Jablečno-hruškový kompot s bylinkami

Jablečno-hruškový kompot s bylinkami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2216 kcal
Bílkoviny 26 g
Cukr 370 g
Tuky 71 g
Vláknina 136 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kompot po nedělním obědě? Ano! Taky jste se rázem přenesli do dětství?

Suroviny

jablka 2 ks
hrušky 2 ks
měkké, ale ještě pevné
citronová štáva 1 ČL
citronová kůra 1 proužek
třtinový cukr 3 PL
skořice 1 svitek
hřebíček 4 ks
tymián 4 snítek
(nejlépe citronového) + na ozdobení
rozmarýn 1 snítka
+ na ozdobení

1 Jablka i hrušky zbavte jádřince, podle potřeby (hrušky spíše vždycky) oloupejte a úhledně nakrájejte (třeba na osminky). Ihned je pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědly. Dejte je do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Přidejte citronovou kůru, cukr, skořici, hřebíček a bylinky a přiveďte k varu. Vařte asi 7–10 minut, ovoce by mělo zprůsvitnět a změknout, ale nesmí se ještě rozpadnout. Podávejte s trochou vyvařené šťávy – teplé i studené. Můžete ozdobit čerstvými bylinkami.

NĚCO NAVÍC
V dobře uzavřené čisté nádobě vydrží kompot v chladu zhruba 3 dny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit