0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Steak z roštěnky a lišková omáčka

Steak z roštěnky a lišková omáčka

4.4/5 Počet hodnocení: 14
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2041 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 64 g
Tuky 153 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Roštěnka je pěkně mramorovaný plátek z nízkého roštěnce vysoký 2–2,5 cm. Správně propečený, krásně šťavnatý a rozplývající se na jazyku... Přesně takový s námi připravíte!

Suroviny

roštěnec 4 ks
steaky z nízkého roštěnce
rostlinný olej
na potření
sůl vločková
pepř
čerstvě hrubě mletý
Lišková omáčka
lišky 400 g
máslo 3 PL
šalotka 2 ks
nadrobno
vývar hovězí 200 ml
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Maso o pokojové teplotě potřete olejem a opepřete.

2

Rozpalte pánev. Steak na ni položte a zprudka opékejte 1–2 minuty z každé strany, aby se povrch zatáhl (viz rady na předchozí dvoustraně).

3

Pak ztlumte plamen, obraťte a dopékejte 6–10 minut po každé straně.

4

Vyjměte a nechte na prkénku 5 minut odpočinout.

5

Osolte a podávejte s některou ze zvolených omáček a příloh.

6

LIŠKOVÁ OMÁČKA:
Zhruba 1/4 pěkných lišek dejte stranou na dokončení. Na másle opékejte šalotku 3–4 minuty dosklovita.

7

Zbylé lišky pokrájejte nahrubo a přihoďte do rendlíku.

8

Míchejte dalších zhruba 5 minut. Zalijte vývarem a svařte na polovinu.

9

Pak přilijte smetanu a vařte 5 minut. Rozmixujte dohladka, osolte a opepřete.

10

Potom do omáčky zavařte odložené houby (celé či úhledně pokrájené). 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč