0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cibulový chléb
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 30 minut Pro zkušené 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4622 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 859 g
Tuky 59 g
Vláknina 77 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Upečte si chleba! Domácí, voňavý, zdravý, s kváskem.

Suroviny

kvásek 200 g
(viz postup)
mouka žitná hladká 700 g
mouka pšeničná celozrnná hladká 300 g
sůl 2 ČL
pepř ½ ČL
čerstvě mletý
koriandr mletý špetka
fenykl špetka
mletý
cibule 4 ks
středně velké
máslo 50 g
mléko
na potření bochníků

1 Do 500 g žitné mouky přidejte chlebový kvásek a 200 ml vlažné vody. Dobře promíchejte a přes noc nechte na teplém místě vzejít. Ráno přidejte sůl, koření, zbytek mouky, vlažnou vodu podle potřeby a vypracujte vláčné těsto. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 1–2 hodiny kynout.

2 Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Poduste na másle dozlatova a zamíchejte do těsta. Vytvarujte tři bochníky a umístěte je na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte čistou utěrkou a nechte ještě tři čtvrtě hodiny kynout.

3 Troubu předehřejte na 200 °C a na dno postavte misku s vodou. Pecny potřete trochou mléka a několikrát šikmo nakrojte. Pečte přibližně půl hodiny.

Recepty na kvásky

Cibulový
1 menší cibuli oloupejte a nastrouhejte nebo nasekejte nadrobno. V míse ji pak promíchejte s 200 g žitné mouky a 200 ml vlažné vody. Přikryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě (asi 30 °C) kvasit tři dny.

Se zelným lákem 
Smíchejte na kašičku 100 g pšeničné mouky hrubé, 1 lžíci pšeničné mouky hladké, špetku cukru a asi 150 ml vlažné vody. Přidejte asi deset kapek láku z kysaného zelí. Pozor, nikoli sterilovaného! (Můžete použít lák z jakékoli mléčně kvašené zeleniny, mezi přísadami však nesmí být pepř – tohle koření totiž vadí kvasným bakteriím.) Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě kvasit asi dvanáct hodin.

Jablečný 
Ze 2 omytých jablek vykrojte jádřince, ale slupku ponechte. Pokrájejte na větší kusy, vložte do čisté nádoby, přidejte 2 lžičky medu a zalijte 300 ml pramenité vody. Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě pět dní kvasit. Potom tekutinu slijte. 200 ml použijte k výrobě kvásku a smíchejte ji s 200 g celozrnné mouky. Na teplém místě vzejde asi za dvě a půl hodiny. Pak odeberte polovinu kvásku (zbytek vyhoďte) a ,omlaďte přimícháním 200 ml tekutiny a 200 g mouky. Vraťte do tepla kvasit. Omlazování opakujte ještě dvakrát, vždy po dni.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/3

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč