Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Cibulový chléb

Upečte si chleba! Domácí, voňavý, zdravý, s kváskem.

Vydání: 2008/3
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do 30 minut
Kynutí
PT35M
Pečení 0:35
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 200 g chlebového kvásku (viz níže)
    • 700 g žitné mouky
    • 300 g pšeničné mouky celozrnné
    • 2 lžičky soli
    • ½ lžičky čerstvě mletého pepře
    • špetka mletého koriandru
    • špetka mletého fenyklu
    • 4 středně velké cibule
    • 50 g másla
    • mléko na potření bochníků

Příprava jídla

Do 500 g žitné mouky přidejte chlebový kvásek a 200 ml vlažné vody. Dobře promíchejte a přes noc nechte na teplém místě vzejít. Ráno přidejte sůl, koření, zbytek mouky, vlažnou vodu podle potřeby a vypracujte vláčné těsto. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 1–2 hodiny kynout.

Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Poduste na másle dozlatova a zamíchejte do těsta. Vytvarujte tři bochníky a umístěte je na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte čistou utěrkou a nechte ještě tři čtvrtě hodiny kynout.

Troubu předehřejte na 200 °C a na dno postavte misku s vodou. Pecny potřete trochou mléka a několikrát šikmo nakrojte. Pečte přibližně půl hodiny.

Recepty na kvásky

Cibulový
1 menší cibuli oloupejte a nastrouhejte nebo nasekejte nadrobno. V míse ji pak promíchejte s 200 g žitné mouky a 200 ml vlažné vody. Přikryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě (asi 30 °C) kvasit tři dny.

Se zelným lákem 
Smíchejte na kašičku 100 g pšeničné mouky hrubé, 1 lžíci pšeničné mouky hladké, špetku cukru a asi 150 ml vlažné vody. Přidejte asi deset kapek láku z kysaného zelí. Pozor, nikoli sterilovaného! (Můžete použít lák z jakékoli mléčně kvašené zeleniny, mezi přísadami však nesmí být pepř – tohle koření totiž vadí kvasným bakteriím.) Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě kvasit asi dvanáct hodin.

Jablečný 
Ze 2 omytých jablek vykrojte jádřince, ale slupku ponechte. Pokrájejte na větší kusy, vložte do čisté nádoby, přidejte 2 lžičky medu a zalijte 300 ml pramenité vody. Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě pět dní kvasit. Potom tekutinu slijte. 200 ml použijte k výrobě kvásku a smíchejte ji s 200 g celozrnné mouky. Na teplém místě vzejde asi za dvě a půl hodiny. Pak odeberte polovinu kvásku (zbytek vyhoďte) a ,omlaďte přimícháním 200 ml tekutiny a 200 g mouky. Vraťte do tepla kvasit. Omlazování opakujte ještě dvakrát, vždy po dni.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bulky s tymiánem a s česnekovým máslem

Chlebové kostky s chilli papričkami a parmazánem

Bramborová bageta

Krkonošské kyselo

REKLAMA

Přidat komentář