Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Hvězdný meruňkový kompot

Hvězdný meruňkový kompot

Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 ()
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2083 kcal
Bílkoviny 21 g
Sacharidy 329 g
Tuky 35 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Úžasný letní dezert! Víno, které do kompotu použijete, by mělo být přirozeně sladké a mít plnou chuť. Ovoce podávejte chlazené se zakysanou smetanou či jogurtem.

Suroviny

moučkový cukr 100 g
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozkrojený
badyán 2
pomeranč 1 ks
okrájet kůru z menšího kousku
meruňky 650 g
víno bílé 370 ml
aromatické, sladké (nprř. Muškát)
1. Víno spolu s 420 ml vody, cukrem, vanilkovým luskem a badyánem pomalu ohřívejte ve středně velkém hrnci, až se cukr rozpustí. Pak přidejte pomerančovou kůru, zakryjte a zvolna vařte pět minut, až vznikne hustý sirup.

2. Do něj ponořte celé meruňky a poté je zatižte talířem nebo pokličkou – měly by být stále ponořené. Velmi mírně vařte, aby sirup sotva bublal, dokud ovoce nezměkne; trvá to deset až patnáct minut. Na zkoušku do meruňky píchněte špičkou nože: měla by do dužniny lehce zajet. Sirup nechte ochladnout zhruba na pokojovou teplotu.

3. Meruňky dejte do mísy a odstraňte volné slupky. Sirup vyvařte asi na poloviční objem, nechte vychladnout; ochutnejte a případně doslaďte. Poté jím přelijte ovoce a před podáváním vychlaďte (v lednici vydrží až tři dny).

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit