Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 30 minut Pro zkušené 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3572 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 640 g
Tuky 53 g
Vláknina 68 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Upečte si chleba! Domácí, voňavý, zdravý, s kváskem.

Suroviny

kvásek 200 g
(viz. níže)
mouka žitná hladká 700 g
300 g
pšeničná mouka celozrnná
sůl 2 ČL
pepř 0.5 ČL
čerstvě mletý
koriandr špetka
mletý
fenykl špetka
mletý
cibule 4 ks
středně velké
máslo 50 g
mléko
na potření bochníků

Do 500 g žitné mouky přidejte chlebový kvásek a 200 ml vlažné vody. Dobře promíchejte a přes noc nechte na teplém místě vzejít. Ráno přidejte sůl, koření, zbytek mouky, vlažnou vodu podle potřeby a vypracujte vláčné těsto. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 1–2 hodiny kynout.

Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Poduste na másle dozlatova a zamíchejte do těsta. Vytvarujte tři bochníky a umístěte je na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte čistou utěrkou a nechte ještě tři čtvrtě hodiny kynout.

Troubu předehřejte na 200 °C a na dno postavte misku s vodou. Pecny potřete trochou mléka a několikrát šikmo nakrojte. Pečte přibližně půl hodiny.

Recepty na kvásky

Cibulový
1 menší cibuli oloupejte a nastrouhejte nebo nasekejte nadrobno. V míse ji pak promíchejte s 200 g žitné mouky a 200 ml vlažné vody. Přikryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě (asi 30 °C) kvasit tři dny.

Se zelným lákem 
Smíchejte na kašičku 100 g pšeničné mouky hrubé, 1 lžíci pšeničné mouky hladké, špetku cukru a asi 150 ml vlažné vody. Přidejte asi deset kapek láku z kysaného zelí. Pozor, nikoli sterilovaného! (Můžete použít lák z jakékoli mléčně kvašené zeleniny, mezi přísadami však nesmí být pepř – tohle koření totiž vadí kvasným bakteriím.) Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě kvasit asi dvanáct hodin.

Jablečný 
Ze 2 omytých jablek vykrojte jádřince, ale slupku ponechte. Pokrájejte na větší kusy, vložte do čisté nádoby, přidejte 2 lžičky medu a zalijte 300 ml pramenité vody. Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě pět dní kvasit. Potom tekutinu slijte. 200 ml použijte k výrobě kvásku a smíchejte ji s 200 g celozrnné mouky. Na teplém místě vzejde asi za dvě a půl hodiny. Pak odeberte polovinu kvásku (zbytek vyhoďte) a ,omlaďte přimícháním 200 ml tekutiny a 200 g mouky. Vraťte do tepla kvasit. Omlazování opakujte ještě dvakrát, vždy po dni.

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit