Do 30 minut
Velmi snadné
Ořechy a semínka se čas od času objeví v jídelníčku každého z nás. Konzumovat bychom je však měli denně. Povzbuzují mysl a jsou zdrojem (nejen) zdravých tuků, které tělo potřebuje. Jak vlašské ořechy, chia nebo lněné semínko zahrnout do stravy? A jaké je doporučené denní množství?
Není žádná věda, přihodit pár lžic semínek či hrst ořechů do ranního müsli, jogurtu či ovocného smoothie. Dnes se však zaměříme na to, jak zvýšit příjem ořechů ve slaných pokrmech. Jedná se hlavně o saláty, polévky a hlavní jídla z ryb, masa a zeleniny.
Naším prvním tipem je příprava tzv. gomasia neboli mletých semínek či ořechů se solí.
Gomasio mějte vždy po ruce a dochucujte s ním polévky, zdobte chléb s pomazánkou, těstoviny s omáčkou nebo ho přidejte do chlebového či jiného slaného těsta.
Pražené ořechy či semínka využijete i při dochucování salátů. Dodají jim zemitou chuť a doplňují se třeba s hruškou a modrým sýrem nebo červenou řepou se sýrem kozím. Skvělé jsou také např. karamelizované vlašské ořechy:
Tip: Vlašské ořechy se hodí i do pesta (které se jinak obvykle připravuje z ořechů piniových), stejně jako slunečnicová semínka nebo kešu ořechy. Domácí pesto připravíte jednoduše a užijete si ho nejen s domácími těstovinami, ale i v kombinaci s rybami, do pomazánek nebo dipů.
Chia obsahují zdraví prospěšné tuky i velké množství vlákniny, selenu, vápníku a železa. Stačí je přidat do pití. Co si připravit třeba jednoduchý drink Chia Fresca?
Podobné vlastnosti, tedy schopnost vázat na sebe velké množství vody, má i lněné semínko. Pokud z nějakého důvodu potřebujete v receptu vynechat vejce (třeba při zahušťování zeleninových placiček apod.) lněné semínko se může stát vaším velkým pomocníkem. Nechte ho nasáknout vodou. Když vytvoří "slizkou" vazkou tekutinu, použijte ho jako pojivo.
Ořechy a semínka jsou zdrojem pro tělo důležitých bílkovin a zdravých tuků, hlavně omega 3 mastných kyselin.
Každodenní pojídání oříšků a semínek dokáže:
Zdroje: Apetit, Health, Healthline