Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pomalu pečené kuře se žampiony a marsalou

Pomalu pečené kuře se žampiony a marsalou

5/5 Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2545 kcal
Bílkoviny 123 g
Sacharidy 271 g
Tuky 105 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ani dlouhý pobyt v troubě kuřeti neublíží. Pomalu pečené kuře se žampiony a marsalou je neobvyklá kombinace pro všechny, co rádi zkoušejí nové kombinace chutí. 

Suroviny

sůl a pepř
olivový olej 1 PL
pórek 1 ks
nakrájený nahrubo
nakrájený na měsíčky
velké přepůlené
česnek 6 stroužků
velké, oloupané
tymián 3 snítka
šalvěj 8 lístků
marsala 250 ml
vývar kuřecí 125 ml

Postup

1

Troubu předehřejte na 150 °C. V nízkém širokém kastrolu nebo v hluboké pánvi s ohnivzdornými uchy rozehřejte olej.

2

Osolené a opepřené kuře na něm opečte ze všech stran dozlatova a potom přendejte na talíř.

3

Do uvolněného kastrolu dejte pórek, fenykl a bobkový list a opékejte 5 minut. Pak přidejte houby, česnek, tymián a šalvěj, osolte, opepřete a míchejte dalších 5 minut.

4

Vraťte kuře spolu se šťávou, co pustilo, zvyšte plamen a vlijte marsalu.

5

Přiveďte k varu a přilijte vývar. Znovu přiveďte k varu, přiklopte a duste v troubě 1 a 1/2 hodiny.

6

Pak odklopte a pečte dalších 30 minut dozlatova. 

NĚCO NAVÍC
Marsala je dezertní fortifikované víno původem ze Sicílie. Trochu připomíná portské nebo sherry. Suchá verze je vhodná jako aperitiv a hodí se i na vaření. Sladká marsala se podává po jídle, k dezertu, ale je skvělá také na přípravu sladkých a slaných jídel. Koupíte ji ve vinotékách, v Makru nebo ve specializovaných obchodech s italskými lahůdkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín