Okurkový salát

Okurkový salát

Hodnocení receptu
Průměr: 3 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 310 kcal
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 20 g
Tuky 23 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Česká odpověď na tzatziky

Suroviny

okurka 2 ks
oloupaná
zakysaná smetana 150 g
hustá
jablečný ocet 2 PL
kvalitního (my jsme použili ocet Václava Smolíka)
krupicový cukr 0.5 PL
sůl 0.5 ČL
kopr 1 svazek
menší, nasekaný najemno

1 Okurky nakrájejte natenko na mandolíně a dejte do velké mísy. Smíchejte zakysanou smetanu, ocet, cukr a sůl a zálivkou přelijte okurky. Posypejte nasekaným koprem, promíchejte. Přiklopte a uložte nejméně na hodinu, klidně ale přes noc, do lednice. Čím déle bude salát odleželý, tím bude chuť intenzivnější.

2 Servírujte pomocí děrované lžíce – smetana s octem zřídne a okurky změknou a pustí dost šťávy.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete salát křupavější, postupujte odlišně. Nakrájené okurky posolte a nechte na cedníku dobře vykapat (klidně až dvě hodiny) a před smícháním se zálivkou z nich důkladně vymačkejte šťávu. Pak teprve smíchejte se zálivkou a uložte na hodinu do chladu. Zálivka bude hustší a okurky méně změknou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/7

Apetit magazín

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit