
Žampiony exoticky naložené
Jsou skvělou chuťovkou a báječně oživí polévky i omáčky. Směs ochucovadel a koření k nakládání je poměrně netradiční a díky citronele v ní zaznívají orientální tóny.
Vydání: 2005/8
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 2-3 sklenice
Ingredience
- 250 ml estragonového nebo jablečného octa svařeného ve 3/4 l vody
- 1 lžičku jalovčinek (bobule jalovce), nadrcených
- 1 lžičku kuliček černého pepře, nadrcených
- 1 lžičku hořčičného semínka (nabízí například Kotányi)
- 4 snítky čerstvého tymiánu a 2 lžičky soli.
- 1 kg očištěných žampionů
- bobkový list (10 ks)
- 2 malé cibulky, nakrájené na kroužky
- kousek čerstvého zázvoru a citronové trávy (citronela).
- 1/4 l olivového oleje
Příprava jídla
Do nálevu z 250 ml estragonového nebo jablečného octa, svařeného ve 3/4 l vody, přidejte 1 lžičku jalovčinek (bobule jalovce), nadrcených, 1 lžičku kuliček černého pepře, nadrcených, 1 lžičku hořčičného semínka (nabízí například Kotányi), 4 snítky čerstvého tymiánu a 2 lžičky soli a pět minut povařte. Vsypte 1 kg očištěných žampionů, pokud možno stejně velkých, a minutu je povařte. Po vychladnutí přikryjte poklicí a dejte přes noc do chladničky. Nálev slijte. Houby plňte spolu s bobkovým listem (10 ks)
a 2 malými cibulkami, nakrájenými na kroužky, do sklenic. Pěchujte jen zlehka. Nahoru položte bobkový list – napomáhá konzervaci. Pro zajímavější chuť můžete k houbám přidat i najemno nakrájený kousek čerstvého zázvoru a citronové trávy (citronela). Do každé sklenice nalijte zhruba 1/4 l olivového oleje, uzavřete a uložte do chladu. Takto naložené houby vydrží i několik týdnů. Než sklenici otevřete, nechte ji dojít pokojové teploty. Pokud všechno hned nespotřebujete, dolijte houby olejem tak, aby byly ponořené. Jejich pikantní chuť vynikne – kromě chuťovek – i v polévkách či omáčkách.
a 2 malými cibulkami, nakrájenými na kroužky, do sklenic. Pěchujte jen zlehka. Nahoru položte bobkový list – napomáhá konzervaci. Pro zajímavější chuť můžete k houbám přidat i najemno nakrájený kousek čerstvého zázvoru a citronové trávy (citronela). Do každé sklenice nalijte zhruba 1/4 l olivového oleje, uzavřete a uložte do chladu. Takto naložené houby vydrží i několik týdnů. Než sklenici otevřete, nechte ji dojít pokojové teploty. Pokud všechno hned nespotřebujete, dolijte houby olejem tak, aby byly ponořené. Jejich pikantní chuť vynikne – kromě chuťovek – i v polévkách či omáčkách.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
3. Září 2007 14:26