Pomalu pečené kuře se žampiony a marsalou

Pomalu pečené kuře se žampiony a marsalou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2545 kcal
Bílkoviny 123 g
Sacharidy 271 g
Tuky 105 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ani dlouhý pobyt v troubě kuřeti neublíží

Související recepty

Suroviny

kuřecí stehna 4 ks
sůl a pepř
olivový olej 1 PL
pórek 1 ks
nakrájený nahrubo
fenykl 1 ks
nakrájený na měsíčky
bobkový list 3 ks
žampiony 400 g
velké přepůlené
česnek 6 stroužků
velké, oloupané
tymián 3 snítka
šalvěj 8 lístků
marsala 250 ml
vývar kuřecí 125 ml

1 Troubu předehřejte na 150 °C. V nízkém širokém kastrolu nebo v hluboké pánvi s ohnivzdornými uchy rozehřejte olej. Osolené a opepřené kuře na něm opečte ze všech stran dozlatova a potom přendejte na talíř. Do uvolněného kastrolu dejte pórek, fenykl a bobkový list a opékejte 5 minut. Pak přidejte houby, česnek, tymián a šalvěj, osolte, opepřete a míchejte dalších 5 minut.

2 Vraťte kuře spolu se šťávou, co pustilo, zvyšte plamen a vlijte marsalu. Přiveďte k varu a přilijte vývar. Znovu přiveďte k varu, přiklopte a duste v troubě 1 a 1/2 hodiny. Pak odklopte a pečte dalších 30 minut dozlatova. 

NĚCO NAVÍC

Marsala je dezertní fortifikované víno původem ze Sicílie. Trochu připomíná portské nebo sherry. Suchá verze je vhodná jako aperitiv a hodí se i na vaření. Sladká marsala se podává po jídle, k dezertu, ale je skvělá také na přípravu sladkých a slaných jídel. Koupíte ji ve vinotékách, v Makru nebo ve specializovaných obchodech s italskými lahůdkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit