Světlý podmáslový pšenično-žitný chléb

Světlý podmáslový pšenično-žitný chléb

Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 (21)
Do 20 minut Velmi snadné Na 1 bochník

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1469 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 224 g
Tuky 32 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Hnětení chlebového těsta je relax. Samozřejmě můžete tuhle činnost svěřit robotu, ale z terapeutických důvodů vám doporučuju to nejdřív zkusit ručně,“ říká redaktorka Stáňa.

Související recepty

Bramboračka

Nejdřív povařte brambory a houby, zeleninu přidejt...

Vdolky

Recept, v němž se vdolky nejdřív pár minut pečou v...

Suroviny

mouka žitná hladká 225 g
mouka pšeničná hladká 80 g
sůl 1 ČL
máslo 30 g
na kostičky, změklé
cukr 0.5 ČL
voda 125 ml
vlažná
podmáslí 180 ml
o pokojové teplotě
droždí 0.5 bal
bílek 1 ks
lze nahradit celým vejcem, na potření

1 Veškerou mouku prosejte do mísy, udělejte důlek, do něj nasypte cukr, po obvodu nasypte sůl a máslo.

2 Do důlku nalijte vodu a podmáslí a rozdrobte droždí. Nechte droždí vzejít, vypracujte těsto, hněťte 7 minut v robotu, 10 minut ručně. Nechte zakryté utěrkou vykynout na dvojnásobný objem.

3 Pak znovu prohněťte, vytvarujte bochník a nechte ho na plechu s pečicím papírem pod utěrkou opět nakynout na dvojnásobek.

4 Potřete bílkem/vejcem, na čtyřikrát příčně nařízněte a pečte 30 minut při 200°C.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit