Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Steak à la Stroganoff s pečenými batáty
Steak à la Stroganoff s pečenými batáty
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Steak à la Stroganoff s pečenými batáty

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 898 kcal
Bílkoviny 56 g
Sacharidy 49 g
Tuky 54 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Omáčka pozvedne steak na úplně novou úroveň! Jako přílohu doporučujeme pečené batáty, ale pokud sladkým bramborám příliš neholdujete, můžete upéct klasické brambory. 

Související recepty

Suroviny

velké, nakrájené na klínky
olivový olej
sůl
pepř
čerstvě mletý
steaky z nízkého roštěnce (sirloin), pokojové teploty
hnědé, nakrájené
paprika mletá uzená 1 ČL
mletá
česnek ½ stroužku
nasekaná najemno
sherry ocet 1 PL
popřípadě červený vinný nebo jablečný ocet
vývar hovězí 100 ml
silný, může být připravený z kostky nebo koncentrátu
nebo hodně tučná zakysaná smetana
petrželka 1 PL
hladkolistá, nasekaná
salát
ochucený zelený listový salát (např. z potočnice, rukoly)

Postup

1

Rozpalte troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Klínky batátů dejte do mísy, přidejte olej, sůl a pepř a dobře ve směsi batáty obalte. Vyskládejte batáty na nepřilnavý plech (nebo na obyčejný plech vyložený pečicím papírem) a vložte do trouby na 25–30 minut, aby batáty zezlátly.

2

Mezitím rozpalte velkou nepřilnavou pánev. Potřete steaky olejem, osolte, opepřete a opékejte z každé strany 1,5 minuty. Přesuňte maso na nahřátý talíř, zakryjte alobalem a nechte odpočívat.

3

Pánev ponechte stále na vyšším plameni, přilijte trochu oleje a vsypte do ní houby. Opékejte je a míchejte, dokud neztratí vodu a nezezlátnou – trvá to asi 5 minut. Pak přidejte mletou papriku a nasekaný česnek a opékejte další 2 minuty. Vlijte do pánve ocet a nechte jej 1 minutu prudce vařit, až se odpaří. Přilijte vývar a nechte bublat 3 minuty. Ztlumte plamen a vmíchejte crème fraîche či zakysanou smetanu, přilijte šťávu, kterou pustilo maso. Nechte mírně vařit 2 minuty, podle chuti přidejte sůl a pepř. Vmíchejte petrželku a podávejte s batáty a salátem.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín