Omáčka pozvedne steak na úplně novou úroveň! Jako přílohu doporučujeme pečené batáty, ale pokud sladkým bramborám příliš neholdujete, můžete upéct klasické brambory.
Suroviny
Postup
Rozpalte troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Klínky batátů dejte do mísy, přidejte olej, sůl a pepř a dobře ve směsi batáty obalte. Vyskládejte batáty na nepřilnavý plech (nebo na obyčejný plech vyložený pečicím papírem) a vložte do trouby na 25–30 minut, aby batáty zezlátly.
Mezitím rozpalte velkou nepřilnavou pánev. Potřete steaky olejem, osolte, opepřete a opékejte z každé strany 1,5 minuty. Přesuňte maso na nahřátý talíř, zakryjte alobalem a nechte odpočívat.
Pánev ponechte stále na vyšším plameni, přilijte trochu oleje a vsypte do ní houby. Opékejte je a míchejte, dokud neztratí vodu a nezezlátnou – trvá to asi 5 minut. Pak přidejte mletou papriku a nasekaný česnek a opékejte další 2 minuty. Vlijte do pánve ocet a nechte jej 1 minutu prudce vařit, až se odpaří. Přilijte vývar a nechte bublat 3 minuty. Ztlumte plamen a vmíchejte crème fraîche či zakysanou smetanu, přilijte šťávu, kterou pustilo maso. Nechte mírně vařit 2 minuty, podle chuti přidejte sůl a pepř. Vmíchejte petrželku a podávejte s batáty a salátem.
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.