0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Celozrnný špaldový chléb se semínky

Celozrnný špaldový chléb se semínky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Celozrnný špaldový chléb se semínky

4.4 / 5. Počet hodnocení: 47
Více než hodinu Snadné 2 bochníčky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4636 kcal
Bílkoviny 228 g
Sacharidy 495 g
Tuky 189 g
Vláknina 114 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hledáte způsob, jak se odreagovat? Upečte si voňavý domácí chléb!

Suroviny

droždí sušené 15 g
mouka špaldová celozrnná hladká 750 g
prosátá
slunečnicová semínka 0.5 hrnku
dýňová semínka 0.5 hrnku
lněná semínka 0.5 hrnku
sezamová semínka 0.25 hrnku
opražená
ocet 2.5 PL
tuk
na vymazání formy
sůl
na dochucení

Postup

1

Vymažte formu na biskupský chlebíček. Droždí rozpusťte ve čtvrtlitru vody. Mouku promíchejte se všemi uvedenými surovinami (část sezamu si nechte na posypání) a 250 ml vody a zpracujte vláčné těsto.

2

Nechte alespoň hodinu kynout ve formě nebo jako bochník na plechu, až těsto zdvojnásobí objem.

3

Posypte zbylým sezamem. Troubu předehřejte na 200 °C. Chléb ve formě pečte 1 hodinu, poté vyklopte z formy a pečte ještě 15–30 minut. Hotový chléb zní na poklep dutě.

Pomazánka
100 g slunečnicových semínek nechte přes noc máčet v půllitru vody, pak je rozmixujte se lžící citronové šťávy, umeocta a medu, s polovinou cibule a dvěma stroužky česneku.

Poznámka o úpravě původního receptu:
V receptu bylo sníženo množství vody z pravděpodobně chybně uvedeného 1 l na 500 ml. Upravena byla taky teplota pečení (Původní znění: Troubu předehřejte na 250 °C. Chléb ve formě pečte čtvrt hodiny, pak snižte teplotu na 200 °C a pečte dalších 45 minut. Vyklopte z formy a pečte ještě 15–30 minut. Hotový chléb zní na poklep dutě.), protože při pečení na nižší teplotu má chleba měkčí kůrku.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/1

Komentáře

Jitka Bacíková

Mohu se zeptat co je to umeocet ??

Barbora Šimůnková

Umeocet je ocet vyrobený ze švestek umeboshi. Najdete ho v prodejnách zdravé výživy.

Anonym

Dobrý den, ráda bych se jen ujistila ohledně množství vody v receptu, opravdu mouku se semínky smíchám se 750 ml vody? A k tomu ještě ten 1/4 L s droždím? Děkuji

Martina Zajícová

Myslíme, že ano, v tomto znění byl recept i v lednovém vydání z roku 2008, ale rozhodně bychom vodu přilévali postupně a sama uvidíte, kdy se vám těsto bude "líbit".
Držíme palce, redakce Apetitu

Petra Grill

Dobry den,
tak to jste tento recept otiskli s chybou. Melo by tam byt 250ml a ne 750ml.. Prave micham testo a dala jsem misto Vami psaneho litru vody jen 750ml a i to bylo moc. Musela jsem prisypat jeste hodne mouky (rekla bych tak mezi 300 a 400g). K tomu samozrejme jeste dalsi drozdi a seminka atd. Pokud tedy nekdo bude chtit tento chleba pect, tak vody dejte 2 x 250ml..

andrea žáčková

Dobry den je tady prosim nekdo kdo tento chleba delal a povedl se mu? Kolik je spravny pomer vody dekuji

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit