Perfektně připravený steak si žádná jednoduchou přílohu, která jeho chuť dokonale podtrhne. Vsaďte na smetanovo-hořčičnou omáčku, která je zároveň jemná i řízná, a zlaté hranolky z trouby. Touto rychlou večeří okouzlíte každého milovníka masa.
Suroviny
Postup
Steaky osušte pevnými papírovými utěrkami. Pak maso potřete olejem a posypte solí a pepřem. Rozpalte velkou nepřilnavou pánev. Vložte na ni steaky a opékejte 3 minuty z každé strany, aby byly medium rare (platí pro plátky silné 1,5 cm), nebo tak dlouho, aby byly podle vašich představ. Vyjměte je z pánve a nechte odpočívat.
Do pánve, v níž se opékalo maso, vlijte víno a na středním ohni nechte odvařit přípečky a odškrábněte je vařečkou. Až se víno trochu vyvaří, vmíchejte hořčici a smetanu. Přiveďte k mírnému varu, občas promíchejte. Omáčku svařte na hustotu, jež vám vyhovuje. Osolte a opepřete. Steaky podávejte přelité omáčkou, ozdobené nakrájenou pažitkou a doplněné hranolky.
NĚCO NAVÍC
Na domácí hranolky z trouby oloupejte 400 g brambor a nakrájejte je na 1cm plátky. Ty pak na 1cm silné hranolky. Troubu předehřejte na 230°C (maximum). Hranolky vhoďte do vroucí osolené vody a povařte 3 minuty. Slijte a rozložte je na plech v jedné vrstvě. Pokapejte arašídovým olejem a promíchejte, aby byl každý hranolek obalený. Řádně osolte a pečte 15–20 minut dozlatova, jednou či dvakrát během pečení obraťte.