Jak vybrat rýži na rizoto

Jak vybrat rýži na rizoto
sdílet:
Uvařte to pravé, italské

Podařené italské rizoto je krémové, vyladěné chuti a i přes jeho kašovitou konzistenci v něm poznáte každé jednotlivé zrnko, které musí být lehce na skus a nesmí se rozpadat.

Při přípravě rizota je nejdůležitější kvalita rýže. Nikdy ho neuvaříte z tenkých a špičatých zrnek rýže basmati. Mají sklovitý povrch a při vaření se neslepí. Na pravou italskou legendu potřebujete kulatou rýži, která má vysoký obsah škrobu a středně jemná zrna. Rizotová rýže se prodává v různé kvalitě, vždy ji však poznáte podle charakteristických kulatých zrn, která by v hotovém pokrmu měla zůstat celá. Konzistence rizota však díky vysokému obsahu škrobu bude krémová. Na vaření použijte kastrol se silným dnem, aby se tekutina mohla dobře odpařovat a rýže se nepřichytla.

Uvařte si třeba rizoto se špenátem a houbami.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit