Suroviny
Postup
Vypeckované a oloupané broskve nakrájíme na menší kousky a přívedeme k varu.
Do ovoce vsypeme Gelfix smíchaný se dvěmi lžícemi cukru, přidáme vanilku a skořici, zamícháme a minutu povaříme. Pak vsypeme zbytek cukru a med a přivedeme k varu. Vaříme 5 minut. Ke konci varu přidáme lžičku kyseliny citronové.
Vyjmeme vanilku a skořici. Do hmoty ponoříme ponorný mixer a ovoce částečně rozmixujeme, tak aby v džemu zůstaly kousky a nebo úplně.
Vyzkoušíme želírování - kápneme na talířek malou lžičku džemu a pokud netuhne, přidáme druhou lžičku kyseliny citronové. Broskve mají pomalejší želírovací prosec, takže je lepší talířek vložit na chvilku do lednice nebo do mrazáku.
Hrnec odstavíme a horký plníme do skleniček (toto množství je na 3 sklenice 370ml). Ihned po naplnění postavíme na víčko, alespoň na 15 minut. Vzhledem k pomalejšímu želírování broskví skleničky po otočení necháme 5 dní stát, aniž bychom s nimi hýbali.