Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hvězdný meruňkový kompot
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2381 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 387 g
Tuky 35 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Úžasný letní dezert! Víno, které do kompotu použijete, by mělo být přirozeně sladké a mít plnou chuť. Ovoce podávejte chlazené se zakysanou smetanou či jogurtem.

Suroviny

podélně rozkrojený
silnější plátky
aromatické, sladké (např. Muškát)

Postup

1

Víno spolu s 420 ml vody, cukrem, vanilkovým luskem a badyánem pomalu ohřívejte ve středně velkém hrnci, až se cukr rozpustí. Pak přidejte pomerančovou kůru, zakryjte a zvolna vařte pět minut, až vznikne hustý sirup.

2

Do něj ponořte celé meruňky a poté je zatižte talířem nebo pokličkou – měly by být stále ponořené. Velmi mírně vařte, aby sirup sotva bublal, dokud ovoce nezměkne; trvá to deset až patnáct minut. Na zkoušku do meruňky píchněte špičkou nože: měla by do dužniny lehce zajet. Sirup nechte ochladnout zhruba na pokojovou teplotu.

3

Meruňky dejte do mísy a odstraňte volné slupky. Sirup vyvařte asi na poloviční objem, nechte vychladnout; ochutnejte a případně doslaďte. Poté jím přelijte ovoce a před podáváním vychlaďte (v lednici vydrží až tři dny).

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/7

Apetit magazín