0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jáhly nasladko s ostružinovým kompotem

Jáhly nasladko s ostružinovým kompotem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jáhly nasladko s ostružinovým kompotem

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1744 kcal
Bílkoviny 35 g
Sacharidy 299 g
Tuky 39 g
Vláknina 72 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podle sezony a stavu zásob lze k jáhlám připravit kompot také z borůvek či aronie, popřípadě použít kvalitní kupovanou zavařeninu. Anebo jáhly doplňte čerstvými semínky z granátového jablka.

Suroviny

šťáva (lze použít i brusinkovou šťávu)
čerstvé či mražené
krupicový cukr 2 PL
jáhly 150 g
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozpůlený, semínka vyškrábnutá
skořice 1 svitek
sůl 1 špetka
med 2 PL
pistácie 2 PL
vyloupané a nasekané

Postup

1

V rendlíku na silném ohni přiveďte k varu ovocnou šťávu, pak zmírněte oheň na střední a svařte na poloviční objem, trvá to asi 15 minut. Vmíchejte čerstvé či mražené ostružiny a podle chuti oslaďte. Vařte ještě 5 minut. Přelijte do misky a nechte vychladnout.

2

Ve vypláchnutém a utřeném rendlíku na středním ohni pražte nasucho jáhly za stálého míchání asi 3 minuty, až začnou vydávat praskavé zvuky. Vmíchejte mandlový nápoj, vanilku (dřeň i lusk), skořici a sůl. Přiveďte k mírnému varu. Ztlumte oheň a za občasného míchání vařte pod pokličkou, aby jáhly změkly a směs zhoustla, zhruba 25 minut. Počítejte s tím, že během chladnutí bude směs dále houstnout. 

3

Ještě zatepla odstraňte vanilkový lusk a skořici, oslaďte medem podle chuti (důkladně ho vmíchejte) a rozdělte do misek či vhodných sklenic. Záleží na vás, jestli budete jáhly podávat ještě horké, při pokojové teplotě nebo vychlazené. Doplňte kompotem a posypte pistáciemi. Případný zbytek jáhel uložte po zchladnutí zakrytý do chladničky na druhý či třetí den.

NĚCO NAVÍC
Při podávání můžete přidat navíc čerstvé ostružiny.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč