Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Více než hodinu 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2929 kcal
Bílkoviny 119 g
Sacharidy 391 g
Tuky 92 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chutná úplně jinak než jeho bílý bráška – a přitom ho vyrobíte stejně snadno!

Suroviny

mouka celozrnná 350 g
jemná pšeničná
mouka špaldová hladká 100 g
jemně mletá
mouka žitná hladká 50 g
sůl 2 ČL
7 g
sušené droždí
slunečnicová semínka 100 g
kmín 25 g
mák celý 50 g
melasa 70 ml
tuk
na vymazání mísy
sezamová semínka
na ozdobu bochníku
1. Ve velké míse smíchejte všechny druhy mouky, sůl, droždí, semínka, kmín a mák. Přidejte melasu a 300 ml vody; všechno důkladně promíchejte. Pokud se vám těsto zdá moc tuhé, přilijte do něj jednu nebo dvě lžíce vody a znovu dobře spojte.

2. Takto připravené těsto položte na pracovní plochu (lehce ji posypte bílou moukou) a alespoň sedm minut ho důkladně hněťte. Poté ho přesuňte do mírně vymaštěné mísy a nechte přibližně dvě hodiny kynout tak, aby hmota zdvojnásobila objem.

3. Potáhněte plech pečicím papírem. Nakynuté těsto dejte na pomoučněnou plochum, znovu pečlivě prohněťte a obouchejte o vál. Vytvarujte kulatý bochník a celý ho obalte v sezamových semínkách. Potom ho přemístěte na plech a nechce ještě tak hodinu kynout. Těsto by opět mělo zdvojnásobit objem.

4. Předehřejte elektrickou troubu na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů. Ostrým nožem udělejete na bochníku křížem několik zářezů. Pečte půl hodiny, dokud chleba nezezlátne a na poklep nezní dutě. Upečený bochník nechte vychladnout na drátěné mřížce.

Komentáře

Anonym

Přestože je chléb nezvykle trochu nasládlejší (asi kvůli Melase), je vynikající a všem se moc líbil. Přístě bych možná přidal o 1 čajovou lžičku více soli. Zkuste, nebudete litovat.

Anonym

mne sa zda byt dost sladky, takze ho nikto nechcel jest :( navyse nedrzal formu bochnika, vyzeral skor ako placka. Ak nechcete byt sklamani, nedoporucujem...

Anonym

Recept se nachází v č.1/06, str.30

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit