Okurkový salát

Okurkový salát

Hodnocení receptu
Průměr: 3 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 310 kcal
Bílkoviny 5 g
Cukr 20 g
Tuky 23 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Česká odpověď na tzatziky

Suroviny

okurka 2 ks
oloupaná
zakysaná smetana 150 g
hustá
jablečný ocet 2 PL
kvalitního (my jsme použili ocet Václava Smolíka)
krupicový cukr 0.5 PL
sůl 0.5 ČL
kopr 1 svazek
menší, nasekaný najemno

1 Okurky nakrájejte natenko na mandolíně a dejte do velké mísy. Smíchejte zakysanou smetanu, ocet, cukr a sůl a zálivkou přelijte okurky. Posypejte nasekaným koprem, promíchejte. Přiklopte a uložte nejméně na hodinu, klidně ale přes noc, do lednice. Čím déle bude salát odleželý, tím bude chuť intenzivnější.

2 Servírujte pomocí děrované lžíce – smetana s octem zřídne a okurky změknou a pustí dost šťávy.

NĚCO NAVÍC
Pokud chcete salát křupavější, postupujte odlišně. Nakrájené okurky posolte a nechte na cedníku dobře vykapat (klidně až dvě hodiny) a před smícháním se zálivkou z nich důkladně vymačkejte šťávu. Pak teprve smíchejte se zálivkou a uložte na hodinu do chladu. Zálivka bude hustší a okurky méně změknou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit