Steak à la Stroganoff s pečenými batáty

Steak à la Stroganoff s pečenými batáty
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Steak à la Stroganoff s pečenými batáty

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 898 kcal
Bílkoviny 56 g
Sacharidy 49 g
Tuky 54 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Omáčka pozvedne steak na úplně novou úroveň! Jako přílohu doporučujeme pečené batáty, ale pokud sladkým bramborám příliš neholdujete, můžete upéct klasické brambory. 

Suroviny

batáty 2 ks
velké, nakrájené na klínky
olivový olej
sůl
pepř
čerstvě mletý
roštěnec 2 ks
steaky z nízkého roštěnce (sirloin), pokojové teploty
žampiony 150 g
hnědé, nakrájené
paprika uzená 1 ČL
mletá
česnek 0.5 stroužku
nasekaná najemno
sherry ocet 1 PL
popřípadě červený vinný nebo jablečný ocet
vývar hovězí 100 ml
silný, může být připravený z kostky nebo koncentrátu
crème fraîche 6 PL
nebo hodně tučná zakysaná smetana
petrželka 1 PL
hladkolistá, nasekaná
salát
ochucený zelený listový salát (např. z potočnice, rukoly)

Postup

1

Rozpalte troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Klínky batátů dejte do mísy, přidejte olej, sůl a pepř a dobře ve směsi batáty obalte. Vyskládejte batáty na nepřilnavý plech (nebo na obyčejný plech vyložený pečicím papírem) a vložte do trouby na 25–30 minut, aby batáty zezlátly.

2

Mezitím rozpalte velkou nepřilnavou pánev. Potřete steaky olejem, osolte, opepřete a opékejte z každé strany 1,5 minuty. Přesuňte maso na nahřátý talíř, zakryjte alobalem a nechte odpočívat.

3

Pánev ponechte stále na vyšším plameni, přilijte trochu oleje a vsypte do ní houby. Opékejte je a míchejte, dokud neztratí vodu a nezezlátnou – trvá to asi 5 minut. Pak přidejte mletou papriku a nasekaný česnek a opékejte další 2 minuty. Vlijte do pánve ocet a nechte jej 1 minutu prudce vařit, až se odpaří. Přilijte vývar a nechte bublat 3 minuty. Ztlumte plamen a vmíchejte crème fraîche či zakysanou smetanu, přilijte šťávu, kterou pustilo maso. Nechte mírně vařit 2 minuty, podle chuti přidejte sůl a pepř. Vmíchejte petrželku a podávejte s batáty a salátem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit