Celozrnný špaldový chléb se semínky

Celozrnný špaldový chléb se semínky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 (42)
Do 20 minut Snadné 2 bochníčky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3725 kcal
Bílkoviny 145 g
Cukr 556 g
Tuky 95 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Hledáte způsob, jak se odreagovat? Upečte si voňavý domácí chléb!

Suroviny

15 g
sušené drždí
mouka špaldová hladká 750 g
celozrnná, prosátá
slunečnicová semínka 0.5
dýňová semínka 0.5
lněná semínka 0.5
sezamová semínka 0.25
opražená
ocet 2.5 PL
tuk
na vymazání formy
sůl
na dochucení

Vymažte formu na biskupský chlebíček. Droždí rozpusťte ve čtvrtlitru vody. Mouku promíchejte se všemi uvedenými surovinami (část sezamu si nechte na posypání) a 250 ml vody a zpracujte vláčné těsto. Nechte alespoň hodinu kynout ve formě nebo jako bochník na plechu, až těsto zdvojnásobí objem. Posypte zbylým sezamem. Troubu předehřejte na 200 °C. Chléb ve formě pečte 1 hodinu, poté vyklopte z formy a pečte ještě 15–30 minut. Hotový chléb zní na poklep dutě.

Pomazánka
100 g slunečnicových semínek nechte přes noc máčet v půllitru vody, pak je rozmixujte se lžící citronové šťávy, umeocta a medu, s polovinou cibule a dvěma stroužky česneku.

Poznámka o úpravě:
V receptu bylo sníženo množství vody z chybně uvedeného 1 l na 500 ml. Upravena byla taky teplota pečení (Původní znění: Troubu předehřejte na 250 °C. Chléb ve formě pečte čtvrt hodiny, pak snižte teplotu na 200 °C a pečte dalších 45 minut. Vyklopte z formy a pečte ještě 15–30 minut. Hotový chléb zní na poklep dutě.), protože při pečení na nižší teplotu má chleba měkčí kůrku.

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...

Obchod Apetit