0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chléb se sušenými rajčaty

Chléb se sušenými rajčaty
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Chléb se sušenými rajčaty

4.8 / 5. Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4700 kcal
Bílkoviny 174 g
Sacharidy 408 g
Tuky 246 g
Vláknina 89 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky kouskům sušených rajčat a sýru proměníte aromatický chléb v báječné jídlo na malý hlad. Je vynikající ještě teplý, ale pokud ho necháte vychladnout, zvláční a zpevní.

Suroviny

Na chléb
mouka pšeničná hladká 250 g
mouka pšeničná celozrnná hladká 250 g
droždí sušené 1 bal
sůl 1 PL
krupicový cukr 1 PL
olivový olej 3 PL
+ 1 lžíce na vymazání formy a potření chleba
voda 300 ml
tymián
nebo rozmarýn, nasekaný
olivy černé 8
na posypání
Na náplň
sušená rajčata 170 g
v oleji
mozzarella 200 g
sůl mořská 1 PL
hrubá

Postup

1

Do misky dejte cukr, lžíci mouky, vodu (o teplotě kolem 37 stupňů) a droždí. Promíchejte, přiklopte a nechte v teple vzejít. Až tekutina začne pěnit (tak za čtvrt hodiny), znamená to, že droždí vzešlo.

2

Do větší mísy nasypte oba druhy mouky spolu se solí (dobré je sypat je přes cedník nebo síto, aby se mouka provzdušnila) a promíchejte. Přidejte vzešlý kvásek, olej a opatrně přilévejte vodu. Vypracujte poměrně tuhé těsto, které se nelepí. 

3

Zapracujte i kousky sýra, rajčat a většinu rozmarýnu. Nechte pod utěrkou vykynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem; trvá to padesát minut až dvě hodiny. 

4

Troubu předehřejte na 200 ˚C, horkovzdušnou na 180 ˚C. Formu na biskupský chlebíček vymažte olejem, případně ještě vyložte pečicím papírem. Těsto přesuňte do formy.

5

Povrch potřete olivovým olejem, posypte solí, olivami i zbylými bylinkami a pečte půl až tři čtvrtě hodiny, dokud těsto nezezlátne. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/6

Komentáře

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit