0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Steak z roštěnky a lišková omáčka

Steak z roštěnky a lišková omáčka

4.4 / 5. Počet hodnocení: 13
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2041 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 64 g
Tuky 153 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Roštěnka je pěkně mramorovaný plátek z nízkého roštěnce vysoký 2–2,5 cm. Správně propečený, krásně šťavnatý a rozplývající se na jazyku... Přesně takový s námi připravíte!

Suroviny

roštěnec 4 ks
steaky z nízkého roštěnce
rostlinný olej
na potření
sůl vločková
pepř
čerstvě hrubě mletý
Lišková omáčka
lišky 400 g
máslo 3 PL
šalotka 2 ks
nadrobno
vývar hovězí 200 ml
smetana ke šlehání 200 ml
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Maso o pokojové teplotě potřete olejem a opepřete.

2

Rozpalte pánev. Steak na ni položte a zprudka opékejte 1–2 minuty z každé strany, aby se povrch zatáhl (viz rady na předchozí dvoustraně).

3

Pak ztlumte plamen, obraťte a dopékejte 6–10 minut po každé straně.

4

Vyjměte a nechte na prkénku 5 minut odpočinout.

5

Osolte a podávejte s některou ze zvolených omáček a příloh.

6

LIŠKOVÁ OMÁČKA:
Zhruba 1/4 pěkných lišek dejte stranou na dokončení. Na másle opékejte šalotku 3–4 minuty dosklovita.

7

Zbylé lišky pokrájejte nahrubo a přihoďte do rendlíku.

8

Míchejte dalších zhruba 5 minut. Zalijte vývarem a svařte na polovinu.

9

Pak přilijte smetanu a vařte 5 minut. Rozmixujte dohladka, osolte a opepřete.

10

Potom do omáčky zavařte odložené houby (celé či úhledně pokrájené). 

Související články

Steakový slovníček aneb Jaké maso je nejlepší na gril?
  • Tipy a triky

Steakový slovníček aneb Jaké maso je nejlepší na gril?

Perete se s názvy steaků? Už nemusíte. Řezníci ze Zeman maso-uzeniny vysvětlují, jaké jsou nejideálnější kousky na gril. Skvělou volbou je podle nich maso z jalovic a mladých býčků. Nejlepší je vybírat maso mramorované, protože právě tenké...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit