Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečené kuře s krémovými žampiony a lanýži
Pečené kuře s krémovými žampiony a lanýži
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečené kuře s krémovými žampiony a lanýži

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2832 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 330 g
Tuky 109 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělý způsob, jak dodat obyčejnému pečenému kuřeti luxusní tón. Pečené kuře s krémovými žampiony a lanýži je jídlo, které se hodí i pro ty nejsvátečnější příležitosti. A jeho příprava není tak komplikovaná.

Suroviny

asi 50 g, najemno nasekané
česnek 2 stroužky
najemno
krémové, najemno
lanýžový olej 2 ČL
1 PL
lanýžová pasta
petrželka 1 PL
hladkolistá, nasekaná
kuře 1 ks
1,5–1,8 kg
Na rizoto
vývar kuřecí 1,2 l
najemno
rýže arborio 300 g
jemně nastrouhaný

Postup

1

Předehřejte troubu na 230 °C, horkovzdušnou na 210 °C.

2

V malém kastrůlku rozehřejte máslo, přidejte šalotky a česnek a restujte na mírném plameni doměkka, česnek ani cibule nesmějí zhnědnout.

3

Přidejte houby a opékejte 7–8 minut, dokud se přebytečná tekutina neodpaří a nezískáte hustou pastu. Stáhněte z plamene a nechte trochu zchladnout, přimíchejte lanýžový olej, lanýžovou pastu, petržel, ½ lžičky soli a trochu černého pepře.

4

Nyní se pusťte do nadívání kuřete. Začněte od krku: vsuňte pod kůži prsty a na prsou ji opatrně uvolněte od masa, dejte pozor, ať ji neprotrhnete. Pod kůži rovnoměrně rozetřete houbovou směs.

5

Nyní kuře svažte, ať si při pečení zachová hezký tvar. Položte ho na mřížku, křídla zasuňte pod tělo a stehna k sobě svažte provázkem.

6

Zbytek másla rozehřejte a kuře jím potřete, také jím vymažte pekáček, ve kterém budete kuře péct. Kuře přesuňte do pekáče, osolte a opepřete.

7

Pekáč zakryjte alobalem a dejte péct na 20 minut, pak teplotu snižte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C a pečte dalších 50 minut. Alobal sundejte a kuře pečte ještě 20 minut, dokud není maso hezky propečené a kůžička křupavá.

8

Dvacet minut před koncem pečení začněte s přípravou rizota. Vývar vlijte do hrnce a přiveďte těsně pod bod varu. Udržujte jej horký.

9

Ve středně velkém hrnci rozehřejte máslo, vsypte cibuli a opékejte, dokud nezesklovatí.

10

Vsypte rýži a několik minut míchejte, až se zrnka rýže obalí máslem. Přilijte víno a pomalu vařte, dokud se víno téměř neodpaří.

11

Přilijte naběračku vývaru a na středním plameni rizoto míchejte, než se všechna tekutina vsákne. Pak přidejte další naběračku vývaru. Postup opakujte po dobu asi 20–25 minut.

12

Mezitím vytáhněte kuře z trouby a přendejte ho na prkénko. Zabalte je do alobalu a nechte odpočívat 10 minut.

13

Přebytečný tuk v pekáči slijte. Do pekáče dejte jednu dvě lžíce vývaru a povařte, přitom odškrabávajte ze dna připečené šťávy.

14

Vše vmíchejte do rizota a za stálého míchání pokračujte s předchozím postupem, dokud není rýže měkká a krémová, přesto nesmí být rozvařená.

 
15

Vmíchejte parmazán a dochuťte solí a černým pepřem.

 
16

Kuře naporcujte a rozdělte na předehřáté talíře. Podávejte s rizotem a salátem.

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...