Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Světlý podmáslový pšenično-žitný chléb

„Hnětení chlebového těsta je relax. Samozřejmě můžete tuhle činnost svěřit robotu, ale z terapeutických důvodů vám doporučuju to nejdřív zkusit ručně,“ říká redaktorka Stáňa.

Vydání: 2013/10
Autor:
Hodnocení:
9 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 bochník
Doba přípravy: Do 20 minut
+ kynutí
PT30M
Pečení 0:30
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 225 g žitné chlebové mouky
    • 80 g hladké mouky (00)
    • 1 lžička soli
    • 30 g másla, na kostičky a změklého
    • půl lžičky cukru
    • 125 ml vlažné vody
    • 180 ml podmáslí o pokojové teplotě
    • půl kostky droždí
    • bílek či vejce na potření

Příprava jídla

1 Veškerou mouku prosejte do mísy, udělejte důlek, do něj nasypte cukr, po obvodu nasypte sůl a máslo.

2 Do důlku nalijte vodu a podmáslí a rozdrobte droždí. Nechte droždí vzejít, vypracujte těsto, hněťte 7 minut v robotu, 10 minut ručně. Nechte zakryté utěrkou vykynout na dvojnásobný objem.

3 Pak znovu prohněťte, vytvarujte bochník a nechte ho na plechu s pečicím papírem pod utěrkou opět nakynout na dvojnásobek.

4 Potřete bílkem/vejcem, na čtyřikrát příčně nařízněte a pečte 30 minut při 200°C.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bramboračka

Salát s hruškami a nivou

Pekáček s masem a bramborami

Tvarohová pomazánka

Vdolky

REKLAMA

Přidat komentář