Skvělý způsob, jak dodat obyčejnému pečenému kuřeti luxusní tón. Pečené kuře s krémovými žampiony a lanýži je jídlo, které se hodí i pro ty nejsvátečnější příležitosti. A jeho příprava není tak komplikovaná.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 230 °C, horkovzdušnou na 210 °C.
V malém kastrůlku rozehřejte máslo, přidejte šalotky a česnek a restujte na mírném plameni doměkka, česnek ani cibule nesmějí zhnědnout.
Přidejte houby a opékejte 7–8 minut, dokud se přebytečná tekutina neodpaří a nezískáte hustou pastu. Stáhněte z plamene a nechte trochu zchladnout, přimíchejte lanýžový olej, lanýžovou pastu, petržel, ½ lžičky soli a trochu černého pepře.
Nyní se pusťte do nadívání kuřete. Začněte od krku: vsuňte pod kůži prsty a na prsou ji opatrně uvolněte od masa, dejte pozor, ať ji neprotrhnete. Pod kůži rovnoměrně rozetřete houbovou směs.
Nyní kuře svažte, ať si při pečení zachová hezký tvar. Položte ho na mřížku, křídla zasuňte pod tělo a stehna k sobě svažte provázkem.
Zbytek másla rozehřejte a kuře jím potřete, také jím vymažte pekáček, ve kterém budete kuře péct. Kuře přesuňte do pekáče, osolte a opepřete.
Pekáč zakryjte alobalem a dejte péct na 20 minut, pak teplotu snižte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C a pečte dalších 50 minut. Alobal sundejte a kuře pečte ještě 20 minut, dokud není maso hezky propečené a kůžička křupavá.
Dvacet minut před koncem pečení začněte s přípravou rizota. Vývar vlijte do hrnce a přiveďte těsně pod bod varu. Udržujte jej horký.
Ve středně velkém hrnci rozehřejte máslo, vsypte cibuli a opékejte, dokud nezesklovatí.
Vsypte rýži a několik minut míchejte, až se zrnka rýže obalí máslem. Přilijte víno a pomalu vařte, dokud se víno téměř neodpaří.
Přilijte naběračku vývaru a na středním plameni rizoto míchejte, než se všechna tekutina vsákne. Pak přidejte další naběračku vývaru. Postup opakujte po dobu asi 20–25 minut.
Mezitím vytáhněte kuře z trouby a přendejte ho na prkénko. Zabalte je do alobalu a nechte odpočívat 10 minut.
Přebytečný tuk v pekáči slijte. Do pekáče dejte jednu dvě lžíce vývaru a povařte, přitom odškrabávajte ze dna připečené šťávy.
Vše vmíchejte do rizota a za stálého míchání pokračujte s předchozím postupem, dokud není rýže měkká a krémová, přesto nesmí být rozvařená.
Vmíchejte parmazán a dochuťte solí a černým pepřem.
Kuře naporcujte a rozdělte na předehřáté talíře. Podávejte s rizotem a salátem.