Jednoduché a chutné rizoto je základem pro mnoho dalších variant. Přidat můžete například houby, kuřecí maso nebo špenát. Recept na základní rizoto, které připravíte v troubě, si určitě osvojte, protože právě díky němu se vám otvírá široká škála dalších chutných variant.
Postup
Zahřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.
Na rovné čisté ploše přeberte rýži, potom ji nasypte do zapékací nádoby o rozměru cca 22 × 30 cm a objemu alespoň dva a půl litru (nebo do hrnce vhodného do trouby), zalijte vývarem a pořádně promíchejte.
Nádobu důkladně zakryjte alobalem (nebo dokonale těsnící poklicí, pokud ji máte k dispozici).
Pečte čtyřicet minut nebo tak dlouho, aby se většina vývaru vstřebala a rýže byla uvnitř al dente (tvrdá na skus). Jemně vmíchejte parmazán, nakrájené máslo, sůl a pepř a ihned neste na stůl.