0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Žampiony exoticky naložené

Žampiony exoticky naložené
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Žampiony exoticky naložené

4.5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do 20 minut Velmi snadné 2-3 sklenice

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13262 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 792 g
Tuky 977 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jsou skvělou chuťovkou a báječně oživí polévky i omáčky. Směs ochucovadel a koření k nakládání je poměrně netradiční a díky citronele v ní zaznívají orientální tóny.

Suroviny

jablečný ocet 250 ml
nebo estragonový ocet svařený v 3/4 l vody
jalovec 1 ČL
nadrcený
pepř mletý 1 ČL
kuličky, nadrcené
hořčičné semínko 1 ČL
tymián 4 snítky
čerstvý
sůl 2 ČL
žampiony 1 kg
očištěné
bobkový list 10 ks
jarní cibulka 2 ks
malé, na kroužky
zázvor (čerstvý)
citronová tráva
olivový olej 1 l

1 Do nálevu z 250 ml estragonového nebo jablečného octa, svařeného ve 3/4 l vody, přidejte 1 lžičku jalovčinek (bobule jalovce), nadrcených, 1 lžičku kuliček černého pepře, nadrcených, 1 lžičku hořčičného semínka, 4 snítky čerstvého tymiánu a 2 lžičky soli a pět minut povařte.

2 Přidejte 1 kg očištěných žampionů (pokud možno stejně velkých) a minutu je povařte. Po vychladnutí přikryjte poklicí a dejte přes noc do chladničky. Nálev slijte.

3 Houby plňte spolu s bobkovým listem a 2 malými cibulkami, nakrájenými na kroužky, do sklenic. Pěchujte jen zlehka. Nahoru položte bobkový list – napomáhá konzervaci. Pro zajímavější chuť můžete k houbám přidat i najemno nakrájený kousek čerstvého zázvoru a citronové trávy (citronela).

4 Do každé sklenice nalijte zhruba 1/4 l olivového oleje, uzavřete a uložte do chladu. Takto naložené houby vydrží i několik týdnů. Než sklenici otevřete, nechte ji dojít pokojové teploty. Pokud všechno hned nespotřebujete, dolijte houby olejem tak, aby byly ponořené. Jejich pikantní chuť vynikne – kromě chuťovek – i v polévkách či omáčkách.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/8

Komentáře

Obchod Apetit