Celozrnný špaldový chléb se semínky

Celozrnný špaldový chléb se semínky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 (41)
Do 20 minut Snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3725 kcal
Bílkoviny 145 g
Cukr 556 g
Tuky 95 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Hledáte způsob, jak se odreagovat? Upečte si voňavý domácí chléb!

Suroviny

15 g
sušené drždí
mouka špaldová hladká 750 g
celozrnná, prosátá
slunečnicová semínka 0.5
dýňová semínka 0.5
lněná semínka 0.5
sezamová semínka 0.25
opražená
ocet 2.5 PL
tuk
na vymazání formy
sůl
na dochucení

Vymažte formu na biskupský chlebíček. Droždí rozpusťte ve čtvrtlitru vody. Mouku promíchejte se všemi uvedenými surovinami (část sezamu si nechte na posypání) a 250 ml vody a zpracujte vláčné těsto. Nechte alespoň hodinu kynout ve formě nebo jako bochník na plechu, až těsto zdvojnásobí objem. Posypte zbylým sezamem. Troubu předehřejte na 200 °C. Chléb ve formě pečte 1 hodinu, poté vyklopte z formy a pečte ještě 15–30 minut. Hotový chléb zní na poklep dutě.

Pomazánka
100 g slunečnicových semínek nechte přes noc máčet v půllitru vody, pak je rozmixujte se lžící citronové šťávy, umeocta a medu, s polovinou cibule a dvěma stroužky česneku.

Poznámka o úpravě:
V receptu bylo sníženo množství vody z chybně uvedeného 1 l na 500 ml. Upravena byla taky teplota pečení (Původní znění: Troubu předehřejte na 250 °C. Chléb ve formě pečte čtvrt hodiny, pak snižte teplotu na 200 °C a pečte dalších 45 minut. Vyklopte z formy a pečte ještě 15–30 minut. Hotový chléb zní na poklep dutě.), protože při pečení na nižší teplotu má chleba měkčí kůrku.

Apetit magazín

  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...
  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...

Obchod Apetit