bylinek a rozčtvrceným citro- nem kuře naplňte.

2

Pomocí kuchyňského provázku kuře svažte. Zabráníte tak vypadávání náplně a také zbytečnému úniku šťávy. Provázek veďte kolem nohou, znovu ho překřižte pod hřbetem a uchyťte jím stehýnka. Utáhněte ho pevně, kuře se pečením stáhne. (Kuchyňský provázek prodávají oddělení domácích potřeb obchodních domů.) Troubu předehřejte na 220 stupňů.

3

Ostrým nožem několikrát nařízněte maso na stehýnkách až ke kosti. Tak se bude péci stejnoměrně a prsíčka se nevysuší dřív, než budou upečená stehýnka. Trochu olivového oleje si nalijte do dlaní a celé kuře důkladně namažte asi jako sebe před opalováním. Kuře dobře osolte a opepřete, položte je na pekáč prsíčky nahoru a dejte do trouby. Pečte asi 20 minut.

4

Paličky česneku překrojte napříč. Oloupané brambory nakrájejte na čtvrtky, zalijte studenou vodou a 5 minut vařte. Vodu sceďte, brambory osušte a pokapejte olivovým olejem. Pekáč vyndejte, kuře obraťte prsíčky dolů, vsypte brambory a česneky. Teplotu snižte asi o 20 °C. Pečte dalších 30 minut, opět obraťte, posypte zbylými bylinkami a 30 minut dopékejte.

5

Pečící se kuře i brambory občas přestříkejte slanou vodou z rozprašovače (podle našeho TIPu). Teď oceníte máslové vycpávky i pečicí mřížku – kůžička bude krásně křupavá a nevysušená, díky mřížce se kuře zbytečně nevymáčí a nenasákne vypečeným tukem: za ten bude naopak vděčné přízemí s bramborami a česnekem. Na mřížce se kuře také snáze obrací.

6

Dokončete omáčku Zmáčknutím slupky uvolněte stroužky pečených česneků a ve výpeku je vidličkou rozmačkejte. Do omáčky vmíchejte na kousky nakrájené studené máslo, které ji jemně zahustí, opepřete ji a ochutnejte. Je-li třeba, přisolte. Kuře rozvažte, vyjměte z něj citron a bylinky, rozdělte na porce a podávejte přelité omáčkou.

Tip Apetitu:
Chcete-li získat křupavou kůžičku, v poslední fázi pečení kuře občas postříkejte slanou studenou vodou. Do čistého rozprašovače, jaký se používá na rosení květin, dejte 2 lžičky soli a asi 1 dl vody a nechte dobře rozpustit. Nebojte se, kuře nebude přesolené. Množství soli není velké a kuře se tak osolí rovnoměrně.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/4

Komentáře

Anonym

Toto kura je fakt pokrokové! Aj zemiaky a výpek s roztlačeným cesnakom - mňam !

Anonym

No musim říct, že je to fakt výborný. akorát já si to trochu pozměnila, jelikož sem to pekla v normální pečící míse a ne celé kuře, ale jen stehna. ale i tak se po tom olizujem ještě dnes?:-)

Anonym

Naprosto fantastické - zvlášť ta chuť citrónu kuřeti ohromně přidá. Doporučuji zkusit.

Anonym

Musím pochválit, manžel mi celý den děkoval, jak mu to chutnalo.Bylinky jsem bohužel dala sušené, ale už se těším až budou čerstvé, vyzkouším zase.

Anonym

Moc dobrý recept, já jsem jej ještě troch vylepšila, na brambory jsem dala 5 minut před koncem pečení nakrájenou mozarellu. Hezky se do brambor rozpustila a byla to bašta!

Anonym

Akorat ze pani foodstylistka obslehla od Jamieho Olivera (z jeho kuchyrky Sefkuchar bez cepice)...

Anonym

Bohuzel nevim, odkud to obslehnul on...

Andrej Goldmann

opravdu famózní recept, zatím všichni, kdo ho jedli, byli naprosto uneseni. *****

Apetit magazín

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...
Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý
  • Nakupujeme

Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý

Vánoce už nečíhají jen za dveřmi, útočí na nás ze všech stran. Proto je nejvyšší čas začít nakupovat dárky, abychom nemuseli propadat panice. Že už nevíte, co rodinným příslušníkům nebo přátelům koupit? V takovém případě se...
Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit