Není jednodušší způsob, jak ovoce uchovat, než ve formě kompotu. Stačí je odpeckovat, odstopkovat, případně pokrájet, napěchovat do sklenic, zalít sladkým sirupem a sterilovat. Přidat můžete i nejrůznější koření (skořici, badyán, vanilku...). My jsme švestkový kompot vylepšili pomerančem, skořicí, hřebíčky a badyánem. Už se těšíme na zimu!
Postup
1
V hrnci svařte litr vody s cukrem, skořicí, hřebíčkem a badyánem.
2
Švestky vypeckujte a pomeranč nakrájejte na plátky. Švestky napěchujte do sklenic tak, aby nezasahovaly do užšího hrdla sklenice a prokládejte je plátky pomeranče. Zalijte je horkým nálevem, hrdlo otřete dosucha a pevně uzavřete suchým víčkem. Sterilujte při 80°C asi 20 minut.