Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jehněčí kýta v bylinkové krustě

To pravé slavnostní jídlo na svátky jara!

Vydání: 2008/3
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 8-10
Doba přípravy: Do hodiny
Vaření: 15 minut
PT4H
Pečení 4:00
Maso Britská

Ingredience

    • 2 jehněčí kýty, každá okolo 1,5 kg
    • 20–25 ml olivového oleje na potření masa
    • 1½ lžičky soli
    • ½ lžičky čerstvě namletého černého pepře
    • 1 středně velká palička česneku
    • 60 ml extra panenského olivového oleje na česnekovou pastu
    • 60 ml citronové šťávy
    • 1 lžíce sušeného oregana
    • 10 g nasekaných čerstvých lístků petrželky
    • 10 g hladké mouky
    • 80 ml brandy
    • 380 ml kuřecího vývaru
    • 2 snítky rozmarýnu

Příprava jídla

Jehněčí kýty nechte nejprve hodinu odpočívat při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 160°C. Z jehněčího odstraňte všechny tučné části a maso potřete olivovým olejem, posypte solí a pepřem. V těžkém pekáči položte na mřížku a pečte. (Můžete průběžně podlévat, případně překrýt alobalem.)

Mezitím potřete neoloupanou palici česneku několika kapkami oleje. Volně zabalte do pečicího papíru a pečte, dokud nebude česnek velmi měkký; trvá to zhruba hodinu. Nechte vychladnout. Odřízněte vršek paličky, česnek vymačkejte do mísy a zadní stranou vidličky ho utřete na pastu. Přidejte olivový olej, citronovou šťávu, oregano, petrželku, osolte a opepřete a důkladně rozmíchejte.

Až se bude jehněčí péct zhruba hodinu a čtvrt, zakružte pekáčem a promíchejte výpečky. Za další půlhodinu pokryjte maso česnekovou pastou a pečte minimálně ještě hodinu. Vyndejte z trouby a nechte dvacet minut odpočívat, poté jehněčí vyndejte na prkénko a z pekáče odstraňte mastnotu.

Pekáč zahřívejte na sporáku; vsypte moukou, přilijte brandy a dřevěnou vařečkou míchejte, dokud se obsah nezredukuje na polovinu. Přilijte vývar a míchejte, aby se vše spojilo. Přidejte rozmarýn, osolte, opepřete a do vzniklé omáčky vraťte nakrájené jehněčí. Podávejte s bramborami salsa verde.

NĚCO NAVÍC: Pokud vám brambory i jehněčí zbudou, připravte z nich tradiční jarní řecký salát. Brambory jednoduše přepulte, ohřejte v mikrovlnce nebo opečte na pánvi a smíchejte s rukolou (na 6 brambůrek asi 100 g), 2 hrstmi černých oliv a 150 g cherry rajčátek. Přidejte hrst petrželky a asi 2 lžíce nasekaných mátových lístků. Jehněčí maso nakrájejte na středně velké kousky, posypte nastrouhanou citronovou kůrou a na olivovém oleji opečte. Dejte na salát a všechno pokapejte citronovou šťávou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jarní menu s jehněčím

Velikonoční mazance

Jarní hrášková polévka

Velikonoční nádivka podle Marty

Brambory salsa verde

Velikonoční mrkvové dortíky

Sladká plněná vajíčka

Česnekové oči

REKLAMA

Přidat komentář