Kompot po nedělním obědě? Ano! Taky jste se rázem přenesli do dětství?
Suroviny
jablko
3
ks
červená
hruška
2
ks
měkké, ale ještě pevné
citronová šťáva
1
ČL
citronová kůra
1
proužek
třtinový cukr
3
PL
skořice
1
svitek
hřebíček
4
ks
tymián
5
snítek
nejlépe citronový + na ozdobení
rozmarýn
1
snítka
+ na ozdobení
Postup
1
Jablka i hrušky zbavte jádřince, podle potřeby (hrušky spíše vždycky) oloupejte a úhledně nakrájejte (třeba na osminky). Ihned je pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědly. Dejte je do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Přidejte citronovou kůru, cukr, skořici, hřebíček a bylinky a přiveďte k varu. Vařte asi 7–10 minut, ovoce by mělo zprůsvitnět a změknout, ale nesmí se ještě rozpadnout. Podávejte s trochou vyvařené šťávy – teplé i studené. Můžete ozdobit čerstvými bylinkami.
NĚCO NAVÍC
V dobře uzavřené čisté nádobě vydrží kompot v chladu zhruba 3 dny.