Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Steak z roštěnky a lišková omáčka

Steak z roštěnky a lišková omáčka

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2041 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 64 g
Tuky 153 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Roštěnka je pěkně mramorovaný plátek z nízkého roštěnce vysoký 2–2,5 cm. Správně propečený, krásně šťavnatý a rozplývající se na jazyku... Přesně takový s námi připravíte!

Suroviny

roštěnec 4 ks
steaky z nízkého roštěnce
rostlinný olej
na potření
sůl vločková
pepř
čerstvě hrubě mletý
Lišková omáčka
lišky 400 g
máslo 3 PL
šalotka 2 ks
nadrobno
vývar hovězí 200 ml
smetana ke šlehání 200 ml
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

1 Maso o pokojové teplotě potřete olejem a opepřete. Rozpalte pánev. Steak na ni položte a zprudka opékejte 1–2 minuty z každé strany, aby se povrch zatáhl (viz rady na předchozí dvoustraně). Pak ztlumte plamen, obraťte a dopékejte 6–10 minut po každé straně. Vyjměte a nechte na prkénku 5 minut odpočinout. Osolte a podávejte s některou ze zvolených omáček a příloh.

LIŠKOVÁ OMÁČKA

1 Zhruba 1/4 pěkných lišek dejte stranou na dokončení. Na másle opékejte šalotku 3–4 minuty dosklovita.

2 Zbylé lišky pokrájejte nahrubo a přihoďte do rendlíku. Míchejte dalších zhruba 5 minut. Zalijte vývarem a svařte na polovinu. Pak přilijte smetanu a vařte 5 minut. Rozmixujte dohladka, osolte a opepřete. Potom do omáčky zavařte odložené houby (celé či úhledně pokrájené). 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit