Roštěnka je pěkně mramorovaný plátek z nízkého roštěnce vysoký 2–2,5 cm. Správně propečený, krásně šťavnatý a rozplývající se na jazyku... Přesně takový s námi připravíte!
Suroviny
Postup
Maso o pokojové teplotě potřete olejem a opepřete.
Rozpalte pánev. Steak na ni položte a zprudka opékejte 1–2 minuty z každé strany, aby se povrch zatáhl (viz rady na předchozí dvoustraně).
Pak ztlumte plamen, obraťte a dopékejte 6–10 minut po každé straně.
Vyjměte a nechte na prkénku 5 minut odpočinout.
Osolte a podávejte s některou ze zvolených omáček a příloh.
LIŠKOVÁ OMÁČKA:
Zhruba 1/4 pěkných lišek dejte stranou na dokončení. Na másle opékejte šalotku 3–4 minuty dosklovita.
Zbylé lišky pokrájejte nahrubo a přihoďte do rendlíku.
Míchejte dalších zhruba 5 minut. Zalijte vývarem a svařte na polovinu.
Pak přilijte smetanu a vařte 5 minut. Rozmixujte dohladka, osolte a opepřete.
Potom do omáčky zavařte odložené houby (celé či úhledně pokrájené).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jak na ty nejlepší hovězí steaky, kterým nikdo neodolá plus tip na omáčku z výpeku(25 receptů)
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(116 receptů)
- 15 bezlepkových jídel, která připravíte z běžných surovin(15 receptů)
- Lišky v kuchyni 7x jinak(11 receptů)