Višňový sirup s octem a rozmarýnem

Višňový sirup s octem a rozmarýnem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Na cca 500 ml sirupu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 636 kcal
Bílkoviny 2 g
Cukr 148 g
Tuky 1 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirovali jsme se drinky zvanými shrub – vznikají ze sirupu složeného ze dvou dílů ovoce a dvou dílů octa na jeden díl cukru. Na shrub můžete použít libovolné ovoce (nejrychleji se macerují v cukru jahody) a experimentovat třeba s kořením.

Suroviny

višně 225 g
zralé (mohou být i přezrálé) – část z nich ponechte na ozdobení
krupicový cukr 110 g
rozmarýn 1 snítka
ocet 225 ml
my jsme použili medovo-višňový od Václava Smolíka, zkusit můžete kvalitní jablečný, červený vinný, případně balzamikový nebo kombinaci jablečného a balzamikového

Vypeckované višně promíchejte s cukrem, pomačkejte a vložte snítku rozmarýnu. Ovoce v cukru dejte odležet na 24 hodin do lednice, čas od času promíchejte. Ovoce pustí během odležení šťávu a cukr se rozpustí – tomu napomůžete právě občasným zamícháním.

Druhý den přeceďte přes plátýnko nebo cedník a důkladně vymačkejte, rozmarýn vyhoďte. Ovoce zužitkujte třeba do jogurtu nebo do kaše. Šťávu dolijte octem, seškrabejte do ní případné nerozpuštěné zbytky cukru. Přelijte do čisté lahve nebo sklenice a uložte do chladu. Čas od času protřepte, cukr se časem zcela rozpustí.

3 Na limonádu dejte lžíci sirupu na sklenku, dolijte perlivou vodou a ozdobte pár višněmi. V lednici sirup vydrží zhruba půl roku. Můžete jej použít i do koktejlů nebo místo vody dolít limonádou. Ozvláštní i sladkokyselou salátovou zálivku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit