0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2953 kcal
Bílkoviny 122 g
Sacharidy 392 g
Tuky 92 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chutná úplně jinak než jeho bílý bráška – a přitom ho vyrobíte stejně snadno!

Suroviny

mouka celozrnná 350 g
jemná pšeničná
mouka špaldová hladká 100 g
jemně mletá
mouka žitná hladká 50 g
sůl 2 ČL
droždí sušené 7 g
slunečnicová semínka 100 g
kmín 25 g
mák celý 50 g
melasa 70 ml
tuk
na vymazání mísy
sezamová semínka
na ozdobu bochníku

Postup

1

Ve velké míse smíchejte všechny druhy mouky, sůl, droždí, semínka, kmín a mák. Přidejte melasu a 300 ml vody; všechno důkladně promíchejte. Pokud se vám těsto zdá moc tuhé, přilijte do něj jednu nebo dvě lžíce vody a znovu dobře spojte.

2

Takto připravené těsto položte na pracovní plochu (lehce ji posypte bílou moukou) a alespoň sedm minut ho důkladně hněťte. Poté ho přesuňte do mírně vymaštěné mísy a nechte přibližně dvě hodiny kynout tak, aby hmota zdvojnásobila objem.

3

Potáhněte plech pečicím papírem. Nakynuté těsto dejte na pomoučněnou plochum, znovu pečlivě prohněťte a obouchejte o vál. Vytvarujte kulatý bochník a celý ho obalte v sezamových semínkách. Potom ho přemístěte na plech a nechce ještě tak hodinu kynout. Těsto by opět mělo zdvojnásobit objem.

4

Předehřejte elektrickou troubu na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů. Ostrým nožem udělejete na bochníku křížem několik zářezů. Pečte půl hodiny, dokud chleba nezezlátne a na poklep nezní dutě. Upečený bochník nechte vychladnout na drátěné mřížce.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/1

Komentáře

Anonym

Přestože je chléb nezvykle trochu nasládlejší (asi kvůli Melase), je vynikající a všem se moc líbil. Přístě bych možná přidal o 1 čajovou lžičku více soli. Zkuste, nebudete litovat.

Anonym

namá chybu!!!

Anonym

mne sa zda byt dost sladky, takze ho nikto nechcel jest :( navyse nedrzal formu bochnika, vyzeral skor ako placka. Ak nechcete byt sklamani, nedoporucujem...

Anonym

Recept se nachází v č.1/06, str.30

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč