0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jáhly nasladko s ostružinovým kompotem

Jáhly nasladko s ostružinovým kompotem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jáhly nasladko s ostružinovým kompotem

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1744 kcal
Bílkoviny 35 g
Sacharidy 299 g
Tuky 39 g
Vláknina 72 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podle sezony a stavu zásob lze k jáhlám připravit kompot také z borůvek či aronie, popřípadě použít kvalitní kupovanou zavařeninu. Anebo jáhly doplňte čerstvými semínky z granátového jablka.

Suroviny

granátové jablko 250 ml
šťáva (lze použít i brusinkovou šťávu)
ostružiny 200 g
čerstvé či mražené
krupicový cukr 2 PL
jáhly 150 g
mandlové mléko 900 ml
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozpůlený, semínka vyškrábnutá
skořice 1 svitek
sůl 1 špetka
med 2 PL
pistácie 2 PL
vyloupané a nasekané

Postup

1

V rendlíku na silném ohni přiveďte k varu ovocnou šťávu, pak zmírněte oheň na střední a svařte na poloviční objem, trvá to asi 15 minut. Vmíchejte čerstvé či mražené ostružiny a podle chuti oslaďte. Vařte ještě 5 minut. Přelijte do misky a nechte vychladnout.

2

Ve vypláchnutém a utřeném rendlíku na středním ohni pražte nasucho jáhly za stálého míchání asi 3 minuty, až začnou vydávat praskavé zvuky. Vmíchejte mandlový nápoj, vanilku (dřeň i lusk), skořici a sůl. Přiveďte k mírnému varu. Ztlumte oheň a za občasného míchání vařte pod pokličkou, aby jáhly změkly a směs zhoustla, zhruba 25 minut. Počítejte s tím, že během chladnutí bude směs dále houstnout. 

3

Ještě zatepla odstraňte vanilkový lusk a skořici, oslaďte medem podle chuti (důkladně ho vmíchejte) a rozdělte do misek či vhodných sklenic. Záleží na vás, jestli budete jáhly podávat ještě horké, při pokojové teplotě nebo vychlazené. Doplňte kompotem a posypte pistáciemi. Případný zbytek jáhel uložte po zchladnutí zakrytý do chladničky na druhý či třetí den.

NĚCO NAVÍC
Při podávání můžete přidat navíc čerstvé ostružiny.

Související články

Jáhly, opomíjený zázrak na talíři
  • Tipy a triky

Jáhly, opomíjený zázrak na talíři

Jáhly jsou výživné, snadno stravitelné, jednoduché na přípravu a neobsahují lepek. S rozšířením pěstování pšenice a žita jáhly z českých jídelníčků téměř úplně vymizely. Pojďme tuto trochu opomíjenou obilninu vrátit na náš stůl...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit