Houbovo-tymiánové rizoto z trouby

Houbovo-tymiánové rizoto z trouby

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1851 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 327 g
Tuky 33 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vynikající rizoto, které ocení všichni milovníci hub. 

Suroviny

lesní houby 30 g
sušené
olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
malá, jemně nasekaná
česnek 2 stroužky
prolisované
tymián 2 ČL
lístky
tymián
lístky, na ozdobu
rýže 350 g
na rizoto
vývar zeleninový 750 ml
horký, i z kostky
víno bílé 100 ml
parmazán hrst
strouhaný
parmazán
hobliny k podávání
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení

1 Houby v míse přelijte 430 ml hor­ké vody a nechte je deset minut bobtnat. Mezitím zahřejte olej na pánvi nebo v rendlíku (můžete i v troubě) a dvě minuty na něm pečte cibulku, až začne měknout. Přidejte česnek. Ještě minutu smažte.

2 Troubu zahřejte na 190/170 °C. Sceďte houby – tekutinu uschovejte – a nasekejte je. Do pánve s cibul­kou a česnekem přidejte houby, tymián a rýži. Důkladně promíchejte. Přelijte vodou z hub, vývarem a vínem a přiveďte k varu.

3 Osolte a opepřete, přikryjte a pečte v troubě asi pětadvacet minut, až bude rýže hotová a tekutina se vsákne. Vmíchejte strouhaný parmazán, případně dochuťte. Před podáváním rizoto posyp­te parmazánovými hoblinami a lístky tymiánu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/5

Komentáře

Eva Pasková

Moc dobré rizoto - receptu neuškodilo ani když jsem zaměnila čerstvý tymián za sušený. Příprava v troubě je navíc neuvěřitelně pohodlná!

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit