Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Světlý podmáslový pšenično-žitný chléb

Světlý podmáslový pšenično-žitný chléb

3.8/5 Počet hodnocení: 28
Do 20 minut Velmi snadné Na 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1469 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 224 g
Tuky 32 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Hnětení chlebového těsta je relax. Samozřejmě můžete tuhle činnost svěřit robotu, ale z terapeutických důvodů vám doporučuju to nejdřív zkusit ručně,“ říká redaktorka Stáňa.

Suroviny

mouka žitná hladká 225 g
sůl 1 ČL
na kostičky, změklé
cukr ½ ČL
voda 125 ml
vlažná
o pokojové teplotě
droždí ½ bal
lze nahradit celým vejcem, na potření

Postup

1

Veškerou mouku prosejte do mísy, udělejte důlek, do něj nasypte cukr, po obvodu nasypte sůl a máslo.

2

Do důlku nalijte vodu a podmáslí a rozdrobte droždí. Nechte droždí vzejít, vypracujte těsto, hněťte 7 minut v robotu, 10 minut ručně. Nechte zakryté utěrkou vykynout na dvojnásobný objem.

3

Pak znovu prohněťte, vytvarujte bochník a nechte ho na plechu s pečicím papírem pod utěrkou opět nakynout na dvojnásobek.

4

Potřete bílkem/vejcem, na čtyřikrát příčně nařízněte a pečte 30 minut při 200°C.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Apetit magazín

Dokonalá rychlovka: Jak snadno připravit skvostné masové koule
  • Tipy a triky

Dokonalá rychlovka: Jak snadno připravit skvostné masové koule

Dají se různě ochucovat a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě, na grilu či smažit a taky mrazit. Podávat s omáčkou nebo bez. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první....
AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč