Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2953 kcal
Bílkoviny 122 g
Sacharidy 392 g
Tuky 92 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chutná úplně jinak než jeho bílý bráška – a přitom ho vyrobíte stejně snadno!

Suroviny

mouka celozrnná 350 g
jemná pšeničná
mouka špaldová hladká 100 g
jemně mletá
mouka žitná hladká 50 g
sůl 2 ČL
droždí sušené 7 g
slunečnicová semínka 100 g
kmín 25 g
mák celý 50 g
melasa 70 ml
tuk
na vymazání mísy
sezamová semínka
na ozdobu bochníku

Postup

1

Ve velké míse smíchejte všechny druhy mouky, sůl, droždí, semínka, kmín a mák. Přidejte melasu a 300 ml vody; všechno důkladně promíchejte. Pokud se vám těsto zdá moc tuhé, přilijte do něj jednu nebo dvě lžíce vody a znovu dobře spojte.

2

Takto připravené těsto položte na pracovní plochu (lehce ji posypte bílou moukou) a alespoň sedm minut ho důkladně hněťte. Poté ho přesuňte do mírně vymaštěné mísy a nechte přibližně dvě hodiny kynout tak, aby hmota zdvojnásobila objem.

3

Potáhněte plech pečicím papírem. Nakynuté těsto dejte na pomoučněnou plochum, znovu pečlivě prohněťte a obouchejte o vál. Vytvarujte kulatý bochník a celý ho obalte v sezamových semínkách. Potom ho přemístěte na plech a nechce ještě tak hodinu kynout. Těsto by opět mělo zdvojnásobit objem.

4

Předehřejte elektrickou troubu na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů. Ostrým nožem udělejete na bochníku křížem několik zářezů. Pečte půl hodiny, dokud chleba nezezlátne a na poklep nezní dutě. Upečený bochník nechte vychladnout na drátěné mřížce.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/1

Komentáře

04.09.2007 16:01
Recept se nachází v č.1/06, str.30
28.02.2007 15:58
mne sa zda byt dost sladky, takze ho nikto nechcel jest :( navyse nedrzal formu bochnika, vyzeral skor ako placka. Ak nechcete byt sklamani, nedoporucujem...
17.10.2006 12:20
namá chybu!!!
04.06.2006 22:53
Přestože je chléb nezvykle trochu nasládlejší (asi kvůli Melase), je vynikající a všem se moc líbil. Přístě bych možná přidal o 1 čajovou lžičku více soli. Zkuste, nebudete litovat.

Apetit magazín