Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Více než hodinu 1

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2929 kcal
Bílkoviny 119 g
Cukr 391 g
Tuky 92 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Chutná úplně jinak než jeho bílý bráška – a přitom ho vyrobíte stejně snadno!

Suroviny

mouka celozrnná 350 g
jemná pšeničná
mouka špaldová hladká 100 g
jemně mletá
mouka žitná hladká 50 g
sůl 2 ČL
7 g
sušené droždí
slunečnicová semínka 100 g
kmín 25 g
mák celý 50 g
melasa 70 ml
tuk
na vymazání mísy
sezamová semínka
na ozdobu bochníku
1. Ve velké míse smíchejte všechny druhy mouky, sůl, droždí, semínka, kmín a mák. Přidejte melasu a 300 ml vody; všechno důkladně promíchejte. Pokud se vám těsto zdá moc tuhé, přilijte do něj jednu nebo dvě lžíce vody a znovu dobře spojte.

2. Takto připravené těsto položte na pracovní plochu (lehce ji posypte bílou moukou) a alespoň sedm minut ho důkladně hněťte. Poté ho přesuňte do mírně vymaštěné mísy a nechte přibližně dvě hodiny kynout tak, aby hmota zdvojnásobila objem.

3. Potáhněte plech pečicím papírem. Nakynuté těsto dejte na pomoučněnou plochum, znovu pečlivě prohněťte a obouchejte o vál. Vytvarujte kulatý bochník a celý ho obalte v sezamových semínkách. Potom ho přemístěte na plech a nechce ještě tak hodinu kynout. Těsto by opět mělo zdvojnásobit objem.

4. Předehřejte elektrickou troubu na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů. Ostrým nožem udělejete na bochníku křížem několik zářezů. Pečte půl hodiny, dokud chleba nezezlátne a na poklep nezní dutě. Upečený bochník nechte vychladnout na drátěné mřížce.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit