Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Celozrnný špaldový chléb se semínky

Hledáte způsob, jak se odreagovat? Upečte si voňavý domácí chléb!

Vydání: 2008/1
Autor:
Hodnocení:
24 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 2 bochníčky
Doba přípravy: Do 20 minut
Kynutí: 1 hodina
PT1H30M
Pečení 1:30
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 15 g sušeného droždí
    • 750 g celozrnné špaldové mouky, prosáté
    • ½ hrnku slunečnicových semínek
    • ½ hrnku dýňových semínek
    • ½ hrnku lněných semínek
    • ¼ hrnku opražených sezamových semínek
    • 2½ lžíce octa
    • tuk na vymazání formy a sůl na dochucení

Příprava jídla

Vymažte formu na biskupský chlebíček. Droždí rozpusťte ve čtvrtlitru vody. Mouku promíchejte se všemi uvedenými surovinami (část sezamu si nechte na posypání) a 750 ml vody a zpracujte vláčné těsto. Nechte alespoň hodinu kynout ve formě nebo jako bochník na plechu, až těsto zdvojnásobí objem. Posypte zbylým sezamem. Troubu předehřejte na 250 °C. Chléb ve formě pečte čtvrt hodiny, pak snižte teplotu na 200 °C a pečte dalších 45 minut. Vyklopte z formy a pečte ještě 15–30 minut. Hotový chléb zní na poklep dutě.

Pomazánka
100 g slunečnicových semínek nechte přes noc máčet v půllitru vody, pak je rozmixujte se lžící citronové šťávy, umeocta a medu, s polovinou cibule a dvěma stroužky česneku.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Focaccia s fíky a kozím sýrem

Nejen pro vegetariány: 30 jídel z biopotravin

Bulky s tymiánem a s česnekovým máslem

Sezamky

Mrkvová polévka s dýňovými semínky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Mohu se zeptat co je to umeocet ??
Obrazek uzivatele
Umeocet je ocet vyrobený ze švestek umeboshi. Najdete ho v prodejnách zdravé výživy.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, ráda bych se jen ujistila ohledně množství vody v receptu, opravdu mouku se semínky smíchám se 750 ml vody? A k tomu ještě ten 1/4 L s droždím? Děkuji
Obrazek uzivatele
Myslíme, že ano, v tomto znění byl recept i v lednovém vydání z roku 2008, ale rozhodně bychom vodu přilévali postupně a sama uvidíte, kdy se vám těsto bude "líbit".
Držíme palce, redakce Apetitu
Obrazek uzivatele
Dobry den,
tak to jste tento recept otiskli s chybou. Melo by tam byt 250ml a ne 750ml.. Prave micham testo a dala jsem misto Vami psaneho litru vody jen 750ml a i to bylo moc. Musela jsem prisypat jeste hodne mouky (rekla bych tak mezi 300 a 400g). K tomu samozrejme jeste dalsi drozdi a seminka atd. Pokud tedy nekdo bude chtit tento chleba pect, tak vody dejte 2 x 250ml..
Obrazek uzivatele
Dobry den je tady prosim nekdo kdo tento chleba delal a povedl se mu? Kolik je spravny pomer vody dekuji

Přidat komentář