Biftek je plátek ze středu hovězí svíčkové vysoký cca 4cm, téměř neobsahuje tuk. Pepřová omáčka je nejlepší s čerstvým zeleným pepřem – občas ho mívají v Makru, Tesku nebo Globusu.
Suroviny
Postup
Maso nechte dojít do pokojové teploty, potřete olejem a opepřete.
Rozpalte pánev. Vložte na ni steak a zprudka opékejte 1–2 minuty po každé straně, aby se povrch zatáhl (viz rady na předchozí dvoustraně).
Pak ztlumte plamen, obraťte a dopékejte 5–6 minut z každé strany.
Vyjměte a nechte na prkénku 5 minut odpočinout. Osolte a podávejte s některou z omáček a příloh.
PEPŘOVÁ OMÁČKA
Pepř podrťte (pomačkejte) a zpěňte na 1 lžíci másla, trvá to asi 2 minuty. Zalijte brandy a nechte 1 minutu bublat. Pak zalijte vývarem a svařte na 2/3 objemu (asi 200 ml). Vypněte a zašlehejte 3 lžíce nasekaného vychlazeného másla. Osolte.