Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Celozrnný špaldový chléb se semínky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 60
Více než hodinu Snadné 2 bochníčky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4636 kcal
Bílkoviny 228 g
Sacharidy 495 g
Tuky 189 g
Vláknina 114 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hledáte způsob, jak se odreagovat? Upečte si voňavý domácí chléb! Celozrnný špaldový chléb se semínky provoní vaši domácnost a ještě si na něm pochutnáte. Zkrátka dokonalé mistrovské dílo. Čerstvý domácí chléb z celozrnné mouky podávejte jako přílohu nebo si ho vychutnejte jen tak, třeba jen s máslem a pažitkou.

Suroviny

droždí sušené 15 g
mouka špaldová celozrnná hladká 750 g
prosátá
slunečnicová semínka ½ hrnku
dýňová semínka ½ hrnku
lněná semínka ½ hrnku
sezamová semínka ¼ hrnku
opražená
ocet 2,5 PL
tuk
na vymazání formy
sůl
na dochucení

Postup

1

Vymažte formu na biskupský chlebíček.

2

Droždí rozpusťte ve čtvrtlitru vody. Mouku promíchejte se všemi uvedenými surovinami (část sezamu si nechte na posypání) a 250 ml vody a zpracujte vláčné těsto.

3

Nechte alespoň hodinu kynout ve formě nebo jako bochník na plechu, až těsto zdvojnásobí objem.

4

Posypte zbylým sezamem.

5

Troubu předehřejte na 200 °C. Chléb ve formě pečte 1 hodinu, poté vyklopte z formy a pečte ještě 15–30 minut. Hotový chléb zní na poklep dutě.

Pomazánka
100 g slunečnicových semínek nechte přes noc máčet v půllitru vody, pak je rozmixujte se lžící citronové šťávy, umeocta a medu, s polovinou cibule a dvěma stroužky česneku.

Poznámka o úpravě původního receptu:
V receptu bylo sníženo množství vody z pravděpodobně chybně uvedeného 1 l na 500 ml. Upravena byla taky teplota pečení (Původní znění: Troubu předehřejte na 250 °C. Chléb ve formě pečte čtvrt hodiny, pak snižte teplotu na 200 °C a pečte dalších 45 minut. Vyklopte z formy a pečte ještě 15–30 minut. Hotový chléb zní na poklep dutě.), protože při pečení na nižší teplotu má chleba měkčí kůrku.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/1

Komentáře

16.08.2019 11:28

Dobry den je tady prosim nekdo kdo tento chleba delal a povedl se mu? Kolik je spravny pomer vody dekuji

21.01.2016 10:11

Dobrý den, ráda bych se jen ujistila ohledně množství vody v receptu, opravdu mouku se semínky smíchám se 750 ml vody? A k tomu ještě ten 1/4 L s droždím? Děkuji

22.01.2016 10:32

Myslíme, že ano, v tomto znění byl recept i v lednovém vydání z roku 2008, ale rozhodně bychom vodu přilévali postupně a sama uvidíte, kdy se vám těsto bude "líbit".
Držíme palce, redakce Apetitu

04.09.2017 17:35

Dobry den,
tak to jste tento recept otiskli s chybou. Melo by tam byt 250ml a ne 750ml.. Prave micham testo a dala jsem misto Vami psaneho litru vody jen 750ml a i to bylo moc. Musela jsem prisypat jeste hodne mouky (rekla bych tak mezi 300 a 400g). K tomu samozrejme jeste dalsi drozdi a seminka atd. Pokud tedy nekdo bude chtit tento chleba pect, tak vody dejte 2 x 250ml..

03.03.2009 11:52
Mohu se zeptat co je to umeocet ??
17.08.2009 13:50
Umeocet je ocet vyrobený ze švestek umeboshi. Najdete ho v prodejnách zdravé výživy.

Apetit magazín