
Světlý podmáslový pšenično-žitný chléb
„Hnětení chlebového těsta je relax. Samozřejmě můžete tuhle činnost svěřit robotu, ale z terapeutických důvodů vám doporučuju to nejdřív zkusit ručně,“ říká redaktorka Stáňa.
Vydání: 2013/10
Autor: redakce Apetitu
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 bochník
Ingredience
- 225 g žitné chlebové mouky
- 80 g hladké mouky (00)
- 1 lžička soli
- 30 g másla, na kostičky a změklého
- půl lžičky cukru
- 125 ml vlažné vody
- 180 ml podmáslí o pokojové teplotě
- půl kostky droždí
- bílek či vejce na potření
Příprava jídla
1 Veškerou mouku prosejte do mísy, udělejte důlek, do něj nasypte cukr, po obvodu nasypte sůl a máslo.
2 Do důlku nalijte vodu a podmáslí a rozdrobte droždí. Nechte droždí vzejít, vypracujte těsto, hněťte 7 minut v robotu, 10 minut ručně. Nechte zakryté utěrkou vykynout na dvojnásobný objem.
3 Pak znovu prohněťte, vytvarujte bochník a nechte ho na plechu s pečicím papírem pod utěrkou opět nakynout na dvojnásobek.
4 Potřete bílkem/vejcem, na čtyřikrát příčně nařízněte a pečte 30 minut při 200°C.
Přidat komentář