Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Steak z roštěnky a lišková omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 18
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2041 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 64 g
Tuky 153 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Roštěnka je pěkně mramorovaný plátek z nízkého roštěnce vysoký 2–2,5 cm, ze kterého připravíte skvělý steak. Správně propečený, krásně šťavnatý a rozplývající se na jazyku... Přesně takový s námi připravíte! Recept na steak z roštěnky a liškovou omáčku přikládáme...

Skryt pre seznam

Suroviny

steaky z nízkého roštěnce
rostlinný olej
na potření
sůl vločková
pepř
čerstvě hrubě mletý
Lišková omáčka
lišky 400 g
nadrobno
vývar hovězí 200 ml
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Maso o pokojové teplotě potřete olejem a opepřete.

2

Rozpalte pánev. Steak na ni položte a zprudka opékejte 1–2 minuty z každé strany, aby se povrch zatáhl (viz rady na předchozí dvoustraně).

3

Pak ztlumte plamen, obraťte a dopékejte 6–10 minut po každé straně.

4

Vyjměte a nechte na prkénku 5 minut odpočinout.

5

Osolte a podávejte s některou ze zvolených omáček a příloh.

6

LIŠKOVÁ OMÁČKA:
Zhruba 1/4 pěkných lišek dejte stranou na dokončení. Na másle opékejte šalotku 3–4 minuty dosklovita.

7

Zbylé lišky pokrájejte nahrubo a přihoďte do rendlíku.

8

Míchejte dalších zhruba 5 minut. Zalijte vývarem a svařte na polovinu.

9

Pak přilijte smetanu a vařte 5 minut. Rozmixujte dohladka, osolte a opepřete.

10

Potom do omáčky zavařte odložené houby (celé či úhledně pokrájené). 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín