Vynikající rizoto, které ocení všichni milovníci hub.
Suroviny
lesní houby
30
g
sušené
olivový olej
2
PL
cibule
1
ks
malá, jemně nasekaná
česnek
2
stroužky
prolisované
tymián
2
ČL
lístky
tymián
lístky, na ozdobu
rýže
350
g
na rizoto
vývar zeleninový
750
ml
horký, i z kostky
víno bílé
100
ml
parmazán
hrst
strouhaný
hobliny k podávání
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
Postup
1
Houby v míse přelijte 430 ml horké vody a nechte je deset minut bobtnat. Mezitím zahřejte olej na pánvi nebo v rendlíku (můžete i v troubě) a dvě minuty na něm pečte cibulku, až začne měknout. Přidejte česnek. Ještě minutu smažte.
2
Troubu zahřejte na 190/170 °C. Sceďte houby – tekutinu uschovejte – a nasekejte je. Do pánve s cibulkou a česnekem přidejte houby, tymián a rýži. Důkladně promíchejte. Přelijte vodou z hub, vývarem a vínem a přiveďte k varu.
3
Osolte a opepřete, přikryjte a pečte v troubě asi pětadvacet minut, až bude rýže hotová a tekutina se vsákne. Vmíchejte strouhaný parmazán, případně dochuťte. Před podáváním rizoto posypte parmazánovými hoblinami a lístky tymiánu.
Komentáře