Podle sezony a stavu zásob lze k jáhlám připravit kompot také z borůvek či aronie, popřípadě použít kvalitní kupovanou zavařeninu. Anebo jáhly doplňte čerstvými semínky z granátového jablka.
Suroviny
Postup
V rendlíku na silném ohni přiveďte k varu ovocnou šťávu, pak zmírněte oheň na střední a svařte na poloviční objem, trvá to asi 15 minut. Vmíchejte čerstvé či mražené ostružiny a podle chuti oslaďte. Vařte ještě 5 minut. Přelijte do misky a nechte vychladnout.
Ve vypláchnutém a utřeném rendlíku na středním ohni pražte nasucho jáhly za stálého míchání asi 3 minuty, až začnou vydávat praskavé zvuky. Vmíchejte mandlový nápoj, vanilku (dřeň i lusk), skořici a sůl. Přiveďte k mírnému varu. Ztlumte oheň a za občasného míchání vařte pod pokličkou, aby jáhly změkly a směs zhoustla, zhruba 25 minut. Počítejte s tím, že během chladnutí bude směs dále houstnout.
Ještě zatepla odstraňte vanilkový lusk a skořici, oslaďte medem podle chuti (důkladně ho vmíchejte) a rozdělte do misek či vhodných sklenic. Záleží na vás, jestli budete jáhly podávat ještě horké, při pokojové teplotě nebo vychlazené. Doplňte kompotem a posypte pistáciemi. Případný zbytek jáhel uložte po zchladnutí zakrytý do chladničky na druhý či třetí den.
NĚCO NAVÍC
Při podávání můžete přidat navíc čerstvé ostružiny.