Recepty s pomeranči
Pomeranče mají velmi všestranné využití. Kromě přímé konzumace, se používá jejich šťáva k pití, vyrábí se z nich marmeláda, velmi dobře se uplatní v dezertech, koktejlech i při marinování masa. Pomeranče se sklízejí až po úplném dozrání. Na rozdíl od jiných druhů ovoce totiž po odtržení neumí samovolně dozrávat. Dužina pomeranče je také zlatožlutá až tmavě červená a chutná sladce a šťavnatě.
...
- Pomeranče mají původ v Číně, kde vznikly zkřížením mandarinky a pomela. Do Evropy se dostaly až v 15. století. Zde se zpočátku pěstovaly téměř výlučně v Portugalsku.
- Poomeranče jsou mimořádně šťavnaté a bohaté na vitamíny C, E, B1, B2 a B6.
- Obsahují také minerální látky jako vápník, draslík, fosfor, mangan, selen a vlákninu ve formě pektinu, která podporuje trávení.
Celý popis