Příprava v troubě vám ušetří stání u sporáku.
Suroviny
olivový olej
2
PL
máslo
1
PL
cibule
1
ks
velká, nahrubo nakrájená
rýže
400
g
(carnaroli, arborio)
kadeřávek
100
g
kadeřavá kapusta nakrájená na nudličky
česnek
2
stroužky
nadrobno
víno bílé
175
ml
suché
vývar kuřecí
1,4
l
kuřecí prsa
300
g
nakrájená na kousky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
citron
1
ks
kůra a šťáva z biocitronu
parmazán
100
g
strouhaný
smetana ke šlehání
100
ml
tymián
3
snítky
lístky
petrželka
1
svazek
nasekaná
estragon
1
hrst
nasekaný
Postup
1
Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. V širokém kastrolu s ohnivzdornými uchy na směsi oleje a másla opékejte cibuli na malém plameni asi 6 minut dosklovita. Přidejte rýži, kadeřávek a česnek a míchejte další 2 minuty, až rýže lehce zprůhlední. Zvyšte plamen, zastříkněte vínem a míchejte, až se všechna tekutina vstřebá. Pak zalijte vroucím vývarem, přidejte kuře pokrájené na sousta, osolte a opepřete.
2
Přiklopte a duste v troubě 30–35 minut, až bude rýže měkká a kuře hotové. Přidejte citronovou kůru a šťávu, parmazán a smetanu. Zlehka vmíchejte bylinky, případně dosolte a podávejte.