Taštičky se sýrem cottage a žampiony nebo se špenátem

Taštičky se sýrem cottage a žampiony nebo se špenátem

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (1)
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3448 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 173 g
Tuky 254 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle recept je důkazem, že sýr cottage chutná skvěle i tepelně upravený. A žampiony (případně špenát) jeho přednosti jen a jen podtrhnou…

Suroviny

mouka pšeničná hladká 220 g
máslo 150 g
studené
vejce 1 ks
rozšlehané, na potření
sezamová semínka 1 PL
sůl 1 ČL
Na žampionovou náplň
cottage 150 g
žampiony 6 ks
máslo 50 g
pažitka
nasekaná
sůl
na dochucení
petržel
nasekaná
pepř
na dochucení
Na špenátovou náplň
cottage 150 g
špenát 150 g
česnek 1 stroužek
máslo 50 g
smetana 2 PL
Na dochucení
sůl
pepř

1Mouku a sůl nasypte do misky, přikrájejte máslo a pomocí prstů ryhle rozemněte na drobenku. Přidávejte šest až osm lžic vody a zpracovávejte na těsto; čím jsou máslo a voda studenější, tím lépe to jde. Pak dejte těsto na dvacet minut odpočinout do lednice.

2Žampiony očistěte, nakrájejte na plátky a poduste je na másle s bylinkami, podle chuti osolte a opepřete. Nechte vychladnout. (Na špenátovou variantu osmahněte česnek, přidejte k němu špenát, krátce poduste, vlijte smetanu, dochuťte solí a pepřem a nechte vychladnout.)

3Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Na pomoučeném vále vyválejte plát těsta silný asi tři milimetry. Vy­krajovátkem o průměru 7,5 cm nebo skleničkou vykrájejte kolečka. Na střed každého dávejte lžičkou sýr a buď špenát, nebo žampiony. Přehněte a okraje ­pevně přimáčkněte vidličkou.

4Potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamovým semínkem. Pečte patnáct až dvacet minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

Anonym

Náplně byly ok, ale těsto chuťově nic moooc!!! Lepší je ho nahradit např. těstem listovým.

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit