Díky kouskům sušených rajčat a sýru proměníte aromatický chléb v báječné jídlo na malý hlad. Je vynikající ještě teplý, ale pokud ho necháte vychladnout, zvláční a zpevní.
Suroviny
Postup
Do misky dejte cukr, lžíci mouky, vodu (o teplotě kolem 37 stupňů) a droždí. Promíchejte, přiklopte a nechte v teple vzejít. Až tekutina začne pěnit (tak za čtvrt hodiny), znamená to, že droždí vzešlo.
Do větší mísy nasypte oba druhy mouky spolu se solí (dobré je sypat je přes cedník nebo síto, aby se mouka provzdušnila) a promíchejte. Přidejte vzešlý kvásek, olej a opatrně přilévejte vodu. Vypracujte poměrně tuhé těsto, které se nelepí.
Zapracujte i kousky sýra, rajčat a většinu rozmarýnu. Nechte pod utěrkou vykynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem; trvá to padesát minut až dvě hodiny.
Troubu předehřejte na 200 ˚C, horkovzdušnou na 180 ˚C. Formu na biskupský chlebíček vymažte olejem, případně ještě vyložte pečicím papírem. Těsto přesuňte do formy.
Povrch potřete olivovým olejem, posypte solí, olivami i zbylými bylinkami a pečte půl až tři čtvrtě hodiny, dokud těsto nezezlátne.
Komentáře