Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Steak se smetanovo-hořčičnou omáčkou
Steak se smetanovo-hořčičnou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Steak se smetanovo-hořčičnou omáčkou

5/5 Počet hodnocení: 3
Do 25 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1434 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 6 g
Tuky 103 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Perfektně připravený steak si žádná jednoduchou přílohu, která jeho chuť dokonale podtrhne. Vsaďte na smetanovo-hořčičnou omáčku, která je zároveň jemná i řízná, a zlaté hranolky z trouby. Touto rychlou večeří okouzlíte každého milovníka masa. 

Suroviny

2x 250g hovězí steak (rib eye, sirloin...), o pokojové teplotě
olivový olej
na potření
sůl
pepř
čerstvě mletý
k podávání (domácí viz Něco navíc)
Na omáčku
hořčice hrubozrnná 2 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
pažitka
nakrájená, k podávání

Postup

1

Steaky osušte pevnými papírovými utěrkami. Pak maso potřete olejem a posypte solí a pepřem. Rozpalte velkou nepřilnavou pánev. Vložte na ni steaky a opékejte 3 minuty z každé strany, aby byly medium rare (platí pro plátky silné 1,5 cm), nebo tak dlouho, aby byly podle vašich představ. Vyjměte je z pánve a nechte odpočívat.

2

Do pánve, v níž se opékalo maso, vlijte víno a na středním ohni nechte odvařit přípečky a odškrábněte je vařečkou. Až se víno trochu vyvaří, vmíchejte hořčici a smetanu. Přiveďte k mírnému varu, občas promíchejte. Omáčku svařte na hustotu, jež vám vyhovuje. Osolte a opepřete. Steaky podávejte přelité omáčkou, ozdobené nakrájenou pažitkou a doplněné hranolky.

NĚCO NAVÍC
Na domácí hranolky z trouby oloupejte 400 g brambor a nakrájejte je na 1cm plátky. Ty pak na 1cm silné hranolky. Troubu předehřejte na 230°C (maximum). Hranolky vhoďte do vroucí osolené vody a povařte 3 minuty. Slijte a rozložte je na plech v jedné vrstvě. Pokapejte arašídovým olejem a promíchejte, aby byl každý hranolek obalený. Řádně osolte a pečte 15–20 minut dozlatova, jednou či dvakrát během pečení obraťte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/3

Apetit magazín