Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Višňový sirup s octem a rozmarýnem

Višňový sirup s octem a rozmarýnem

Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Na cca 500 ml sirupu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 636 kcal
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 148 g
Tuky 1 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirovali jsme se drinky zvanými shrub – vznikají ze sirupu složeného ze dvou dílů ovoce a dvou dílů octa na jeden díl cukru. Na shrub můžete použít libovolné ovoce (nejrychleji se macerují v cukru jahody) a experimentovat třeba s kořením.

Suroviny

višně 225 g
zralé (mohou být i přezrálé) – část z nich ponechte na ozdobení
rozmarýn 1 snítka
ocet 225 ml
my jsme použili medovo-višňový od Václava Smolíka, zkusit můžete kvalitní jablečný, červený vinný, případně balzamikový nebo kombinaci jablečného a balzamikového

Postup

1

Vypeckované višně promíchejte s cukrem, pomačkejte a vložte snítku rozmarýnu. Ovoce v cukru dejte odležet na 24 hodin do lednice, čas od času promíchejte. Ovoce pustí během odležení šťávu a cukr se rozpustí – tomu napomůžete právě občasným zamícháním.

2

Druhý den přeceďte přes plátýnko nebo cedník a důkladně vymačkejte, rozmarýn vyhoďte. Ovoce zužitkujte třeba do jogurtu nebo do kaše. Šťávu dolijte octem, seškrabejte do ní případné nerozpuštěné zbytky cukru. Přelijte do čisté lahve nebo sklenice a uložte do chladu. Čas od času protřepte, cukr se časem zcela rozpustí.

3

Na limonádu dejte lžíci sirupu na sklenku, dolijte perlivou vodou a ozdobte pár višněmi. V lednici sirup vydrží zhruba půl roku. Můžete jej použít i do koktejlů nebo místo vody dolít limonádou. Ozvláštní i sladkokyselou salátovou zálivku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/7

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...